Äripäev • 12. oktoober 2017 • 1 min
Jaga lugu:

Ettevõtluse tõhustamiskava arutatakse juba kaks aastat

Märkmed
Märkmed  Foto: epa

Augustis saatis Eesti Kaubandus-Tööstuskoda majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile kirja küsimusega, kui kaugele on jõutud ettevõtluse tugistruktuuride korrastamisega, millega tehti algust juba 2015. aastal.

Nüüd saabunud vastuses teatas ministeerium, et tegeleb teemaga aktiivselt ning teeb järgmise aasta aprillis valitsusele konkreetsed ettepanekud ettevõtluse ja innovatsiooni valdkonna tugimeetmete ja -tegevuste mõju efektiivsemaks muutmiseks. Ministeeriumi sõnul on analüüsidega tuvastatud rida probleeme, näiteks riikliku tugisüsteemi killustatus, tegevuste dubleeritus, nõuete ebaselgus, toetustegevuste ebaefektiivsus ja vähene seos tootlikkuse kasvuga ning teaduse ja ettevõtluse lahusus.

Aprillis plaanib ministeerium valitsusele teha järgmised ettepanekud:

Tõhustamiskava koostamise eesmärk on muuta ettevõtluse ja innovatsiooni valdkonna tugimeetmete ja -tegevuste mõju efektiivsemaks, nii et see avaldaks suuremat positiivset mõju majanduskasvule, tootlikkusele ja rahvusvahelisele konkurentsivõimele.

kuidas parandada ettevõtluse ja teaduse koostööd suurendamaks tootlikkust hõivatu kohta;eelarveraha ümber suunamist tootlikkust enam suurendavatesse või majanduskasvuks olulist eeldust loovatesse meetmetesse/tegevustesse (erasektori investeeringute võimendamine);kus ja kuidas vähendada riikliku tugisüsteemi killustumist ja asutuste vahelist dubleerimist;kus ja kuidas vähendada erasektoriga konkureerimist;kuidas luua eeldusi ja väljuda järk-järgult Euroopa Liidu struktuurivahendite toetusmeetmetest;kas ja kuidas muuta ettevõtluse ja innovatsiooni toetuse andmine ja tagasinõudmine efektiivsemaks.

Minister Urve Palo lisas oma vastuses, et olukord on kaardistatud ning oktoobri jooksul valmib ka analüüs. Palo lubas, et kindlasti kaasatakse aruteludesse ka ettevõtjate esindusorganisatsioonid, s.h kaubandus-tööstuskoda.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt