Äripäev • 31. oktoober 2017 kell 11:15

Tšubais ennustab Venemaale energeetikakriisi

Rosnano juhatuse esimees Anatoli Tšubais  Foto: epa

Riikliku nanotehnoloogiafirma Rosnano juhatuse esimehe Anatoli Tšubaisi hinnangul hakkab kuue-seitsme aasta jooksul Venemaal katastroofiliselt nappima olemasolevaid võimsusi.

Venemaale on hädavajalik energeetikareform ja peatne uute võimsuste rakendamine, ütles intervjuus „Rossiiskaja Gazetale“ riigifirma Rosnano juhatuse esimees Tšubais, kes oli 1990ndate aastate Venemaal üks liberaalsete reformide ideolooge ja eestvedajaid.

„Osa eksperte räägib, et meie elektrienergia nõudluse kasvu tempo ületab varsti olemasolevad võimsused. Siiski on meil täna veel varu olemas. Ja pole mingit kriisi. Kuid meenutage, mis oli kümne aasta eest. Paljudes olulistes piirkondades jäi võimsusi puudu. Ja alles uute võimsuste juurutamine, mis said võimalikuks tänu energeetikareformile, lahendas selle mure,“ rääkis Tšubais. Ta nentis, et viimase kümne aasta jooksul on energeetikareformi tulemusena Venemaal kasutusele võetud rekordkoguses 35 000 megavatti.

„Prognoosides jõuavad peaaegu kõik järeldusele, et see ressurss ammendub. Ühed ütlevad, et 2021. aastaks, teised 2023., kolmandad, et 2025. aastaks. Mina arvan, et kuue-seitsme aasta jooksul, kui me ei taga uusi sisendeid, oleme jälle sama probleemi ees, millest tookord tulime välja tänu reformile,“ rõhutas endine Venemaa asepeaminister.

Väljaande küsimusele, mis juhtub, kui riik ikkagi ei kuula ekspertide arvamust ja ei võta midagi ette olemasolevate võimsuste suurendamiseks, vastas Tšubais, et varem või hiljem viib see dramaatiliste tulemusteni. „Siis lülitub meil elektrienergia välja kõige dramaatilisemal hetkel, näiteks talvel miinus 30 kraadiga. On risk, et maksimaalse koormatuse korral ütlevad seadmed lihtsalt üles. Aga elektrienergia defitsiidile võib järgneda ka hindade hüpe,“ hoiatas Tšubais.

Hetkel kuum