Äripäev • 27 november 2017

Suurimad hinnaga eksitajad on ehituspoed

Tarbijakaitseameti kontroll tuvastas, et 77 vaadeldud kauplusest eksitati hinnaga 41 kaupluses.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Tarbijakaitseamet viis Eesti kauplustes läbi hinnakontrolli, et saada ülevaade hinnateabe korrektsusest müügisaalis ja kassas ning sooduskaupade müügiks pakkumisel. Eksimusi oli igas kontrollitud kaupluseketis.

Tarbijakaitseameti hinnakontroll tehti suuremate kauplusekettide 77 kaupluses. Hinnaerinevusi oli rohkemal või vähemal määral igas kaupluseketis, kuid mitte igas poes.

Tarbijate eksitamist tuvastati 41 kaupluses. Kõige enam eksitamist leiti ehituskaupu müüvates kauplustes, selgus ameti kontrollkäigust.

Kuigi hinnaerinevus riiulil ja kassas näib üksiku tehingu raames väike - 10-20 senti kauba kohta -, mõjutab see kaupleja usaldusväärsust tarbija silmis, nentis amet. Sageli põhjendasid kaupluste esindajad hinnaerinevust asjaoluga, et ei jõudnud hinnasilti pärast kampaania lõppemist ära vahetada.

Kontrolli käigus selgus, et hinnaerinevused ulatusid kuni 10 protsendini ostukorvist, mis tuli tarbijal juurde maksta. Näiteks 144 eurot maksva ostukorvi puhul tuli tarbijal kanda 14eurone lisakulu, mis selgus kassas. Leidus ka kauplusekett, kus tuli kõikidel tarbijatel igale tootele kassas üks sent juurde maksta.

"Igaüks võib ise mõelda, kui palju ta kulutab kuu või aasta jooksul kauplustes, ning arvestades Eesti kaubanduse kogumahtusid, siis see mõni protsent hinnaerinevusi tarbija rahakoti arvelt ei tundugi nii väike," kommenteeris tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste.

Lisaks leidis amet ka muid eksimusi, näiteks ei olnud tarbijal võimalik hinnasilti vaadates täpselt aru saada, milline on kehtiv hind, ning juhtus ka, et müügikohas puudus kauba hind sootuks. Hinnad tuleb avaldada nii, et need oleks selgelt loetavad, tarbijale üheselt mõistetavalt, rõhutab tarbijakaitseamet.  

Hetkel kuum