Anu Jõgi • 14. jaanuar 2019 kell 8:16

Sikkut tuletab meelde töökohtade loomise toetust

Jaanuarist peale saavad Ida-Viru-, Valga-, Võru- ja Põlvamaa tööandjad taotleda töötukassast piirkondlikku töökoha loomise toetust, kui palkavad korraga vähemalt viisi inimest ja maksavad neile vähemalt poolteist alampalka ehk 810 eurot.

Tervise- ja tööminister Riina Sikkut.  Foto: Raul Mee

Tingimusi on veelgi: toetatakse Ida-Viru, Põlva, Valga või Võru maakonnas üle kuue kuu tööta olnud inimeste värbamist, teatas sotsiaalministeerium. Tööandjale hüvitatakse 12 kuu jooksul 50% töötaja töötasust, ülempiiriga kahekordne töötasu alammäär. Iga värvatud töötaja koolituskuludest hüvitatakse vajadusel kuni 2500 eurot.

Äripäev kirjutas sügisel, et Valgamaa suur tööandja, lihatööstuse Atria Eesti juht Olle Horm peab sellist toetust praegust olukorda naeruvääristavaks. "Ma ei võitle täna sellega, et mul oleks abi vaja töökohtade loomisel, mul oleks vaja inimesi, kes töö ära teeksid.“ Pikemalt saad ettevõtjate arvamustest lugeda siit.

Piirkondliku töökoha loomise toetust rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondist, toetust saab taotleda töötukassast selle aasta 1. jaanuarist kuni 2021. aasta lõpuni. Toetuse kogukulu kolme aasta jooksul on ca 1,48 miljonit eurot. Kui toetus täidab oma eesmärki, on plaanis seda jätkata ka pärast 2021. aastat.

„Soovime tööandjaid julgustada looma töökohti just nendesse piirkondadesse, kus on veel kasutamata tööjõudu,“ ütles tervise- ja tööminister Riina Sikkut.

Ministri sõnul näitas eelmisel aastal lõpule jõudnud katseline Ida-Virumaa töökoha loomise toetus, et sedalaadi toetusega on võimalik motiveerida tööandjaid looma korraga mitut töökohta kindlas piirkonnas. Ida-Virumaal loodi toetusega 645 töökohta 17 ettevõttes.

Hetkel kuum