MarkIT: tuleb luua Eesti indeks!

28. september 2017, 15:15
MarkIT tegevjuht Andres Agasild
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20170928/NEWS/170929672/AR/0/AR-170929672.jpg

MarkIT juht Andres Agasild pakkus konverentsil Äriplaan 2018 Eesti riigile välja idee kasutada riigijuhtimises tööriistu, mis on end ettevõtluses juba tõestanud.

Agasild rääkis, et kuna nad teevad üle maailma sama äri, saavad nad panna riigid andmete põhjal kõrvuti ja jõuda kiiresti selgusele, kus peaks üks või teine riik rohkem pingutama. Selle pealt pakkus ta ka välja idee Eesti riigi jaoks: luua Eesti indeks.

"Üks selge ja läbipaistev balance scoreboard Eesti riigi jaoks, mis oleks kõigile kodanikele nähtav, võimsa ja kena infograafikaga tehtud,“ selgitas ta oma ideed. Agasilla sõnul on Singapur selle toimimist tõestanud ja nemad mõõdavad oma majandust väga hea infograafikaga. Samuti võiks tema hinnangul olla eeskujuks OECD parema elu indeks, kus saab vaadata, kuhu erinevad riigid nende elanike õnnelikkuse järgi teiste riikidega võrreldes paigutuvad.

"Ma usun, et riigil oleks võimalik defineerida 12–14 võtmemõõdikut, mis peegeldaksid Eesti eesmärki. Mõõdikud, mis on kõigile nähtavad, visuaalselt lihtsad ning kõnekad, suurendavad läbipaistvust ja suunavad küsima õigeid küsimusi ning valima õigeid tegevusi.“ Ta pakkus välja, et need näitajad võiksid olla näiteks majanduskasv, kliendi ehk kodaniku rahulolu, keskmine töötasu, rahvusvaheline korruptsiooniindeks, innovatsiooniindeks, tootlikkus, rahulolu elukeskkonnaga, töökeskkonnaga.

Ta tõi näitena välja, et näiteks Walmartis on oluliselt rohkem töötajaid, kui Eestis on kodanikke. Seetõttu võiks tema hinnangul kasutada ka riigijuhtimises äris tõestatud strateegilisi juhtimistööriistu, mis toovad läbipaistvuse ja selgema sihi nii lühemas kui ka pikemas perspektiivis ning parema häälestuse. "Eesti väiksus annab selleks hea võimaluse."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. September 2017, 15:18

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing