Harry Tuul • 26 oktoober 2017

Euroopa Keskpank tõmbab tugiostud koomale

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi  Foto: Scanpix/Reuters

Tänasel istungil otsustas Euroopa Keskpanga nõukogu, et vähendab uuest aastast tugioste poole võrra. Senise 60 miljardi euro tasemelt 30 miljardi euroni kuus.

Keskpank teatas, et rahapoliitiliste meetmetega seoses kavatsetakse varaostukava raames jätkata igakuiseid varaoste 60 miljardi euro ulatuses kuni 2017. aasta detsembri lõpuni. Alates 2018. aasta jaanuarist jätkatakse igakuiseid netovaraoste 30 miljardi euro ulatuses kuni 2018. aasta septembri lõpuni või vajaduse korral kauem ning igal juhul seni, kuni inflatsiooni areng on EKP nõukogu hinnangul püsivalt kohandunud ja kooskõlas nõukogu inflatsioonieesmärgiga.

Kui väljavaade muutub vähem soodsaks või finantstingimused ei ole enam kooskõlas edasiste sammudega inflatsiooni arengu püsival kohandamisel, on EKP nõukogu valmis suurendama varaostukava mahtu ja/või pikendama selle kestust.

Euroopa Keskpanga nõukogu alustas tugiostuprogrammiga 2015.aasta märtsis ning esialgu pidi nn rahatrükk kestma vähemalt 2016. aasta septembri lõpuni.

Lisaks tehti veel kolm otsust. Eurosüsteem reinvesteerib varaostukava raames ostetud aegumistähtajani jõudnud väärtpaberitelt laekuvaid põhiosa tagasimakseid pikema aja jooksul pärast netovaraostude lõppemist ning igal juhul seni, kuni see on vajalik. See aitab toetada soodsaid likviidsustingimusi ja asjakohase rahapoliitilise kursi rakendamist.

Põhiliste refinantseerimisoperatsioonide ja kolmekuuliste pikemaajaliste refinantseerimisoperatsioonide teostamist jätkatakse piiramatu mahuga ja fikseeritud intressimääraga pakkumismenetlustena niikaua, kui see on vajalik ning vähemalt kuni 2019. aasta viimase arvestusperioodi lõpuni.

Samuti otsustas nõukogu säilitada põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimäärana 0,00 protsenti, laenamise püsivõimaluse intressimäärana 0,25 protsenti ning hoiustamise püsivõimaluse intressimäärana ?0,40 protsenti. Nõukogu eeldab, et EKP baasintressimäärad püsivad praegusel tasemel pikema aja vältel ja tunduvalt kauem, kui tehakse netovaraoste.

 

Hetkel kuum