Äripäev • 14 september 2015

5 kuulsust, kes olid üllatuslikult pagulased

USA esimene naisvälisminister Madeleine Albright  Foto: EPA

Põgenike olukord Euroopas on tekitanud vastakaid meeleolusid, mistõttu on paslik meelde tuletada, et on pagulasi, kes on maailmale palju juurde andnud.

Sõda ja äärmuslik vaesus sunnivad miljoneid inimesi Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas oma kodumaalt põgenema ning otsima pelgupaika Euroopas. Saksamaal, nagu ka paljudes teistes Euroopa riikides, on põgenike saabumine tekitanud teravaid vastuolusid, lõhed on tekkinud nii riiklikul kui ka Euroopa Liidu tasandil. Euroopa migratsioonipoliitika vastastel tasuks aga meelde tuletada, et paljud pagulased on juba meeletult panustanud teaduse, poliitika ja kultuuri arengusse. 

Business Insider tõi esile viis tuntud pagulast, kes on oma tegevusega maailma muutnud.

Albert Einstein sai 1940. aastal USA kodakondsuse.  Foto: New York World-Telegram and Sun/Wikimedia Commons

Albert Einstein

Pole ilmselt vist kuigi palju neid inimesi, kes poleks kuulnud Einsteini panusest teaduse arengusse. Tema relatiivsusteooria põhjustas 20. sajandil revolutsiooni teoreetilises füüsikas ja astronoomias. Ta on ka rahvusvaheliselt tunnustatud selle eest, kuidas ta mõjutas teadusfilosoofiat.

Saksa päritolu juudina pidi ta kannatama ka pingelist tagakiusamist, kui natsid Adolf Hitleri juhtimisel võimule tulid. Einsteinile pakuti õpetajakohta USAs Princetonis ja kuna tal ei olnud ühtegi ohutut alternatiivi, lahkus ta kodumaalt, kus teda süüdistati reetmises.

Madeleine Albright oli USA välisminister aastatel 1997-2001.  Foto: EPA

Madeleine Albright

USA esimene naissoost välisminister sunniti oma kodumaalt Tšehhist lahkuma lausa kahel korral. Esimest korda teise maailmasõja ajal, kui natsid tungisid Tšehhoslovakkiasse ja Albright põgenes oma perega Inglismaale. Teist korda tuli neil lahkuda siis, kui kommunistid vallutasid Praha ja poliitiliste pingete eest otsustas tema pere emigreeruda Ameerika Ühendriikidesse.

Dalai-laama tänavu suvel Saksamaal.  Foto: EPA

14. dalai-laama

Tema Pühadus dalai-laama sai varjupaika Indias 1959. aastal, kui Hiina tungis sõjaväega Tiibetisse ja võttis üle riigi, kus ta sündis ja veetis oma lapsepõlve. ÜRO põgenikeagentuuri teatel läks enamik 30 000 Tiibeti põgenikust laagritesse Põhja-India mägedes.

Elie Wiesel 2012. aastal Washingtonis Holokausti muuseumis.  Foto: EPA

Elie Wiesel

Rumeenias sündinud juut on tuntud kirjanik ja poliitaktivist. Ta on kirjutanud 57 raamatut, nende seas ka romaani "Night" (Öö - toim), mis räägib tema kogemustest koonduslaagrites nagu Auschwitz. 1986. aastal võitis ta Nobeli rahupreemia, Nobeli Norra komitee kirjeldas teda kui inimkonna saadikut. Enne nende tunnustuste saamist oli Weisel pagulane Põhja-Ameerikas, kus ta sai USA kodakondsuse 1955. aastal.

Frederic Chopinist on tehtud kaks fotot, neist värskema tegi Prantsuse fotograaf Louis-Auguste Bisson samal aastal, kui Chopin suri - 1849.  Foto: Wikimedia Commons

Frederic Chopin

19. sajandil elanud helilooja on üks tuntumaid klassikalisi muusikuid läbi aegade. Tema muusika on mõjutanud loetamatul hulgal heliloojaid läbi ajaloo. Chopin oli ka Poola põgenik, sest lahkus Varssavist, kui venelased tungisid Poola, ja läks elama Viini Austrias.

Hetkel kuum