E-Profiili päästmisele tõmmati pidurit

Kui veel olid head ajad. E-Profiili omanikud Lembit Soe (vasakul) ja Toomas Jõgi aastal 2014 avamas uut tootmishoonet Paldiskis.  Foto: Raigo Pajula
Marge Väikenurm • 9. november 2017 kell 3:00

Võlausaldajad keeldusid raskustesse vajunud E-Profiili saneerimiskava kinnitamisest, samal ajal otsib firma Norras tegutsev partner vastuseid.

Nafta- ja gaasitööstusele metallkonstruktsioone ja seadmeid tootva, paarkümmend aastat tegutsenud E-Profiili juhid saatsid võlausaldajate keeldumise järel kohtusse avalduse, et kohus siiski kinnitaks saneerimiskava ja määraks eksperdid kava hindamiseks. Eelmisel nädalal laekus kohtusse ka mullu E-Profiili aktsionäride sekka tulnud Technobalti tütarfirma pankrotiavaldus E-Profiili vastu. Kohus liitis asjad ja esimene eelistung on järgmisel reedel.

Küsimused on aga kerkinud nafta- ja gaasifirmadele vajalike seadmete ülemaailmsel tarnijal, Ameerika firma NOV Norra harul, kes püüab mõista, millises olukorras täpsemalt Eesti firma on. „Meil on olnud tunne, et midagi on korrast ära, aga polnud kindlad, milles asi. Oletasime, et neil on rahamured,“ ütles firma NOV Rig Systems ostujuht Geir Håkon Opheim.

Ootamatu uudis

Äripäev kirjutas läinud nädalal, et alles eelmise aasta detsembris uusi aktsionäre kaasanud E-Profiil maadleb hiigelvõlaga, mis ulatub üle 36 miljoni euro. Norras tegutsevale ettevõttele NOV Rig Systems tuli info E-Profiili raskustest ootamatult.

Võlausaldajate ringi norrakad ei kuulu, kuid eestlased on neile üle kümne aasta töid teinud ning probleeme pole siiani üles kerkinud. NOV Rig Systemsi ostujuht Geir Håkon Opheim tõdes, et ei tea praegu toimuva täpseid asjaolusid.

„E-Profiil on meile infot andnud, aga võib-olla mitte kõike – ilmselt tegelevad ellujäämisega. Pole lõbus öelda, et meil on nüüd probleemid. Olen vaid kuulujutte kuulnud. Loodame, et E-Profiil jääb ellu. Nad töötavad praegugi meile ja kõik ei kulge võib-olla nii sujuvalt, nagu varem, aga vähemalt töö käib,“ rääkis Opheim.

Kui kohus saneerimiskavale rohelist tuld ei näita, siis peab otsustama E-Profiili juhatus, mida edasi teha, märkis saneerimisnõustaja Indrek Lepsoo.

Firma sisetüli

Kui uus omanik Technobalt teatab, et juhatus tegi nafta hinna langusele järgnenud kriisile reageerides vigu ja on liiga vähe kuulanud soovitusi olukorra parandamiseks, siis teisel osapoolel on muud etteheited.

E-Profiili pikaaegne omanik Lembit Soe rääkis läinud nädalal, et praegu käib kohtuvaidlus, kas Technobalti esindajat üritati võltsitud nõukogu koosoleku protokolli abil uueks E-Profiili juhatuse liikmeks valida. “Mis puudutab konkreetseid juhtimisvigu, siis selleteemaline kontroll ei ole lõppenud,” märkis Soe.

Technobalti ärikontroller Kadri Heinla on öelnud, et Soe osales ühel koosolekul elektroonselt, kuid hiljem eitas seda. “Meie hinnangul on vastav nõukogu koosolek seaduslik,” ütles Heinla.

Hetkel kuum