Äripäev • 17. november 2017 kell 6:32

Eestis tagaotsitav Haidari suundus Afganistanis poliitikasse

President Lennart Meri ja Yaqub Haidar (keskel) avavad Rapla piimatööstuse Lacto uue tehase. Haidai plaanis uue tehasega haarata kolmandiku Eesti piimaturust.  Foto: Julia-Maria Linna

Eestis ulatuslike maksukuritegude eest tagaselja neljaks aastaks vangi mõistetud endine Rapla piimatööstuse juht Mohammad Yaqub Haidari alustas tööd Kabuli provintsi kubernerina, nimetades oma prioriteediks võitlust korruptsiooniga, vahendas ERRi uudisteportaal.

Eesti võimud kuulutasid Haidari 2009. aastal tagaotsitavaks, kuna ta hoidus kohtust kõrvale. Kohtu alla anti Haidari süüdistusega miljonite kroonide omastamises. 2012. aasta mais jättis riigikohus jõusse Haidari tagaselja süüdimõistmise maksukuritegudes ning samaks ka talle mõistetud nelja-aastase vanglakaristuse.

Venekeelne "Aktuaalne kaamera" uuris Eesti politseilt ja välisministeeriumilt, kuidas mõjutab Haidari uus amet nende tegevust. Politseist vastati, et Eesti jätkab rahvusvaheliste kanalite kaudu Haidari otsimist ja nõuab Afganistanilt tema väljaandmist. Välisministeeriumist ei osatud öelda, kuidas Haidari nimetamine kuberneriks võib mõjutada Eesti ja Afganistani suhteid, vahendas ERRi uudisteportaal.

2015. aasta alguses plaanis Afganistani president nimetada Haidari põllumajandusministriks, aga kui ilmnes, et ta on Interpoli tagaotsitavate nimekirjas, siis jäi see ära. Samal aastal andis Haidari intervjuu BBC-le, kus väitis, et oli Eestis poliitilise vandenõu ja maffia rünnaku ohver.

Hetkel kuum