Äripäev • 31. oktoober 2017 kell 11:59

Kataloonia kukutatud juht: rahu, ainult rahu

Kataloonika kukutatud liider Carles Puigdemont andis Brüsselis pressikonverentsi.  Foto: epa

Võimult kõrvaldatud Kataloonia valitsusjuht Carles Puigdemont teatas täna Brüsselis pressikonverentsil, et ei kavatse paluda Belgiast poliitilist varjupaika ning et tahab naasta Katalooniasse, kui Madrid tagab talle teatud garantii.

Eilsest Belgias viibiva Puigdemonti sõnul pole Hispaania kohtul alust algatada tema ja tema ministrite vastu riigipöördekatse korraldamise eest protsessi – sellised ähvardused räägivad tema sõnul vaid Madridi agressioonist. „Kui Hispaania võimud tahavad oma plaani vägivallaga ellu viia, siis on see nende otsus,“ ütles Puigdemont.

Ta kinnitas, et on valmis tunnistama 21. detsembriks määratud ja Madridi korraldatud Kataloonia valmiste tulemusi.

Autonoomse piirkonna endine juht kutsus oma poolehoidjaid üles säilitama rahu ning püüda vältida vastuseisu keskvõimuga. „Me ei saa vabariiki vägivallale üles ehitada,“ ütles ta.

Täna peatas Hispaania Põhiseaduskohus Kataloonia iseseisvusdeklaratsiooni kehtimise, mille piirkonna parlament võttis vastu läinud reedel, 27. oktoobril. Kataloonia võimuesindajad hääletasid Hispaania koosseisust lahkumise eest, kiites heaks vastava deklaratsiooni. Kohe pärast seda otsust viis Madrid autonoomse piirkonna oma otsealluvusse ning saatis Katalaani parlamendi laiali.

Hetkel kuum