Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  5 kuulsust, kes olid üllatuslikult pagulased

  USA esimene naisvälisminister Madeleine AlbrightFoto: EPA

  Põgenike olukord Euroopas on tekitanud vastakaid meeleolusid, mistõttu on paslik meelde tuletada, et on pagulasi, kes on maailmale palju juurde andnud.

  Sõda ja äärmuslik vaesus sunnivad miljoneid inimesi Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas oma kodumaalt põgenema ning otsima pelgupaika Euroopas. Saksamaal, nagu ka paljudes teistes Euroopa riikides, on põgenike saabumine tekitanud teravaid vastuolusid, lõhed on tekkinud nii riiklikul kui ka Euroopa Liidu tasandil. Euroopa migratsioonipoliitika vastastel tasuks aga meelde tuletada, et paljud pagulased on juba meeletult panustanud teaduse, poliitika ja kultuuri arengusse. 
  Business Insider tõi esile viis tuntud pagulast, kes on oma tegevusega maailma muutnud.
  Albert Einstein sai 1940. aastal USA kodakondsuse.Foto: New York World-Telegram and Sun/Wikimedia Commons
  Albert Einstein
  Pole ilmselt vist kuigi palju neid inimesi, kes poleks kuulnud Einsteini panusest teaduse arengusse. Tema relatiivsusteooria põhjustas 20. sajandil revolutsiooni teoreetilises füüsikas ja astronoomias. Ta on ka rahvusvaheliselt tunnustatud selle eest, kuidas ta mõjutas teadusfilosoofiat.
  Saksa päritolu juudina pidi ta kannatama ka pingelist tagakiusamist, kui natsid Adolf Hitleri juhtimisel võimule tulid. Einsteinile pakuti õpetajakohta USAs Princetonis ja kuna tal ei olnud ühtegi ohutut alternatiivi, lahkus ta kodumaalt, kus teda süüdistati reetmises.
  Madeleine Albright oli USA välisminister aastatel 1997-2001.Foto: EPA
  Madeleine Albright
  USA esimene naissoost välisminister sunniti oma kodumaalt Tšehhist lahkuma lausa kahel korral. Esimest korda teise maailmasõja ajal, kui natsid tungisid Tšehhoslovakkiasse ja Albright põgenes oma perega Inglismaale. Teist korda tuli neil lahkuda siis, kui kommunistid vallutasid Praha ja poliitiliste pingete eest otsustas tema pere emigreeruda Ameerika Ühendriikidesse.
  Dalai-laama tänavu suvel Saksamaal.Foto: EPA
  14. dalai-laama
  Tema Pühadus dalai-laama sai varjupaika Indias 1959. aastal, kui Hiina tungis sõjaväega Tiibetisse ja võttis üle riigi, kus ta sündis ja veetis oma lapsepõlve. ÜRO põgenikeagentuuri teatel läks enamik 30 000 Tiibeti põgenikust laagritesse Põhja-India mägedes.
  Elie Wiesel 2012. aastal Washingtonis Holokausti muuseumis.Foto: EPA
  Elie Wiesel
  Rumeenias sündinud juut on tuntud kirjanik ja poliitaktivist. Ta on kirjutanud 57 raamatut, nende seas ka romaani "Night" (Öö - toim), mis räägib tema kogemustest koonduslaagrites nagu Auschwitz. 1986. aastal võitis ta Nobeli rahupreemia, Nobeli Norra komitee kirjeldas teda kui inimkonna saadikut. Enne nende tunnustuste saamist oli Weisel pagulane Põhja-Ameerikas, kus ta sai USA kodakondsuse 1955. aastal.
  Frederic Chopinist on tehtud kaks fotot, neist värskema tegi Prantsuse fotograaf Louis-Auguste Bisson samal aastal, kui Chopin suri - 1849.Foto: Wikimedia Commons
  Frederic Chopin
  19. sajandil elanud helilooja on üks tuntumaid klassikalisi muusikuid läbi aegade. Tema muusika on mõjutanud loetamatul hulgal heliloojaid läbi ajaloo. Chopin oli ka Poola põgenik, sest lahkus Varssavist, kui venelased tungisid Poola, ja läks elama Viini Austrias.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Nvidia pettumuse valmistanud prognoos pani aktsia kiiresti kukkuma
Nvidia teise kvartali käibeprognoos jäi ootustele miljardi dollariga alla, mis valmistas investoritele negatiivse üllatuse. See on järjekordne tõend selle kohta, et nõudlus elektroonika osade järele on pärast kaks aastat kestnud buumi jahenemas.
Nvidia teise kvartali käibeprognoos jäi ootustele miljardi dollariga alla, mis valmistas investoritele negatiivse üllatuse. See on järjekordne tõend selle kohta, et nõudlus elektroonika osade järele on pärast kaks aastat kestnud buumi jahenemas.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Leedu vedajad hädas riiulifirmadest tööjõuvahendajatega
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Raadiohommikus: Tallinna Kaubamaja, Baltic Horizon Fund, muusika idufirma ja mööblisse investeerimine
Millised on kaubandusäri väljavaated sügisel – energiakriis ja tarbijate kindlustunde vähenemine teevad kaupmeestele muret. Kuidas on kõrge inflatsioon mõjutanud kaupmeeste käivet sel suvel? Arendame teemat koos Kaubamaja ASi juhi Erkki Laugusega.
Millised on kaubandusäri väljavaated sügisel – energiakriis ja tarbijate kindlustunde vähenemine teevad kaupmeestele muret. Kuidas on kõrge inflatsioon mõjutanud kaupmeeste käivet sel suvel? Arendame teemat koos Kaubamaja ASi juhi Erkki Laugusega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.