Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Mis on LHV järgmine suur plaan?

    Rain LõhmusFoto: Raul Mee

    „Ettevõtlus pole selline eat, move, võida riigihange, shit, repeat muster,“ ütles Äriplaani laval LHV asutaja Rain Lõhmus.

    Äripäeva korraldatav konverents, kus mõjuvõimsad, autoriteetsed ja aktiivsed Eesti suuromanikud räägivad oma ootustest ja hirmudest ning eelarvest ja äriplaanist aastaks 2018.

    Toimub tänavu 19. korda.

    Sel aastal on laval Jüri Ratas, Ardo Hansson, Rain Lõhmus, Arno Kütt, Paul Oberschneider, Raivo Rand, Jaak Läänemets, Andres Agasild, Armin Kõomägi, Ahti Heinla, Antti Moppel, Ain Hanschmidt, Jüri Vips ja Erkki Raasuke.

    Kõiki ettekandeid vahendab Äripäev oma tellijatele täna veebis ja esmaspäeval ilmuvas erilehes.

    Lõhmus rääkis laval superman'iks olemisest, Suurbritannia turu vallutamisest ehk esimest korda Eestist eemaldumisest ja sellest, miks parimale töötajale võiks ööseks jälgimisseadme külge panna.
    LHV asutaja Rain Lõhmus astus lavale teatega, et riigi tähtsate meeste – Jüri Ratase ja Ardo Hanssoni – ettekanded on läbi, nüüd tuleb huvitavam jutt ja võib pintsaku seljast visata – käes on tegutsejate tund. „Ma teen selle jutu kergemalt, sest ega ka äri tegemine ei pea olema midagi, mis on raske, mida peab kummardama. Kui välja ei tule, sa ei pea sellega tegelema,“ ütles ta.
    Lõhmus märkis, et võtab vabaduse LHV asjadest rääkida nii, nagu talle asjad tunduvad. Kõigile ei pea meeldima, isegi rohkem kui pooltele ei pea meeldima, lihtsalt piisavale hulgale peab meeldima – see on tema hinnangul oluline ka äri tegemise juures meeles hoida.
    Lõhmus ütles, et teda inspireerib raamatutest ja artiklitest rohkem näiteks muusika ja film. Ta tõi esile maailmakuulsa räppari Jay Z tsitaadi: „You wanna know what's more important than throwin' away money at a strip club? Credit!"
    Teisisõnu: mis on tähtsam kui raha loopimine stripiklubis? Usaldus. Võib tähendata ka krediiti, lisas Lõhmus. Ta arvas, et põhjus, miks teda tagasi Äriplaanile on kutsutud, ongi usaldus: LHV on teinud seda, mida on lubanud. „Enam-vähem.“
    Automatiseerimine: kas ikka tasub ära?
    Lõhmus rääkis, et tööjõukulude kasvu tõttu mõeldakse palju automatiseerimisele, kuid tema nii kindel pole. Küll on ka pangas palju inimesi, kelle töö on laias laastus failide tõstmine ühelt ekraanilt teisele. „Kuid kui automatiseerime, siis tasuvusaeg on umbes seitse aastat. Tõenäoliselt need süstseemid seitsme aastaga muutuvad, seega me ei suuda seda õigustada, et hakkame automatiseerima,“ ütles ta.

    LHV Grupi asutaja ja suuromanik, Äripäeva aasta ärimees.

    Pangandusteed alustas Lõhmus 1989. aastal ning oli juba paar aastat hiljem Hansapanga üks asutajatest. Pärast aastaid Hansapanga aseesimehe ja Hansapank Marketsi direktorina töötamist asutas suurepärase ärivaistuga Lõhmus koos partneritega (Haavel ja Viisemann) uue Eesti panga LHV.

    Lõhmus ise ennast pankuriks ei pea – pigem investoriks, kes aitab asjade tekkimisele ja arengule kaasa.

    Ta elab Šveitsis, kuid töötab aeg-ajalt ka Londonis.

    Lõhmus rääkis, et panganduses on lihtne kasvada, suureks saada. „See pole mingi probleem, isegi kasumit on lihtne teenida. Oluline on see, et trend on hea ja korralik,“ ütles ta.
    Järgmistest suurtest plaanidest olulisimaks peab ta esiteks vanamoodsat asja: müük, müük, müük. „Meil on teenuste platvorm olemas, sinna külge tuleb rohkem ettevõtteid ja inimesi haakida. Ilmselt paremini, nutikamalt.“
    Teiseks on oluline kõik digitaalne ja mobiilne. „Näiteks mobiilipank on meil juba praegu tegelikult palju parem kui internetipank. Internetipank on sellistel inimestel nagu Viisemann, kes suhtuvad tehnoloogiasse ettevaatlikult,“ ütles ta.
    Suur plaan: filiaal Suurbritannias
    Kolmandaks nimetas Lõhmus oluliseks filiaali Suurbritannias. „Esimest korda tahame oma tegevusega eemalduda oluliselt Eestist, siiani oleme lähedal toimetanud. On selge plaan kanda kinnitada Suurbritannias, sest peab olema lähedal klientidele. Ja LHV uus ärisuund on olnud fin-tech’idele, alternatiivsetele teenusepakkujatele teenuse osutamine. Sellega on läinud hästi,“ ütles ta. „Enamik neist alustavad suurtes linnades, aga isegi kui alustavad Räniorus, siis on nende esimene lennupilet Londonisse,“ ütles ta.
    Neljandaks on LHV strateegiadokumendis tema sõnul rõhutatud inimeste tähtsust. „Millesse ma ise usun, on inimeste arendamine. Vaatan ennastki, et minu jõudlus on väga kõikuv: mõnel päeval olen superman, mõnel päeval pole üldse. Ettevõtluses peaks rohkem olulisi inimesi jälgma, turgutama, et nende sooritusvõime oleks alati ühtlane, stabiilselt heal tasemel,“ ütles ta.
    Võitlust tööjõu, eriti IT-inimeste pärast tunneb ka LHV, kuid Lõhmuse sõnul proovivad nad siin mittetraditsioonilisi lahendusi, ja ühe on leidnud. „Näiteks oleme viinud oma arendust Eestis Tartusse, kus tundub, et olukord on parem. Seal on võimalik häid inimesi hõlvata paremini,“ ütles ta.
    Lõhmus rõhutas, et LHV visioon on Eesti, kus inimesed julgevad suurelt mõelda ja tulevikku investeerida. „Kui ma Tallinna saabun ja vaatan reklaame, siis mulle tundub et suur osa on suunatud sellele mustrile: eat, move, shit, repeat. Ettevõtlus pole selline eat, move, võida riigihange, shit,“ ütles Lõhmus.
    Alati peab olema suurem eesmärk. Lõhmus ütles, et LHV viiman suur väljakutse oli börsiletulek. See on tehtud, mis edasi? „Suurimaks pangaks? See ei vii kuskile. Suur eesmärk võiks olla: aastaks 2023 on meie äride väärtus kasvanud 500 miljonini. Ambitsioonid peavad olema, aga alati peab ka ettevõtlik olema.“
    Küsimused saalist
    Parimatel töötajatel tuleb palka tõsta, palju tõstate?
    Ühtlast palgatõusu ei ole. Vaatame üle ja loomulikult nad tõusevad. Vaatasin Äripäeva Palga TOPi ja firmadest, kus on üle saja inimese, olime vähemalt esiviisikus. Nii et meil peaks olema suhteliselt okei, kuid muidugi hoolitseme selle eest. Iga ettevõte peab looma omale unikaalse positsiooni, mida teised kopeerida ei saa, ja meil on päris oluline optsiooniprogramm.
    Inimeste arendamine on panga jaoks oluline. Kui suur on see protsent kasumist, mida sa näed, et võiks pank teenida või juurde saada, mis võiks tulla inimeste arendamistest?
    Kui vaatame profisporti, siis suur eeskuju on Team Sky jalgrattameeskond. Inglased erilised jalgrattasportlased polnud, aga tegid meeskonna eesmärgiga, et viie aastaga võidame Tour de France’i - ilma dopinguta. Team Sky üks motosid on, et sa pead muutma iga väikest nüanssi kas või 1% paremaks ja see annab juba piisava edumarginaali. Nad võitsid kolme aastaga juba ära!
    Inimeste väärtus kasumi suhtes ei ole ühtlane, mõnel on kümme või sada korda suurem. Võiks püüelda selle poole, et need, kes olulisi otsuseid teevad, neil peaks tracker küljes olema, et vaadata, kas ta öösel korralikult magab ja puhanud on.
    Kas Balti majanduspiirkond kaotab oma jõudu või millist tulevikku näed Balti integratsioonil?
    Kõik, kes siin panganduses tegutsevad, neil ei ole ratsionaalne siin tegutseda, neil oleks targem lahkuda.  
    Teine suur muudatus on see, et ettevõtte juhtimine on natuke nagu piraadilaeva juhtimine: kapten innustab, teades, et piraadid lojaalsed pole, võivad laeva vahetada. Arvan, et enam noori talente ei innusta sõnad, et tule minu laevale, vallutame Riia ära. Aga kui sa ütled, et Euroopa suurim linn on London: seda võib.
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Cathie Woodi populaarsed ARK fondid vajuvad kiiresti: investorid lahkuvad miljardite dollaritega
2024. aasta esimestel kuudel nägi ARK 2,2 miljardi dollari suurust netoväljavoolu. Cathie Woodi juhitud fondi koguvarad on langenud kiiresti 11,1 miljardi dollarini, mis on vaid vari endisest hiilgusest.
2024. aasta esimestel kuudel nägi ARK 2,2 miljardi dollari suurust netoväljavoolu. Cathie Woodi juhitud fondi koguvarad on langenud kiiresti 11,1 miljardi dollarini, mis on vaid vari endisest hiilgusest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Rahandusministeerium plaanib suurendada lähetuste päevaraha
Rahandusministeeriumi plaani järgi tuleks suurendada lähetuste maksuvaba päevaraha piirmäära ja autokompensatsiooni, kuid erisoodustustes järele anda ei soovita.
Rahandusministeeriumi plaani järgi tuleks suurendada lähetuste maksuvaba päevaraha piirmäära ja autokompensatsiooni, kuid erisoodustustes järele anda ei soovita.
Maailmas pole sõjale veel nõnda palju kulutatud
Kaitsekulutused on kasvanud kogu maailmas üheksa aastat järjest, teatas Stockholmi rahuinstituut SIPRI iga-aastases raportis.
Kaitsekulutused on kasvanud kogu maailmas üheksa aastat järjest, teatas Stockholmi rahuinstituut SIPRI iga-aastases raportis.