Jaanus Vogelberg • 10. oktoober 2018 kell 5:37

HKScan koondab Soomes 165 inimest

HKScani sisejuurdluse tulemuste avalikustamine Swissotelis.  Foto: Andres Haabu

Raskustes lihakontsern HKScan andis teada, et koondab Soomes 165 inimest, mis peaks aitama firmal aastas säästa 7 miljonit eurot. Juunis hindas HKScan veel, et koondatakse kuni 211 inimest.

Kauppalehti kirjutas kuu aega tagasi, et kuigi HKScan on üritanud ennast jalule upitada, on ettevõtte probleemid viimase poole aastaga üha suuremaks paisunud. Eelmisel aastavahetusel oli ettevõttel netovõlga ligikaudu 208 miljonit eurot, septembriks aga juba 307 miljonit. Kassas oli pool aastat tagasi 51 miljonit eurot, septembris vaid 13 miljonit.

Netovõla suurus on kerkinud ohtlikult kõrge 103 protsendini, nii et rahastajate raha on mängus juba rohkem kui omanike raha. Ettevõtte rahavoog on 36 miljoniga miinuses ja investeeringuteks on läinud 67 miljonit eurot.

Halvemal juhul võib HKScan minna saneerimisele. See oleks omanikele külm dušš. Ees võib olla ka mõne äri müük või isegi tükeldamine.

Nii kaua kui ettevõte on sellises olukorras, määravad ettevõtte otsuseid rahastajad, mitte omanikud.

Rakveres tegutseva HKScan Estonia käive oli eelmisel astal 142,8 miljonit eurot, mis on 2 miljoni võrra suurem kui aasta varem. Ettevõte jäi eelmisel aastal 86 000 euroga kahjumisse. veel aasta tagasi oli ettevõtte kasum ligi 1,3 miljonit eurot.

Eestis lähevad käima ka investeeringud samas suurusjärgus, kui kontsern peaks Soome koondamistest kokku hoidma. Septembris algasid Rakvere lihatööstuses ehitustööd, mille käigus laiendatakse praetoodete osakonda ligi 2000 m² suuruse juurdeehitusega. Kokku investeerib HKScan sel aastal Rakvere lihatööstuse praetoodete osakonda 8 miljonit eurot.

Hetkel kuum