Artikkel
  • Kuula

    Kolmekümnendates kinnisvaramiljonärid kasvatavad varandust

    Eesti Meedia uue maja Fahle Pargis Tartu maantee ääres loodab Fausto Capitali juht Kenneth Karpov üle anda hiljemalt selle aasta lõpuks.

    Möödunud aastal Äripäeva Rikaste TOPis ettepoole trüginud Fausto Capitali omanikud Kenneth Karpov (37) ja Sven Mihailov (36) kasvatasid möödunud aastal kinnisvaraportfelli kümnete miljonite võrra.

    Endisesse tselluloositehasesse, praeguse nimega Fahle Parki, büroopindasid rajava kinnisvarafirma Fausto Capital portfelli maht kasvas 78 miljonilt 113 miljonile eurole. Sellest suure osa moodustas südalinnas asuva ja Postimees Grupi poolt renditud Maakri 23A ärihoone ostmine, aga ka kinnisvarainvesteeringute ümberhindlus.
    „Portfelli on lisandunud eelmisel aastal ostetud südalinna keskmes asuv Maakri 23A ärihoone ning portfelli suurenemine on toimunud ka parenduste ja vara hindamisaktide väärtuste tulemusena,“ täiendas Karpov. Ta lisas, et seoses Fahle arendusega võeti mahukas pangalaen ning eelmise aasta lõpetamata ehituse kulud on arvestatud majandusaasta aruandes investeeringute hulka.
    Fausto Capitali ärikinnisvara laiub Tallinnas ja Tartus, viimases avati hiljuti Telia peahoone. Seoses Fahle arendusega on Karpovi sõnul aktiivses ehitusfaasis 30 000 ruutmeetrit büroopinda.
    „See on väga suur maht Tallinna mõistes. Laias laastus on see sama suur kui kõik meie teised objektid kokku,“ ütles ta.
    Siiski pole kõik roosiline
    Karpovi kinnitusel plaanib ettevõte iga hinnaga Fahle Pargi esimese ehitusetapi lõpetada selle aasta lõpus, et rentnikud saaksid sisse kolida. Näiteks on seal suuremad rentnikud Büroohotell, meediakontsern Postimees Grupp, ravimite hulgi- ja jaemüüja Magnum ning ehitusmaterjalide tootja Stora Enso.

    Fausto

    Faustol on Fahle Pargi projektis Tallinnas aadressidel Tartu maantee 80 kuni 80t kokku 17 kinnistut, lisaks kuulub Faustole veel Kompassi Maja Tartu maantee alguses, Maakri ärihoone, Turu Plaza Tartus, Vironia keskus Kohtla-Järvel Järveküla teel, Raadi keskus Tartus Narva maanteel, Rappeli keskus Raplas ning olulisematest objektidest veel Ahtme keskus Kohtla-Järvel Puru teel.

    Fausto Capitali käive möödunud aastal oli 6 732 406 eurot, kasumit teeniti 24 021 881 eurot. Dividende maksti 110 000 eurot. Ettevõttes töötas mullu 13 inimest.

    Teisalt nentis ta, et Fahle Pargi ehitushinnad on läinud planeeritust kõrgemaks. Samuti on niivõrd vanade hoonete ümberehitamist saatnud muinsuskaitse järelevalve. Seetõttu on tulnud teha kavandatust keerulisemaid ehitustöid, mis on arvatust kallimaks maksma läinud, lisas Karpov.
    Tallinna sadama äärsele alale büroopindasid rajava osaühingu Porto Franco juht Rauno Teder sõnas, et Fahle arendust võib nimetada äärelinna büroopinnaks. „Seal on oma plussid ja miinused, ent sellest peaksid arendajad ise rääkima,“ teatas ta. Tema sõnul pole nad konkurendid, sest südalinna ja äärelinna kliendid erinevad oluliselt.
    Seevastu Technopolis Ülemiste juht Gert Jostov ütles, et terve Ülemiste piirkond on pealinnas praegu apetiitseim koht ärikinnisvara arendamiseks. „Fahle on siit kiviviske kaugusel. Kindlasti ma ei arva midagi halvasti sellest piirkonnast,“ teatas ta.
    Analüütik head ei tõota
    Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Igor Habal kirjutas hiljuti Äripäevas, et kinnisvaraturul muutub murelapseks bürookinnisvara. Erinevatel andmetel valmib uuel aastal Tallinnas ligi 100 000 ruutmeetrit büroopinda, mida on poole rohkem kui eelnevatel aastatel.
    „Seda on palju, Maakri kvartali puhul nägime, kuidas korraga tekkis kesklinnas palju uut kontoripinda ja seda pole siiani täidetud," märkis Habal. Tema sõnul on bürookinnisvara arendusel vähe riigitellimusi, mistõttu ehitatakse arvukalt juurde spekulatiivset kinnisvara.
    Karpovi sõnul on Fahle arenduses 30 000ruutmeetrist rentnikega täitmata üksnes 6000 ruutu. Tema hinnangul bürookinnisvaraturul katastroofi pole, ehkki ehitushinnad kasvavad ligi 5 protsenti aastas ja konkurents turul on tihe. Lisaks on tekkinud üürihindadele lagi.
    „Kui hinnad on mõistlikud, siis üürnikke jagub. Paraku on üürihinnad osati üles läinud ehitushindade tõusmise tõttu, see võib tekitada olukorra, et osale pindadele jäädakse üürnikke kauemaks otsima,“ arvas ta.
    Arendajad tasuvad hinnatõusu omast taskust
    Technopolis Ülemiste juht Jostov ütles, et tekkinud turuolukorras tuleb arendajatel ehitushindade tõus sageli enda taskust maksta. „Osa saab katta hinnatõusust, aga suure osa oleme arendajana ise alla neelanud,“ ütles ta.
    Porto Franco arendaja Rauno Teder ütles, et sadamaäärsele arendusele on praeguse seisuga rentnikud leitud enam kui poolele büroopinnast. Tema sõnul tõstavad nad rendihindasid iga nelja kuni kuue kuu tagant koos täituvusega.
    Tederi meelest on vastupidiselt Habali analüüsile praegune aeg ärikinnisvara arendamiseks soodus. „Ettevõtted laienevad ja teevad organisatoorseid ümberkorraldusi. Neid ongi kõige loomulikum ja lihtsam teha uutele üüripindadele kolimisega,“ lisas ta.
    Kohalikud mässavad Karpovi jahisadama vastu
    Tulevikus plaanib Fausto Capital ehitada Merivälja muulile kolmekorruselise jahisadama koos restorani ja hotelliruumidega, ent kohalikud on avaldanud arendusele vastuseisu, sest nende hinnangul on see liiga mahukas. Lisaks süüdistasid nad Faustot kurnamistaktikas, kui viimane tahtis projekti tutvustamiseks korraldada mitu koosolekut.
    Karpov ütles, et selle arendusega pole asjad veel edasi liikunud, sest Tallinna linn alles uurib selle võimalikku mõju keskkonnale ja talle pole uuringutulemused teada. Raepressi teatel tellis uuringu Tallinna keskkonnaamet ehk praegune keskkonna-ja kommunaalamet.
    „Uuringu järeldustest selgub, kas ja mis mahus on arendaja plaanid looduskeskkonda kahjustamata realiseeritavad,“ teatas Raepress. Täpsemaid kuupäevi Raepress ei avaldanud.
    Rühivad Rikaste TOPis ettepoole
    Fausto Capitalist kaks kolmandikku kuulub Kenneth Karpovile, kes saavutas sellega ka Äripäeva 2017. aasta Rikaste TOPis 103. koha. Ülejäänud kolmandiku omanik on Sven Mihailov, kes oli samuti ülemöödunud aastal TOPi viiesaja esirikka sekka jõudnud.
    Möödunud aastal hinnati Karpovi varanduse suuruseks 37 miljonit eurot, mille tulemusel tõusis ta Rikaste TOPis 28 koha võrra ettepoole. Tema äripartneri Sven Mihailovi vara oli möödunud aastaks kasvanud 18,6 miljonile eurole. Tema tõusis rikaste edetabelis 43 koha võrra, jõudes 184. kohale.

    Kenneth Karpovi sekeldused maksuametiga

    2011. aastal äratas Kenneth Karpov tähelepanu sellega, et osales maksuameti üürihankel ajal, kui tema juhitud ettevõtted mattusid maksuvõlgadesse.
    Karpovi juhitud Fausto Minerals OÜ kandideeris pakkumisele kinnistuga Tartu mnt 80p. Tegu oli Tallinnas endise tselluloosivabriku kvartalis paikneva ligi poole hektari suuruse maatükiga, mis tuntud ärimehelt Rein Kilgilt 2003. aasta sügisel välja peteti.
    Toona 28 miljoni krooni väärtuseks hinnatud krundi müüs Kilgi ainuomandis oleva firma L.Rei juhatuse liige Tarmo Teeväli Kilgi teadmata 3,3 miljoni krooni eest äsja asutatud OÜ-le Avalist. Kogu asja muutis pikantsemaks, et Avalisti omanike nimel käis Kilgiga rääkimas Kalev Kurg, tuntud allilmamees, kes 2005. aastal oma kodumaja juures maha lasti.
    Maksuameti hankel kandideerides ulatusid nii Fausto kui ka Fausto Real Estate’i maksuvõlg 120 806 euroni. Karpov kinnitas nüüd Äripäevale, et aktsiaseltsil Fausto (nüüdse nimega OÜ Fausto Grupp) oli 2008. aastal majanduskriisi ajal maksuvõlg, mille tasumisest peaks olema nüüd möödas pea kaksteist aastat. „Ühtegi vaidlust pole meil maksuametiga kunagi olnud,“ lisas Karpov. Oma väidete tõestamiseks saatis Karpov ajakirjanikule Fausto Capitali maksukäitumise koondhinnangu, mis tema sõnu kinnitasid. Samuti ütles ta, et väga edukaks kujunenud ettevõttel Fausto Capitalil pole olnud ühtki maksehäiret ega maksuvõlga.
    Kaks aastat pärast üürihanke väljakuulutamist kolis maksuameti teenindussaal Ülemistele Lõõtsa tänavale.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.