Jaemüügi käive pöördus novembris langusse

02. jaanuar 2018, 08:10
Bensiin
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180102/NEWS/180109997/AR/0/AR-180109997.jpg
Ainult tellijale

Bensiini hinnatõusu tagajärjel vähenes statistikaameti andmetel novembris jaemüügiettevõtete müügitulu varasema aastaga võrreldes protsendi võrra.

Poodide müügitulu oli novembris 558 miljonit eurot. Müügitulu langust mõjutasid enim mootorikütuse jaemüügiga tegelevad ettevõtted, kus müügitulu vähenes hinnatõusu märgatava kiirenemise mõjul 2016. aasta novembriga võrreldes 9 protsenti. Kui oktoobris oli bensiin 7,5 ja diislikütus 9 protsenti kallim aastataguse ajaga võrreldes, siis novembris oli nii bensiin kui ka diislikütus 16 protsenti kallim.

Toidukaupade kaupluste müügitulu vähenes aastaga 3 protsenti. Nende kaupluste müügitulu vähenemisele avaldas mõju toidukaupade jätkuv hinnatõus.Tööstuskaupade kaupluste müügitulu suurenes möödunud novembriga võrreldes 5 protsenti. Müügitulu suurenes enamikul tegevusaladel, vaid muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, raamatute, sporditarvete, mängude, mänguasjade jm oli müügitulu väiksem kui 2016. aasta novembris. Enim suurenes müügitulu posti või interneti teel kaupu müüvates kauplustes, kus müük kasvas aastaga 28%. Keskmisest enam suurenes müügitulu ka majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes (12%) ning tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes (8%).

Võrreldes 2017. aasta oktoobriga vähenes novembris jaekaubandusettevõtete müügitulu 4 protsenti. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal jäi aga müük eelmise kuuga võrreldes samale tasemele.

2017. aasta üheteist kuuga suurenes jaekaubandusettevõtete müügitulu varasema aasta vastava perioodiga võrreldes 1,5 protsenti. 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. January 2018, 08:17

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing