Ärinõustamine on kasvav äri

Ärinõustamise turg on Eestis väga killustunud.  Foto: Shutterstock

Eestis on konsultatsiooniteenuste turg küll väiksem kui Soomes ja Rootsis, aga näha võib tugevat kasvu.

Ärinõustajate turg on üsna kirju, ulatudes audiitorettevõttestest, advokaadibüroode ja ärinõustajateni välja. Lisaks tegutsevad sektoris veel juriidilised nõustajad ja investeerimisettevõtted.

Turu olukorda väljendab kujukalt valdkonna ettevõtete TOP, kus esikümne hulgas on erineva professiooniga ettevõtted.

"Ärinõustamse valdkonnad on killustunud, isegi advokaadibüroode järgi," tõdes Advokaadibüroo LEXTAL tegevjuht Marge Männiko. "Meie plussiks saab lugeda seda, et näiteks Riigikohtus saab esindada klienti ainult vandeadvokaat," lisas ta.

Eesti konsultatsioonituru arenguid kommenteerides ütles KPMG nõustamise teenuse juht Hanno Lindpere, et mida suurem on valdkonna turg, seda rohkem konsultante hinnatakse. Konsultant lahendab komplekssuse küsimuse.

Turg kasvab

Praegu on Eesti turg ses valdkonnas kaks korda väiksem kui Soomes ja see omakorda on kaks korda väiksem kui Rootsis.

"Mida suuremas mahus on turg, seda rohkem hinda lähevad ka konsultatsiooniteenused," ennustab Lindpre. "Ma loodan, et me liigume Põhjamaade suunas ja et meil on vastav intensiivsus, maht ja kvaliteet paraneb. Võib öelda, et seda 10 miljoni mahu tasandit, kus turuliidrid on jõudnud, seda meil varem polnud. Kui nüüd vaadata globaalseid trende, siis majanduses on teenustesektor kasvanud 60%, millest 40% on informatsioonitöötlemise teenused ehk konsultatsiooniteenuste turg," lisas ta.

"Jah, nõustun arvamusega, et kuni meil majandus kasvab, siis ilmselt kasvab meil konsultatsiooni turg ka. Nagu meil kolleegid Soomes ütlesid, et 20 aastat tagasi olid nad väike advokaadibüroo nagu meie, aga siis nende majandus, turg ja tehingud kasvasid ning see kõik tuleb meile Eestisse ka," rääkis Männiko.

"Kui vaadata majanduse seisukohast, siis konsultatsioonisektori palgad on kallimad, kui võrrelda omavahel Soome alustavate spetsialistide palkasid, siis konsultandi palgaga on vahe kolm korda. Vaadates läbi töökohtade perspektiivi, siis iga riik sooviks endale kõrgepalgalis töökohti, iseasi kui palju sellele turgu on ja kuidas seda rakendada. Üks konsultant on kolme-neljakordse võimendusega, nende palgad on kolm-neli korda suuremad," rääkis Lindpere.

Konsultatsiooniteenuste turg on läinud üha rahvusvahelisemaks, kui varem oli oluline, et oleks Baltikumis osakonnad, siis nüüd tehakse aliansse, et pakkuda teenust kog Euroopa Liidus, lausus Männiko.

Tegemist on kokkuvõttega Äripäeva raadios eetris olnud saatesarjast Äripäeva TOP. Saadete külalisteks olid sügisel ilmunud erinevates valdkonna TOPides kõrgetel kohtadel olnud ettevõtete esindajad ning saatesarja valmimist toetanud audiitorbüroo KPMG eksperdid.

Saateid saab kuulata järele Äripäeva raadio kodulehelt https://raadio.aripaev.ee/

Hetkel kuum