Jüri Mõis: hääli loeti valesti

Edgar Savisaar ja Olga Ivanova  Foto: Andras Kralla
Eliisa Matsalu • 15. oktoober 2017 • 3 min
Jaga lugu:

Ettevõtja Jüri Mõisal tekkis valimistulemusi vaadates kahtlus, kas ehk pole häälte lugemisel midagi sassi aetud.

Kella poole 11 õhtul oli Tegus Tallinn saanud Tallinnas 2,6% häältest. „Noh, ega see polegi kõige tähtsam,“ kommenteeris tulemust ettevõtja Jüri Mõis. Tema sõnul oli Tegusal Tallinnal spetsiifiline soov saada kätte vähemalt 2% Keskerakonna häältest. „2% Keskerakonna häältest võtta on palju olulisem kui võtta 20% Reformierakonna häältest,“ ütles ta. Põhjus on Mõisa sõnul lihtne – Tegusa Tallinna eesmärk on kukutada Keskerakonna ainuvõim Tallinnas. „Aga kui rahvas ikka hääletab nende poolt, siis võib-olla nad ei tahagi siis muutust,“ nentis Mõis.

Mõis ütles, et Edgar Savisaar ei olnud Tegusa Tallinna peibutuspart. „Võib-olla ta ei saaks täies mahus volikogu töös kaasa lüüa, aga ta on igal juhul parem kui näiteks Urmas Paet või Yana Toom, kes juba homme ostaks pileti Brüsselisse ära. Edgar Savisaar jääb siia,“ ütles ta. „Kuid kindlasti on Savisaar meil selline inimene, kes inimestele meeldib,“ lisas ta.

Kahtluseuss närib hinge

Jüri Mõis ja Urmas Sõõrumaa  Foto: Andras Kralla

Küll aga tõdes Mõis, et tal poeb hääletustulemusi vaadates kahtluseuss hinge. Ta selgitas, et kui ta käis 1999. aastal riigikogu valimistel valimas, siis öösel kell kaks läks ta magama teadmisega, et valimised võitis Reformierakond. „Hommikul kell kaheksa ärkasin aga üles ja sain teada, et midagi läks sassi, hääli loeti valesti ja tegelikult võitis Isamaliit. Nii sai peaministriks Mart Laar,“ jutustas Mõis. „Äpardusi võib juhtuda. Praegune kahtluseuss seisab selles, et e-hääletustega on 10 esimest kohta Reformierakonnal ja 15 koha seas ei ole Urmas Sõõrumaad. Vot see on minu jaoks uskumatu. Ma arvan, et midagi on valesti läinud,“ ütles ta. „Või oleme võib-olla siis ise oma mõtetes midagi valesti teinud…“ lisas Mõis.

Mõis lisas, et tema tugevus on olnud alati hea kohanemisvõime. „Läksin Tegusasse Tallinnasse hea korra talgutena. No tegin mõned kulutused – ostsin uued tööriided ja luua. Võib-olla jäävad need nüüd seisma, aga mis siis. Ega mul sellepärast midagi toiduahelast puudu ei jää,“ ütles ta. Mõis lisas, et enamik nende valimisliidust käivad niikuinii tööl. „Mina, vanamees, läksin pensionile ja mina istuks volikogus küll rahulikult,“ ütles ta.

Mõis lisas, et ta siiski usub, et nad ületavad valimiskünnise. „Me oleme piisavalt erinevad. Volikogu võiks koosneda võimalikust erinevatest erakondadest,“ ütles ta.

Kui Urmas Sõõrumaa ütles, et temal oleks hea meel, kui Tegusast Tallinnast kasvaks edasi uus erakond, siis Mõis selles nii kindel ei ole. Tulevikus riigikokku kandideerimise välistas Mõis täielikult. „Mina küll seda teha ei taha," ütles ta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt