Soome veab Eesti kaubavahetust üles

11. detsember 2017, 08:42
kaubavedu
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171211/NEWS/171219988/AR/0/AR-171219988.jpg
Ainult tellijale

Nii kaupade eksport kui ka import kasvas oktoobris võrreldes eelmise aasta oktoobriga 11 protsenti, teatab statistikaamet, olulisima partneri Soomega kasvas eksport 18 ja import 15 protsenti.

Kaupu eksporditi Eestist 1,1 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,3 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 159 miljonit eurot, võrreldes mulluse 141 miljonit euroga.

17 protsenti Eesti ekspordist võttev Soome, kuhu müüdi enim elektriseadmeid ning metalli ja metalltooteid, kasvas 30 miljoni euro võrra. Tähtsuselt järgmised on Rootsi 12 protsendiga, kuhu eksporditakse enim elektriseadmeid ja mitmesuguseid tööstustooteid  nagu puitmajad, padjad, tekid, ning Läti 9 protsendiga, kuhu müüakse põllumajandussaadusi ja toidukaupu, nagu juust ja õlu, ning transpordivahendeid.

Soome eksporditust suurenes kõige enam metalli ja metalltoodete, mehaaniliste masinate ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade, Singapuri eksporditust mineraalsete toodete (põlevkivikütteõli) ning Ameerika Ühendriikidesse eksporditust mineraalsete toodete (mootorikütus) väljavedu. Kõige rohkem kahanes eksport Rootsi 31 miljoni euro võrra.

Kaupadest eksporditi oktoobris enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu. Kõige enam kasvas metalli ja metalltoodete (34 miljoni euro võrra), mehaaniliste masinate (28 miljonit eurot) ning puidu ja puittoodete (25 miljonit eurot) väljavedu. Vähenes elektriseadmete eksport (22 miljoni euro võrra).

Eesti päritolu kaupade osatähtsus koguekspordis oli oktoobris 73 protsenti. Eesti päritolu kaupade eksport ja re-eksport kasvasid kumbki 11 protsenti. Eesti päritolu kaupadest 74 protsenti andis kaubavahetus Euroopa Liidu riikidega.

Kaupu imporditi kõige enam Soomest (13% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (11%), Leedust (10%) ja Lätist (10%). Soomest imporditi enim elektriseadmeid ning metalli ja metalltooteid, Saksamaalt transpordivahendeid ja elektriseadmeid ning Leedust ja Lätist mineraalseid tooteid ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu.

Eestisse imporditi enim elektriseadmeid, transpordivahendeid, põllumajandussaadusi ja toidukaupu, mineraalseid tooteid ning mehaanilisi masinaid. Kõige rohkem kasvas mineraalsete toodete (50 miljoni euro võrra), keemiatööstuse tooraine ja toodete (24 miljonit eurot) ning metalli ja metalltoodete (21 miljonit eurot) sissevedu ning kahanes elektriseadmete (10 miljonit eurot) sissevedu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. December 2017, 08:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing