Äripäev • 30 oktoober 2018

Minister lasi Randjärve pärast Eesti Kontserdi nõukogu lahti

Kultuuriminister Indrek Saar leidis, et Eesti Kontserdi nõukogu ei ole sellises koosseisu töövõimeline  Foto: Postimees/Scanpix

Eesti Kontserdi juhatusse kandideerinud, kuid riigikogu hüvitise pärast juhikoha ametisse astumisega väidetavalt viivitanud Laine Randjärve kandidatuuri kõrvale lükanud Eesti Kontserdi nõukogu kutsuti teisipäeval minister Indrek Saare otsusega täies koosseisus tagasi.

Kultuuriminister Indrek Saar otsustas nõukogu täies koosseisus tagasi kutsuda pärast seda, kui oli tutvunud Eesti Kontserdi nõukogu esimehe Indrek Laulu ülevaatega juhatuse liikme konkursi läbiviimise protsessist ning kohtunud kõigi nõukogu liikmetega, teatas ministeerium.

„Kõik nõukogu liikmed sai arutelu käigus esitada oma selgitused ning tegid ettepanekud, kuidas tagada töörahu. Pärast materjalidega tutvumist ja arutelu sai kõigile selgeks peamine – nõukogu ei ole selles kooseisus ja senise esimehe juhtimisel töövõimeline. Etteheide nõukogu esimehele on ebapiisav infovahetus nõukogu liikmetega ning suutmatus saavutada nõukogus vajalikku konsensust,“ ütles Saar ministeeriumi pressiteate vahendusel.

„Ka on lahknenud arusaamad organisatsiooni juhtimisest ja vajadusest. Eesti Kontserdi praegune majanduslik seis vajab selgelt teistsugust lähenemist ja juhtimist. Sellepärast otsustasime jätkata täiesti puhtalt lehelt – see otsus tugines ka valdava osa nõukogu liikmete ettepanekule,“ ütles minister Saar.

Randjärve süüdistati riigikogu hüvitisega mängimises

Eesti Kontserdi juhatusse otsustas sihtasutuse nõukogu valida Randjärve 13. septembril toimunud koosolekul, tema ametiaeg pidi algama 1. veebruarist 2019. Sihtasutuse väitel teatas Randjärv siis, et soovib olla riigikogus praeguse koosseisu lõpuni ja asuda seetõttu tööle Eesti Kontserdi juhina kuu aega hiljem. Hiljem on Laine Randjärv väitnud, et temal Eesti Kontserdi juhatusse astumise suhtes eraldi pretensioone ei olnud.

Kui Randjärv oleks Eesti Kontserdi juhiks asumisega kuu aega oodanud, oleks ta saanud 21 000 eurot riigikogu hüvitist. Randjärve otsusele järgnenud avaliku pahameeletormi järel otsustas Eesti Kontserdi nõukogu, et ei sõlmi lepingut Laine Randjärvega Eesti Kontserdi juhi kohale asumiseks. Randjärv nimetas nõukogu tegevust pahatahtlikuks ja tema mainet kahjustavaks. Ta vihjas, et keegi võis nõukogu liikmeid vahepealsel ajal mõjutada.

Eesti Kontserdi nõukokku kuulusid Indrek Laul Estonia klaverivabrikust, Margus Pärtlas muusikaakadeemiast, Tea Varrak haridusministeeriumist, Marika Tuusis rahandusministeeriumist ja Madli-Liis Parts, kes on kultuuriministeeriumi muusikanõunik.

Segadus Eesti Kontserdis

Postimees kirjutas, et vahepeal tõi Eesti Kontserdi tellitud erikontrolli aruanne ilmsiks, et sihtasutuse alla kuuluva vanamuusikaansambli Hortus Musicus raamatupidamises ja aruandluses valitses aastatel 2013-2016 täielik segadus ning Eesti Kontserdi juhtkonna hooletus lepingute sõlmimisel tõi kaasa kahjusid.

Audiitorfirma Grant Thornton koostas aruande aastate 2013-2016 kohta, et selgitada välja võimalik Eesti Kontserdile tekitatud kahju suurus ning selle kohaselt Hortus Musicuse kunstiline juht Andres Mustonen survestas erikontrolli läbiviimisel audiitoreid ja püüdis takistada muusikutega intervjuude läbiviimist, ka kustutati töövälisel ajal salapärasel kombel Hortus Musicuse tööd kajastava arvuti failid.

Aktuaalsele Kaamerale antud intervjuus ütles minister Saar, et see ei olnud peamine põhjus nõukogu tagasi kutsumiseks. „Peamine põhjus on ikkagi see olukord, mis on tekkinud seoses Eesti Kontserdile uue juhi valimisega ja nende kahtlustega, mis on üles tõusnud,“ ütles ta.

Hetkel kuum