Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Hangetel riisub koore ameti juhi sõber

    Tallinn on ehitanud enam kui kolme miljoni euro eest kolm jalgpalli jt sportmängude sisehalli, mis on tellitud vahetult enne hanget loodud firmalt, mille omanik spordiameti juhi klassivend Mikk Pääru ja ainus teadaolev klient Tallinna linn.

    3,3miljonit eurot on maksnud linnale pneumohallid.
    Pääru on tegev ehitusäris, kuid lisaks toob ta Sloveeniast maale spetsiifilist toodet – sportmängude sisehalle ehk pneumohalle, mida on müünud Tallinna linnale. Pääru ammune sõber ja klassivend Viljandist on aga Tallinna noorsoo- ja spordiameti juhataja Rein Ilves.
    Vahetult enne seda, kui Ilvese juhitav spordiamet kuulutas 2013. aasta kevadel välja esimese hanke Tallinnasse pneumohalli rajamiseks, asutas Pääru hallide maaletoomiseks firma Be Active, mis vahendab Sloveenia firma Duol toodangut.

    Ma ei soovi üldse nendel teemadel vestelda.

    Mikk Pääru,
    Be Active OÜ omanik
    Huvitaval kombel käisid veel enne Duolit maale toova Be Active’i asutamist Kalevi staadioni tollasele juhile Raimo Nõule Duoli halle tutvustamas spordiameti juht Ilves ning Duoli omanik Dusan Olaj. Kalevi staadion kuulub jalgpalliklubile Tallinna Kalev, kes oli toona samuti huvitatud talvisteks treeninguteks sisehalli loomisest, kuid see jäigi vaid jutuks.
    Ilves ütleb, et ei mäleta, et oleks kohtutud ka mõne teise spordiklubi või -asutuse esindajatega, sest vaid Kalev näitas tookord konkreetset huvi üles. Duoli omaniku Olaj Tallinnas käik läks aga siiski asja ette, sest teda Eestis saatnud Ilvese sõber Pääru lõi õige pea firma, mis tegeleb just Duoli hallide maaletoomisega. Ühtegi töötajat firmas pole.
    Ameti juht Ilves eitab seotust
    Be Active on teeninud käivet ja kasumit vaid siis, kui linn on ostnud halle. 2013. aastal rajas linn esimese sisehalli Õismäele Ehitajate teele, 2016. aastal järgmised kaks Lasnamäele Vikerlase tänavale ja Sõle staadionile. Nendel aastatel on teeninud ka Be Active, vahepealsetel aastatel 2014 ja 2015 on käive olnud vastavalt 8000 ja 0 eurot. Pea viis aastat tegutsenud ettevõte on teeninud pool miljonit eurot kasumit.
    Ilves ütleb, et temal pole Be Active’iga mitte mingit seost ja et ta ei tea, kuidas tuli Pääru nii sobilikul hetkel ideele luua firma Duoli hallide maaletoomiseks. Ta kinnitab, et ei rääkinud Päärule kohe kindlasti, et linnal on plaanis kuulutada välja pneumohalli hange.
    Ilvese sõnul sai ta nende hallide kohta ise infot Kölni spordimessilt, kus ta on käinud juba kümme korda ja Duol on seal alati väljas olnud. „Kohtusime Sloveenia haridus- ja spordiministriga, nägin, kuidas koolide juures on kasutatud neid halle spordisaalide tegemiseks. Mõtlesin, et Tallinnas võiks samamoodi teha.“
    Linna rajatud Duoli pneumohallid Õismäel (vasakult), Lasnamäel ja Sõle tänaval.Foto: Andras Kralla

    Linn on rajanud kolm ligi miljon eurot maksnud pneumohalli, mille eluiga peaks olema ca 40 aastat:

    1. 2013: Õismäe hall Ehitajate tee 141 – spordiameti juhi Rein Ilvese sõnul oli võimalik Õismäel maha lammutatud amortiseerunud spordikompleksi asemel ehitada vaid ajutist ehitist, püsiv hoone eeldanuks detailplaneeringut.Selle tegemise protsess olnuks liiga pikk, aga spordihalli oli vaja kiiremini, mistõttu sobis just pneumohall. Kilehallis on neli korvpalliväljakut, kus saab harrastada ka teisi saalialasid. Halli pole suvehooajaks kunagi maha võetud.Hankeleping: 1 089 667,67 eurot, võitis pakkuja Termentum OÜ.

    2. 2016: Lasnamäe hall Vikerlase 16a Lasnamäe staadionil, mille haldamise võttis linnalt üle jalgpalliklubi Infonet, kes aga hiljuti pankrotistus. Klubi võttis ka halli suveks maha.Hankeleping: 882 551 eurot, võitis pakkuja KRTL OÜ kaaspakkujaga Be Active OÜ.

    3. 2016: Sõle hall Sõle 40a, paigaldati Sõle jalgpalliväljaku peale ja Ilvese kinnitusel võetakse järgmiseks suveks ka maha.Hankeleping: 1 072 500 eurot, võitis pakkuja Nordlin Ehitus OÜ kaaspakkujaga Astlanda Ehitus AS.

    Pääru: ma ei soovi vastata
    Be Active’i looja ja omanik Pääru ütles telefonis Äripäeva ajakirjanikule kohe kõne alguses, et ei soovi küsimustele vastata. Kuulanud siiski ajakirjaniku veenmise peale ära esimese küsimuse, kinnitas ta üle: „Ma ei soovi üldse nendel teemadel vestelda.“
    Pääru ei vastanud ka kirjalikele küsimustele ja isegi pärast seda, kui Duoli omanik Olaj oli palunud saata kõik Be Active’it puudutavat küsimused Päärule. Olaj kinnitas, et Be Active on Duoli partner Eestis. Ta selgitas, et partnerettevõtted tegelevad hallide püstipanemisega, kui need kohale jõuavad ja Be Active on sellega väga hästi hakkama saanud.
    Olaj kinnitas, et nad tegelevad praegu mitme Eesti kliendiga, mõni neist on tulnud Be Active’i kaudu, mõni otse. „Me ei sunni kunagi ühtegi klienti oma partneri kaudu meiega suhtlema,“ sõnas ta.
    Be Active hangetesse sisse kirjutatud
    Kuigi Olaj kinnitab, et kliendid võivad ka nendega alati otse suhelda, on hallide hangetesse alatasa vahendaja Be Active sisse kirjutatud.
    Näiteks 2013. aasta aprillis välja kuulutatud Õismäe spordihalli hankes oli välja toodud kriteerium, et hallil peab olema topeltkile süsteem, „samaväärne DUOL DMS, Be Active OÜ“. Täpselt samasugune tingimus on mullu suvel välja kuulutatud Lasnamäe pneumohalli hankes. Samuti eelmisel aastal toimunud Sõle spordikeskuse pneumohalli hankel aga tabel halli täpsete tehnilise kirjeldusega riigihangete registris puudub.
    „Be Active on Duoli hallide esindaja. Hangetesse on pandud see näitena juhuks, kui keegi tahaks veel osaleda analoogsete hallidega. Kui hanked on toimunud, on kõigil olnud võimalus nendel osaleda. See pole suunatud,“ kommenteeris Ilves. Ta ütles, et ei tea, kas Duoli halli on võimalik saada Eestis ka muudmoodi kui Be Active’i kaudu. „Ilmselt on võimalik ikka otse ka ühendust võtta.“
    Nõu meenutab, et esialgne suhtlus halli teemal käis spordiameti inimestega, kes omasid tema arusaamise järgi otsekontakti Duoli tehasega. „Alles hiljem, kui asutati Be Active, saatis hinnapakkumise Mikk Pääru. Hiljem kuulsin spordiringkondadest, et Mikk Pääru ja Rein Ilves on klassivennad ning avaldati kahtlust, et tegelikult kontrollib Duolit Eestis esindavat firmat Ilves, kuivõrd linna erinevate spordibaaside hankedokumentides olid sees konkreetsed vihjed Duoli hallidele juba enne, kui asutati nende maaletoomisega tegelev firma.“
    Ta viitab Sõle halli projekteerimise ideekonkursi hankedokumendile 2012. aasta novembrist, kus on juba enne Be Active’i loomist sees viide Duolile: „Jalgpalliväljak tuleb rajada pneumohalli rajamise valmidusega,“ misjärel on link Duoli kodulehele.

    Kas hankija võib kirjutada hankesse sisse ühe kindla brändi toote ja selle edasimüüja?

    Vastab riigihangetele spetsialiseerunud advokaat Kristina Laarmaa:

    Riigihangete seadus keelab üldreeglina nimetada tehnilises kirjelduses kindlat ostuallikat, protsessi, kaubamärki, patenti, tüüpi, päritolu või tootmisviisi, mis võiks anda mõnele ettevõtjale või tootele eeliseid teiste ees või nende osaluse välistada.

    See keeld ei kehti juhul, kui see on vältimatult vajalik, sest tehnilise kirjelduse koostamine viitega mingile tehnilisele normile või standardile pole võimalik nende puudumise tõttu või toote kirjeldus ei võimalda hankelepingu eset piisavalt täpselt ja mõistetavalt kirjeldada.

    Igal juhul tuleb ka sellistel erandlikel juhtudel, kus viidatakse konkreetsele tootele või ostuallikale, lisada alati märge „või sellega samaväärne” (nagu on tehtud pneumohallide hangetes – toim).

    Suvel oli Nõul meeldejääv kohtumine Ilvese ja Pääruga. Ta läks koos oma praeguse väikse Põhja-Tallinna jalgpalliklubi Volta presidendi, keskerakondlasest linnaosavanema Raimond Kaljulaidiga Lilleküla staadionile Eesti koondise mängu vaatama. Staadioni VIP-alal olid ka Ilves ja Pääru.
    Kaljulaid kasutas enne sügisesi valimisi võimalust ja rääkis, et Põhja-Tallinnas on käimas tähtsad arendused – tehakse uus spordikeskus ja trammitee saab korda. See oli tore kokkusattumus, sest selle peale tutvustas Ilves Kaljulaidile oma sõpra, neid samu trammiteid remontivat firmat vedavat Päärut. Selle peale meenus Nõule, et need sõbrad puutuvad kokku ju ka muus äris.
    Alatine kaaslane
    Õismäe halli hanke võitnud OÜga Termentum koostööpartnerina osalenud OÜ KRTL jättis Sõle halli hanke vahele, kuid võitis ka järgmise, Lasnamäe staadionile pneumohalli rajamise hanke, kasutades halli hankimiseks mõlemal korral Be Active’it.
    Ehitusfirma KRTL OÜ juhatuse liige Vahur Kets ütles, et kontakt Be Active’iga tekkiski neil Õismäe halli tegemisel, Lasnamäe hanke jaoks pöördusid nad taas Be Active’i poole, sest teadsid, et viimane vahendab Duolit.
    „Hankija kehtestab alati avalikus hankes tingimused, millele peab hall vastama. Nendele tingimustele vastavalt peame meie leidma omale töövõtjad. Nii palju, kui mina olen aru saanud, on Duoli tehase otsene esindaja Eestis see ettevõte,“ rääkis Kets.
    „Meie tegime vundamenti, kuhu hall tehase spetsialistide abiga peale asetati. Minu jaoks pole vahet, kas seda teeb otse tehas või selle Eesti esindaja. Välismaistel tootjatel on raske erinevates riikides müüa, sageli on regioonidel oma juhid, kes tootjat vahendavad. Kohalikus hankes suudab ikka osaleda kohalik firma. Seda, kuidas need esindusettevõtted tekivad, kes võib edasimüüja olla või kas neid peaks mitu olema, ma enam ei tea,“ lisas ta.
    Veel üks seos
    Kuigi Õismäe halli rajamisel suhtles Be Active’iga KRTL, sõlmiti halli ehitusleping siiski Termentumiga, mil samuti Ilvesega oma seos. Praegune juht ja omanik on Aive Kukk, kuid endise nimega ASi Koger Ehitus lõi 2008. aastal tuntud ehitusettevõtja Andres Koger. Otsese asutajafirma, 2013. aastal pankrotistunud Koger Projektijuhtimise ASi (varasema nimega AS Koger & Partnerid) nõukogusse kuulus ka Tauri Sumberg.
    Mõlemad mehed, Koger ja Sumberg on Ilvesele vanad tuttavad, sest 90ndatel töötas Ilves nende firmas AS Koger & Sumberg Viljandis erinevatel ametikohtadel, viimased kolm aastat tegevdirektorina. Termentumiga on Kogeril senini ärihuvid. Nimelt kuulub ühe töötajaga Termentumile praegugi 15% osalus puitmaju tootvas ettevõtes OÜ Timo Houses, millest 70% osanik ja ainus juhatuse liige on Andres Koger.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.