Märt Belkin • 3. oktoober 2017 kell 9:45

Maksuametile on deklareerimata 42,2 miljonit välistulu

Raha.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Möödunud aasta tuludeklaratsioon on esitamata või osa tulu deklareerimata 8000 inimesel, seejuures on enam kui pooltel neist probleeme välistulu esitamisega. Maksuamet võtab probleemsete deklareerijatega lähiajal ühendust.

Andmevahetus teiste Euroopa riikidega on üha parem ja seetõttu on ka ametil rohkem infot nende Eesti maksumaksjate kohta, kes möödunud aastal välismaal tulu teenisid, märkis amet.

"Kui nüüd on mingil põhjusel jäänud see info tuludeklaratsiooni kirja panemata, siis soovitame oma andmed kindlasti võimalikult kiiresti üle vaadata," ütles MTA teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde pressiteates.

Amet võtab ka ise lähiajal nende inimestega ühendust, kokku tuleb välistulu osas tuludeklaratsiooni täiendada umbes 3000 inimesel. Lisaks on 1157 inimest, kes pole küll tuludeklaratsiooni esitanud, kuid on välistulu saanud.

Muret teeb ka kinnisvara tuluKokku on järelkontrollis 8252 inimese tuludeklaratsioonid, teine suurem deklareerimata tulu on saadud metsa või kinnisvara müügist. Siin selgitab amet ühes deklareerijaga välja, kas kohustus täiendavalt tulumaksu tasuda või on ehk ühes mõne muu maksusoodustuse kasutamisega võimalik maksu tagasi saada.

"Tulumaksu tasumise kohustus tekib näiteks juhul, kui inimene on välja üürinud oma korteri, müünud kasvava metsa raieõigust või metsa, saanud tulusid välismaalt. Maksusoodustusi saab näiteks eluasemelaenu intressidelt, koolituskuludelt ja annetustelt," rääkis Udde.

Lõplik juurde maksmisele või tagastamisele kuuluv summa saadakse siis, kui kõik möödunud aasta jooksul saadud tulu ja tehtud kulu arvesse võetakse. Möödunud aasta eest esitati maksuametle üle 619 700 tuludeklaratsiooni, mille alusel kuulus tagastamisele 97,9 miljonit eurot tulumaksu, juurde määrati üle 33,7 miljoni euro maksukohustust.

Hetkel kuum