Äripäev • 30. jaanuar 2019 kell 11:15

Pool miljonit inimest saab tagasi 141 miljonit eurot tulumaksu

Täna tutvustas MTA esialgset statistikat möödunud aasta tulumaksu maksmise kohta.  Foto: Andras Kralla

Esialgsetel andmetel saavad eelmisel aastal ettenähtust vähem maksuvaba tulu kasutanud inimesed tagasi küsida kokku 141 miljonit eurot, teatas maksu- ja tolliamet.

Maksu- ja tolliameti (MTA) maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi sõnul on tegemist eeldatava summaga, mis täpsustub pärast tuludeklaratsiooni esitamist, kui amet on arvesse võtnud ka mahaarvamised ja inimese enda poolt deklareeritavad tulud. Selleks on näiteks üüritulu, kinnisvara müügi või ettevõtlustulu.

Kokku tagastab MTA tänavu inimestele eeldatavalt ligi 200 miljonit eurot, mis sisaldab nii aasta jooksul vähem kasutatud maksuvaba tulu kui ka üldisi maksusoodustusi, mida saab tuludest maha arvata.

Eelmisel aastal tulu saanud inimestest kasutas maksuvaba tulu ettenähtud mahus 42% ehk 415 000 inimest, 52% tulusaajatest ehk 519 000 inimest kasutasid maksuvaba tulu lubatust vähem ning 6% ehk 62 000 inimest lubatust rohkem.

„Kokku peavad lubatust rohkem maksuvaba tulu kasutajad maksma juurde 12 miljonit eurot. Ligi 70% ehk 43 000 inimese jaoks tähendab see kuni 200 eurost juurdemakset. Kui on võimalus kasutada aga mahaarvamisi, siis väheneb selle võrra reaalselt makstav summa veelgi,“ lisas Liivamägi.

Foto: Andras Kralla

Oodatust vähem maksuvaba tulu kasutanud inimestest 70% saavad tagasi kuni 300 eurot. Samas saavad ligi 100 000 inimest tagasi rohkem kui 500 eurot, seda esialgsete andmete põhjal.

MTA teenuste osakonna teenusejuhi Hannes Udde sõnul peavad maksuvaba tulu kasutamata jätmise või lubatust rohkem kasutamise tõttu tulema deklaratsioone esitama ka paljud need inimesed, kes varem pole tuludeklaratsiooni esitama pidanud.

„Kuna deklaratsiooni esitajaid on rohkem, siis soovitame kõigil e-maksuametisse/e-tolli sisenemisel esimestel päevadel aega varuda. Korraga deklareerijate hulk võib tekitada järjekordi ja soovitame sellisel juhul hiljem uuesti proovida,“ ütles Udde. „Kuna pangad ei võimalda alates 1. veebruarist siseneda internetipanka enam paroolikaartidega, siis soovitame aegsasti vaadata üle võimalused, kuidas otse või pangalingi kaudu e-maksuametisse/e-tolli siseneda,“ lisas ta.

Foto: Andras Kralla

Alates sellest aastast on muutunud ka tuludeklareerimise keskkond, mis on saanud uue kujunduse ning täiendavaid lihtsustusi. Lisatud on eeltäidetud andmeid ning vähendatud esitatavat andmehulka. Samuti küsib süsteem automaatselt täiendavaid dokumente, kui neid peaks vaja olema, ning kinnitusi, kui automaatne riskianalüüs peaks tuvastama erisusi inimese deklareeritud andmetest.

Tuludeklareerimine algab 15. veebruaril, esimeste tagasimaksete tegemist alustatakse 26. veebruaril. Deklaratsioonide esitamise tähtaeg on 1. aprillil.

Hetkel kuum