Kallis ehitushind piirab odavate korterite juurdekasvu

15. detsember 2017, 08:48
Ehitus
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171215/NEWS/171219782/AR/0/AR-171219782.jpg
Ainult tellijale

Kahanevate marginaalide tõttu lükatakse edasi soodsama hinnaga majade ehitust, see toob omakorda kaasa järelturukorterite kiire hinnatõusu, kirjutab Pindi Kinnisvara.

„Äärelinna pakkumiste arv hakkab tasapisi kokku kuivama, sest kõrgete ehitushindade tõttu on kasumimarginaalid ohtlikult madalaks muutunud,“ ütles Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman kinnisvarafirma kuuülevaates.  „Usutavasti näeme järgmise aasta esimeses pooles 3000 eurot ruutmeetri eest maksvas segmendis hulga sooduspakkumisi ja vastupidi, soodsamas segmendis valiku olulist vähenemist, mis tekitab tugeva ostusurve,“ ütles ta. 

Pindi Kinnisvara tegevjuhi Elari Udam sõnul on kevadised ohumärgid on osutunud tõeks. „Ligi 20% ehitushinnatõus ja probleemid kvalifitseeritud tööjõu leidmisel on muutunud nii sügavaks, et see mõjutab ka otseselt kinnisvarasektorit, sest kõik äriplaanid enam lihtsalt ei toimi,“ ütles ta.

Kui näiteks äärelinna soodsate uute korterite jääk kahaneb alla kriitilise piiri, siis on sellel otsene mõju järelturukorterite plahvatuslikule hinnatõusule, see omakorda veab üles teiste korterite müügihinnad. 

Udami sõnul tekib ehitusturul ka teine suur probleem -- lepingute üles ütlemine. „Oleneb, kumma poole närvid rohkem vastu peavad, kuid ülesütlemissoove on olnud juba mõlemalt poolt, kord tunneb tellija, et ehitaja ei suuda lubadusi täita ja kord tunneb ehitaja ise, et aasta tagasi sõlmitud ehitusleping on tänastes tingimustes liiga ahistav ja odavam on maksta leppetrahvi, kui edasi piinelda," lisas ta.

Novembrilõpu seisuga oli kinnisvarafirma hinnangul Tallinnas ja Harjumaal kokku 115 korteriarendusprojekti 2453 korteripakkumisega, uusi kortereid lisandub peamiselt kallimatesse Kesklinna ja Põhja-Tallinnasse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. December 2017, 09:25

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing