Eesti uuringufirma ostab Saksa konkurendi

RAIT Groupi juhi Kaspar Jänese sõnul annab Saksa konkurent neile Lätis kõvasti jõudu juurde.  Foto: RAIT Group OÜ
Urmo Andressoo • 11. september 2017 kell 11:30

Uuringufirma RAIT Group OÜ ostab maailma suuruselt neljanda uuringufirma GfK Baltikumi haru.

Summat, mille eest RAIT Group SIA GfK Custom Research Balti haru ostab, RAITi tegevjuhi Kaspar Jänese sõnul osapooled ei avalikusta. Küll aga on ettevõtete käibed samas suurusjärgus. Kui RAITi Balti äri käive jääb miljoni euro piiresse, siis GFK Balti haru käive oli mullu pisut üle 1,2 miljoni euro ja kasum ulatus 39 600ni.

Müügipakkumisega pöördus nende poole GfK ise, tõdes Jänes. "Nende jaoks on see turg lihtsalt liiga väike. Mõnes mõttes on tegemist tavapärase fookuse sättimisega suurtele turgudele. Sellistes olukordades on kohalikel firmadel alati häid võimalusi kasvada,“ selgitas ta.

RAIT on Jänese sõnul juba mitu aastat tegelenud sellega, et uuringufirma üle Baltikumi laiendada, seega sobis tehing nende plaaniga ideaalselt. Kaks ettevõtet klapivad RAITi juhi sõnul hästi. „GfK oli tugev Lätis ja meie Eestis ja Leedus. Pakume sama teenust, kuid erinevatele klientidele. Ühinemine tuleb sujuv,“ kinnitas Jänes. Ühinemise järel töötab ettevõttes üle 40 inimese, kes jagunevad kolme riigi pealinnades paiknevate kontorite vahel ühtlaselt laiali.

“Olen rõõmus, et saavutasime uuringufirmaga RAIT kokkuleppe, firmad sobivad väga hästi kokku,” kinnitas ka GFK Balti tegevjuht Mara Taurina. Ühtlasi on RAIT edaspidi GfK ametlik partner Baltikumis.

Aega läks, asja sai

Jänese sõnul kestsid läbirääkimised üle kahe aasta. „Peamiselt venis protsess, kuna tegemist on suurkorporatsiooniga ja otsused võtavad aega,“ nentis ta.

RAIT on uuringufirma, mis ühendab kolme tütarettevõtet : RAIT Faktum & Ariko OÜ Eestis, RAIT Latvija SIA Lätis ja RAIT UAB Leedus. Ettevõtte ajalugu ulatub aastasse 1993 ja tegu on suurima iseseisva uuringufirmaga Balti riikides. RAIT pakub ettevõtetele erinevaid uuringulahendusi: rahulolu-uuringud, tarbija-uuringud, fookusgrupid, avaliku arvamuse uuringud jne.

GfK SE ehk GfK Group on Saksamaa suurim ning maailmas suuruselt neljas uuringufirma. Baltikumis alustas GfK tegevust 2006. aastal. 

Hetkel kuum