Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Allan Kiil ja Alar Nääme said linna palgale

    Linna raha omastamises süüdi mõistetud keskerakondlane Alar Nääme oma uues töökohas Sõle spordikeskuses.Foto: Andras Kralla

    Linna raha omastamises aasta algul süüdi mõistetud keskerakondlane Alar Nääme ja altkäemaksu võtmises süüdistatav Tallinna Sadama endine tippjuht Allan Kiil said mõlemad vastavatud Sõle spordikeskuses linna palgale.

    Ma usun, et kohtuistungid pole tervet päeva vältavad, vaid mõnetunnised ja reeglina hommikupoole, kui pole nii palju ujujaid. Kiili tööaeg on peamiselt pealelõunal.

    Rein Ilves,
    Tallinna spordi- ja noorsooameti juht
    Alar Nääme on eelmisel nädalal napilt enne viimast valimispäeva avatud Sõle spordikeskuse arendusjuht ning Tallinna Sadama endine juhatuse liige ja õige pea altkäemaksu võtmise süüdistusega kohtu ette astuv Allan Kiil areenimeister. Mõlemaid kutsus sinna meeste endi kinnitusel tööle Tallinna spordi- ja noorsooameti juht Rein Ilves. Sõle spordikompleksi peab Tallinna linnale kuuluv sihtasutus Kristiine Sport. Kokku on keskuses 28 töötajat.
    Täna kella kolme paiku pärastlõunal juba paar nädalat areenimeistri ülesannetes olnud Allan Kiili spordikeskuses kohal ei olnud. Administraator märkis, et pole Kiili sel päeval majas näinud. Telefoni teel kommenteeris Kiil oma uut ametit nii: „Ma olengi seal spordirajatiste ja ujula peal. Basseini ääres ja teiste spordisaalide ääres, laua taga on vähem tööd. Olen paar nädalat juba tööl olnud. Käib käivitamine, nii nagu ikka.“
    Tööpostil kohal olnud Nääme ütles, et tema tööülesanneteks arendusjuhina on kõik majaga seonduvad küsimused ja müügitöö. „Et majas oleksid ajad täidetud ja kõik oleks korras,“ ütles ta.
    Tallinna abilinnapea, sporditeemade eest vastutav Mihhail Kõlvart (Keskerakond) kuulas ära ajakirjaniku küsimuse Nääme ja Kiili linna raha eest palkamise eetilisuse kohta, kuid teatas siis, et tal on parasjagu nõupidamine käimas ja palus küsimused e-kirja teel saata. Loo ilmumise ajaks Kõlvart neile ei vastanud.

    Alar Nääme maksis Tallinna Kesklinna vanemana linna rahaga kinni oma isikliku valimiskampaania Valgas.

    Nääme jäi omastamises lõplikult süüdi tänavu jaanuaris, mil riigikohus ei võtnud tema kaebust menetlusse ja jõustus mullune Harju maakohtu otsus. Ta sai trahvi 6300 eurot ja lahkus Kesklinna vanema ametikohalt.

    Prokuratuur süüdistas Näämet ametiisikuna ebaseaduslikult Tallinna linna eelarveliste vahendite kasutamises ligi 2800 euro ulatuses.

    Süüdistuse järgi korraldas Nääme 2015. aasta märtsikuiste riigikogu valimiste eel jaanuaris ja veebruaris kaks kontserti Valga kultuuri- ja huvialakeskuses, mis olid osalejatele tasuta ning korraldatud selleks, et mõjutada kohalikke valijaid andma oma hääl eesseisvatel valimistel talle. Ta oli tollal Keskerakonna riigikogu kandidaat Valga-, Võru- ja Põlvamaal.

    Kohus leidis, et Tallinna Kesklinna valitsuse Valga kultuurikeskuses 18. jaanuaril ja 13. veebruaril 2015 korraldatud kontserdid olid valimisüritused ja Nääme või Keskerakond oleks pidanud kandma kõik nendega seotud kulud.

    „Mind on süüdi mõistetud kriminaalkorras, halduskorras, mida siis veel?“
    Nääme ei mäletanud, mis kuupäevast alates ta spordikeskuses töötab, kuid ütles, et asus tööle juba mõni kuu varem, et tegeleda avamisega seotud küsimustega. Ajakirjaniku märkuse peale, et ta korraldas juba juunis linna sihtasutuse Kristiine Sport töötajana hankeid Sõle spordikeskusse jõusaali inventari leidmiseks, märkis ta, et tõenäoliselt asus tööle siis juuni jooksul. „Ma pean vaatama lepingut,“ lausus Nääme.
    Küsimusele, kas Nääme peab eetiliseks, et alles hiljuti linna raha omastamises süüdi mõistetuna asub ta uuesti linna avalikule töökohale, vastas ta, et eks see küsimusi ikka tekitab, aga arvab, et sellel töökohal ei tohiks see probleem olla. „Ma olen oma karistuse kandnud, ma ei näe probleemi. Kõik kahju olen hüvitanud ja rohkemgi veel. Mind on süüdi mõistetu kriminaalkorras, halduskorras, mida siis veel?“
    Nääme rääkis, et aasta algul pärast lõplikku süüdi mõistmist Kesklinna vanema kohalt tagasi astumise ja Sõle spordikeskusse tööle asumise vahel kasvatas ta last. „Puhkasin, oli vaja akusid laadida.“
    Spordiameti juht: ma ei näe mingit probleemi
    Nääme Sõle keskusse tööle kutsunud Tallinna spordi- ja noorsooameti juht Rein Ilves ütles, et ta pole kunagi niimoodi mõelnud, et veel sel aastal linna raha omastamises süüdi mõistetud Nääme palkamine jälle linna rahakoti peale võiks olla kuidagi eetiliselt küsitav.
    „Ta on spordiinimene, pigem on see oluline. Ta on poksiga tegelenud, minu teada on ta maadlusega ka tegelenud ja teab, mis on sport,“ lausus Ilves. Ta lisas, et Nääme on tavatöötaja ega ole mingisugune juht. Küsimusele, kas arendusjuht pole siis juhtiv amet, vastas Ilves: „Ta pole juhtival kohal, ta on üks meeskonna liige. Ma ei näe siin mitte mingit probleemi.“
    Nääme otsis hiljaaegu näiteks sotsiaalmeedia vahendusel Sõle spordikeskusse koristajat, kuigi ütleb ise, et töötajate leidmine pole siiski tema ülesanne, lihtsalt koristaja leidmiseks paluti tema abi. „Kuna mul on Facebookis nii suur tutvusringkond, sellepärast otsisingi.“ Koristaja küll leiti, kuid Nääme kinnitusel mitte tänu tema suurele Facebooki sõpruskonnale.

    Tallinna Sadama endised tippjuhid Allan Kiil ja Ain Kaljurand peeti kinni 2015. aasta augustis kahtlustatuna suures ulatuses altkäemaksu võtmises. Nad jäid pooleks aastaks vahi alla.

    Tänavu septembri lõpus saatis riigiprokuratuur Kiili ja Kaljuranna süüasja kohtusse ja riigiprokurör Laura Feldmanis avaldas lootust, et kohtupidamine nende üle algab veel sel aastal. 

    Süüdistuse järgi nõustusid Allan Kiil ja Ain Kaljurand võtma altkäemaksu mitmelt ettevõttelt selle eest, et nende lepingulised suhted Tallinna Sadamaga sujuksid võimalikult soodsalt.

    Kümne aasta jooksul nõustusid Allan Kiil ja Ain Kaljurand nii ühiselt kui ka eraldi tegutsedes võtma altkäemaksu peaaegu 4 miljoni euro ulatuses. Sellest suurima osa, ligikaudu 3 miljonit eurot, moodustas Allan Kiilile Türgi ja Poola laevatehaste esindajate poolt lubatud altkäemaks selle eest, et nad saaksid Tallinna Sadama tütarettevõtte TS Laevadega sõlmida praamide müügi lepingu.

    Allan Kiil on töötanud ujumistreenerina ja kuulunud ka Eesti ujumisliidu juhatusse (1998–2001). Aastatel 2000–2014 oli ta Harjumaa Spordiliidu juhatuse esimees.

    Kiil: süüdistus tuli jutuks küll
    Kriminaalkuriteos süüdistuse saanud Tallinna Sadama endise juhatuse liikme Kiili valimist areenimeistri ametikohale põhjendas Ilves sellega, et Kiili pole veel süüdi mõistetud ja tal on olemas vetelpäästja oskused ja kõik vajalikud tunnistused. Ilves selgitas, et Kiili töökohustuste hulgas on ka vetelpäästja töö. Seega on ta pidevalt basseini läheduses ega istu eriti laua taga.
    Kiil ise ütles, et loomulikult tuli tööle asumise eel jutuks ka see, et ta peab hakkama varsti kohtus käima ja et see võib segada tema igapäevast tööd. „Siis, kui ma ei saa tööl käia ja pean kohtus käima, eks siis peab jooksvalt otsustama, mis sellega teha. Me ei tea ju veel, millal me kohtus käima peame hakkama,“ lausus Kiil.
    Ilves kinnitas, et see ei tekitanud Kiili palkamisel mitte mingit probleemi, et ta peab kohtuistungite pärast võib-olla vahepeal töölt ära käima. „Ma usun, et kohtuistungid pole tervet päeva vältavad, vaid mõnetunnised ja reeglina hommikupoole, kui pole nii palju ujujaid. Kiili tööaeg on peamiselt pealelõunal,“ selgitas Ilves.
    See, et riigifirma Tallinna Sadama tippjuhina altkäemaksu võtmises süüdistatu asub tööle avaliku raha eest, tuli Kiili sõnul mõistagi jutuks ka enne spordikeskusse tööle asumist. „Loomulikult käisime need asjad läbi. Rääkisime läbi, mis need kahtlustused on, tööandja sai vastused oma küsimustele,“ ütles Kiil.
    Kiil rääkis, et talle on tehtud ka teisi tööpakkumisi pärast vahi alt pääsemist, kus ta ligi pool aastat oli. Ta ütles, et enamik neist on tulnud erasektori ärist, aga Sõle keskuse kasuks otsustas ta, kuna see on spordiga seotud.
    Sõle spordikeskuse juht, keskerakondlane Toomas Ristlaan on olnud koos Allan Kiiliga samal ajal neli aastat (2003–2007) Harku valla kommunaalettevõtte OÜ Strantum nõukogus. Kiil on olnud ka Harku vallavolikogu liige nii Mõõdukate kui ka Reformierekonna ridades, viimasest visati ta välja 2015. aasta sügisel, kui ta Tallinna Sadama juhatuse liikmena altkäemaksu võtmises kahtlustatuna vahi alla võeti. Eelmisel nädala lõppenud valimistel kandideeris ka Ristlaan Keskerakonna nimekirjas Harku vallavolikokku, kuid kogutud 27 häälega sinna ei pääsenud.
    Lisaks valimisteks avatud Sõle spordikeskuses tööle asumisele kandideeris Nääme Valga volikokku, kuhu ta kogutud 92 häälega ka sisse pääses. See oli tema sõnul täpselt planeeritud tulemus. „Arvestades olukorda, ma väga enda häälte peale ei panustanud. Väga palju tööd sai tehtud esinumbri heaks, et teeksime meeskonnana hea tulemuse. Olin arvestanud, et saan ise sadakond häält, mitte rohkem,“ kommenteeris Nääme.

    Areenimeister Kiil võib olla täitsa okei, ega karistus ei saa olla elatise ära võtmine, aga esimene asi peaks olema avalik konkurss sellele kohale.

    Hanno Matto,
    senine Tallinna linnavolikogu liige (SDE)
    Sellistele ametikohtadele toimugu avalik konkurss
    Senine sotsiaaldemokraadist Tallinna linnavolikogu liige Hanno Matto ütles, et sellistele ametikohtadele tuleks korraldada avalik konkurss, nii et kutsuda saaks inimesi vaid kandideerima, mitte otse ametikohale tööle.
    Matto avaldas jaanuaris Alar Nääme lõpliku omastamises süüdimõistva otsuse järel Delfis lootust, et Jüri Ratase juhitav Keskerakond ei leia Näämele kohe uut ja sooja ametikohta maksumaksja raha eest, nagu tehti seda Ester Tuiksoo ja Lauri Laasiga.
    Kuuldes Äripäeva ajakirjanikult, et Nääme on võetud linnale kuuluva Sõle spordikeskuse arendusjuhina tööle, ütles ta, et maksumaksja palgale ei peaks võtma inimest ajal, mil karistus pole veel kustunud. „Otsustavatel ametikohtadel, mida arendusjuht minu meelest kindlasti on, see loogiline pole. Garantiiperiood peaks olema juriidiline tõkend pluss karistuse kustumine registrist. Siis on ühiskond andestanud. Ma ise usun, et inimesed ikka muutuvad,“ sõnas Matto.
    Kiili kohta ütles Matto, et kui inimest pole süüdi mõistetud, siis ta pigem annaks talle avanssi. „Mulle jääb mulje, et Kiil pole administreerival kohal, aga ei saa ju praegu objektiivselt hinnata, mis tema mõju seal on. Ka tema puhul peaks idee poolest rakendama seda, et hoida maksumaksja rahast eemal.“
    Matto lisas, et sellistele ametikohtadele peaks toimuma avalik konkurss. „Lõppastmes määratakse inimesi nendele kohtadele võib-olla küll subjektiivsetel kaalutlustel, aga konkurss peaks olema avatud ka kõige lihtsamatele ametikohtadele, kuhu võib kutsuda inimesi siis kandideerima. Areenimeister Kiil võib olla täitsa okei, ega karistus ei saa olla elatise ära võtmine, aga esimene asi peaks olema avalik konkurss sellele kohale.“
    Linnale kuuluv Sõle spordikeskus avati vahetult enne valimisi 11. oktoobril.Foto: Andras Kralla
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.