Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Uuritakse allilmani ulatuvat maksupettust

    Uurijad said enda käsutusse arvutid, milles võib leiduda tõendusmaterjali illegaalsete tehingute kohta. Seetõttu nimetatakse Janek Aasmad ja Hando Palmi (eelmise nimega Hando Hanschmidt) nüüd kuritegelikus maailmas passiivseteks kitsedeks.
    Seoses algatatud uurimisega külastas maksuamet mitut Palmi ja Aasma äripartnerit. Äripäevale on teada uurijate külaskäigud kütusefirmadesse Olerex, Mark Oil ja Tartu Terminaal.
    Palm ja Aasma said esialgu kahtlustuse 900 000 euroni (14 mln kr) ulatuvas maksudest hoidumises, mis pandi toime vaid ühe kuu jooksul - aprillis. Saab üksnes aimata, millised summad pikemaajaliselt mängus võisid olla. Lisaks kütusele ka luksusautod. Mehed vahistati seoses ettevõtte Skylux OÜ tegevusega. Firma müüb vedelkütust ja kasutatud luksusautosid. Väidetavalt leiti meeste juurest ka suures koguses sularaha ning maksupettusele võib lisanduda teisigi kuriteokahtlusi.
    Äripäevale on erinevatest allikatest vihjatud, et Skyluxile kuulub terve hulk kasutatud luksusautosid, millest mõned kannavad spetsiaalseid 500ga algavaid numbrimärke. Hando Palm olevat enne vahistamist sõitnud 2005. aastal tapetud väidetavale Eesti allilmaliidrile Kalev Kurele kuulunud punase Mercedese sportmudeliga, mis kannab numbrit 500 MNK. Pärast vahistamist hakkasid Palm ja Aasma autodest vabanema, näiteks kunagine Kure Mercedes on juba uue omaniku saanud. "See läheb isiklikuks juba," ütles Palm küsimuse peale, kas ta sõitis Kurele kuulunud autoga.Äripartneriks narkokaupmees. Palm ja Aasma toimetavad veel ettevõttes EPSA Investeeringud OÜ, kus nende äripartneriteks on Kristo Ebras ja Indrek Sürje. Sürje oli üks peakangelane 2004. aasta narkoprotsessil, kus ta koos narkoparuniks kutsutud Toomas Helinaga aastateks vangi mõisteti.
    Helin ja Sürje ajavad praegugi ühist äri ja seda koos Rakvere ärimehe Nikolai Gontšaroviga, kes on maksuametile oma firma Autohaus kaudu võlgu ligi 700 000 eurot (10 mln kr). Autohaus tegeles sarnaselt Skyluxile sõiduautode müügiga.
    Osa allikaid on Äripäevale öelnud, et Palmi ja Aasma ärilist tegevust võib kureerida meedias korduvalt allilmaliidriks nimetatud Assar Paulus. Teised jälle märgivad, et Aasma ja Palm on teise või kolmanda järgu tegelased ning nende ja Pauluse vahel on mitu lüli.
    Palm esialgu eitas tutvust Assar Paulusega, hiljem ütles ta siiski, et on temaga kokku puutunud, ja lõpetas teema sõnadega "las ta olla". Pauluse ettevõtte Barbarossa Invest juures äriregistris olevatelt telefoninumbritelt ei õnnestunud eile kedagi tabada, samuti ei tulnud vastust e-kirjale.
    "Nõupidamistelaua taha, kui otsustati konkreetsete skeemide kavandamine, neid mehi ei lastud. Nemad olid käsutäitjad ja jooksupoisid, kes pidid tankiste leidma ja äri korraldama," rääkis Äripäevale üks kuritegeliku maailma tegemistega kursis olev inimene Aasma ja Palmi võimalikust rollist. Laia stiiliga mehed. Sellele, et Palm ja Aasma pole esimese suurusjärgu tegijad, viitab ka nende silmatorkav elustiil. Nad hoolitsesid ise selle eest, et neid märgatakse. Räägitakse, et Stockmannis müügil olnud Eesti kõige suurema šampanjapudeli ostjaks oli selle aasta veebruaris just Hando Palm. Ta ostis spetsiaalselt Stockmanni palvel Eestisse toodud 15-liitrise Moet & Chandoni šampanjapudeli oma sõbrale sünnipäevaks. Õhtuleht kirjutas, et pudeli hind oli 2045 eurot.
    Kui Palm andis Äripäevale lühikese intervjuu, siis Aasma ütles telefoni lühidalt: "Minu käest seda infot kindlasti ei saa, küsige politseinike käest. Ma ei andnud ütlusi seal ega anna ka teile. Aitäh, head aega."Uurimispõhjus kukkus ootamatult sülle. Võib arvata, et Palmi ja Aasma tegevus oli uurijate tähelepanu all juba varem. Oodati sobivat ettekäänet nendega seotud firma läbiotsimiseks. Meeste kinnipidamise põhjuseks sai aprilli käibedeklaratsioon, milles nad näitasid oma firma kuukäibeks null eurot.
    See esmapilgul väike detail võib aidata jõuda allilma organiseeritud maksupettuste skeemideni. Samas on ka neid, kes arvavad, et maksuamet tegi seekord küll sügava lõike, ent laiemaks ei suudeta uurimist ajada. Esimene suurem tagasilöök uurijatele oli meeste kiire vabastamine.
    Hando Palm ütles, et maksupettusega ta tegelenud ei ole ning vahistamise tingis arusaamatus. Järgneb telefoniintervjuu Hando Palmiga.
    Viibisite hiljuti lühiajaliselt vahi all. Mis põhjusel Teid kinni peeti? Raamatupidaja esitas 0-deklaratsiooni ja võimud arvasid, et oleme tahtnud riiki petta. Raamatupidaja on varem ka 0-deklaratsiooni esitanud.
    Me ei jõudnud dokumente ära viia ja… Arusaamatus oli selle põhjus.
    Kas vahistamise põhjus oli ettevõte Skylux? Jah, jah, just.
    Kas Teid kahtlustati seoses kütuseturul toimuvate maksupettustega? Ma ei oskagi öelda, mida nad seal kahtlustasid, aga pettust ega midagi pole toimunud. 0-deklaratsiooni pärast - et oleme 0-deklaratsiooni esitanud ja tahtnud maksudest kõrvale hiilida, aga sellist asja pole olnud.
    Teie ettevõte tegeles autode ja kütuse müügiga? Autode müügiga tegeleb ja kütuse müügiga, just nimelt. Kuus aastat.
    Olete kunagi jätnud riigile makse maksmata? Mitte kunagi.
    Maksupettusega tegelenud pole? Mitte kunagi. Ma pole mitte kunagi karistatud olnud maksupettuse eest. Noorest peast ainult huligaansuste eest.
    Kas lisaks Teile ja Janek Aasmale peeti veel keegi kinni ajutiselt? Ei, ei peetud.
    Indrek Sürjet (Palmi ja Aasma äripartner - toim) ei peetud kinni? Ei peetud, ei peetud.
    Kas kinnipidamine puudutas ainult Skyluxi või ka Teie osalusega ettevõtet EPSA Investeeringud? Ainult Skyluxi puudutas ja 0-deklaratasiooni. Kohus vaatas üle ja otsustas, et pole põhjust meid kinni pidada.
    Kas Te tunnete ka Toomas Helinat (Sürje ja Helin on aastaid tagasi saanud karistada ulatusliku narkoäri eest - toim)? Ei tunne absoluutselt, pole kunagi… Ei tunne.
    Assar Paulust (väidetav eestikeelse allilma liider - toim)? Ei.
    Pole kunagi kokku puutunud? Ei, olen ikka, jah.
    Tunnete siis teda? No las ta olla.
    Kas Teie suhtes algatati kriminaalmenetlus või mis praegu toimub? Ma ei tea praegu, mis toimub. Meid lasti välja ja ongi kõik.
    Kas Teie sõitsite enne vahistamist kunagi Kalev Kurele kuulunud autoga, punase Mercedesega numbriga 500 MNK? Ma ei hakka vastama sellele küsimusele, las ta olla, see läheb isiklikuks juba.
    Mõned Skyluxi viimased äripartnerid said hiljuti ka maksuameti äkkvisiidi osaliseks. Mark Oili omanik ja juht Jaan Soomets ütles, et maksuameti huvi oli seotud ühe ettevõttega, kes on kütuse hulgimüügiturul teada-tuntud tegija. Ta kinnitas et see ettevõte oli just Skylux. "Küsisime maksuametilt, et millest selline visiit. Meile selgitati, et nad püüavad andmed kiirkorras kätte saada, kuna kirja teel võib minna kauem aega," sõnas Soomets.
    Olerex hakkas eile Äripäeva küsimustele vastuseid koostama, ent vastas lõpuks hoopis, et prokuratuur ei luba neil sõna võtta. "Kuna tegemist on kriminaalasjaga, pidin vastused eelnevalt prokuratuuriga kooskõlastama," sõnas Olerexi pressiesindaja. Ta lisas, et seoses kriminaaluurimisega ei lubanud ringkonnaprokurör Andrei Voronin Olerexil Äripäeva küsimustele praegu vastata ja palus kõikide küsimustega prokuröri enda poole pöörduda.
    Prokuratuurist kinnitati Äripäevale uurimise alustamist ja seda, et Palm ning Aasma on praegu kahtlustatavad käibemaksupettuses. Prokurör taotles Palmi ja Aasma vahistamist pikemaks ajaks, kuid kohus seda ei lubanud. Kuna uurimine on algusjärgus, jäi prokuratuur sel teemal napisõnaliseks.
    Tartu Terminaali, kus väidetavalt samuti maksuamet käis, juhatuse liige Malle Raudsepp ei osanud Skyluxiga seotud maksuametnike külastust kinnitada ega ümber lükata. Ta rääkis, et maksuamet külastab neid kui kütuse hoiustajaid rutiinselt iga kuu juba umbes aasta aega ning võtab nendelt andmed mälupulgaga kaasa. Raudsepale oli Skylux võõras ning kuna ettevõtte müügi- ja finantsjuht viibivad puhkusel, ei osanud ta ärisuhet Skyluxiga kommenteerida.
    Maksuameti huviorbiiti sattunud Hando Palm ja Janek Aasma lävivad Eesti kuritegeliku maailma tippu kuulunud inimestega, kellest osa on mõistetud süüdi narkokuritegude eest ning kes 1990ndatel kuulusid Linnuvabariku grupeeringusse.
    Kuritegeliku maailmaga kursis olevad inimesed ütlevad, et kuritegelikust minevikust pole võimalik lahti saada ja allilmast ei saa eemalduda. Maksupettusi ja teisi kuritegusid tehakse praegu nn projektipõhiselt. Tänu uurimisasutuste viimase aja teravdatud tähelepanule kütuseturul toimuvate pettuste suhtes on allilm hakanud otsima uusi valdkondi, kus maksupettustega jätkata. Lisaks kütuseärile on olnud allilma huvi all maksupettuste sooritamisel ka kasutatud luksusautode müük, kinnisvara vahendamine, kullaäri, ehitustehnika ja laoseadmete vahendamine. Nende erinevate skeemide ühine nimetaja on käibemaks, mis erinevaid tankistfirmasid kasutades lõpuks riigile maksmata jäetakse.
    Maksupettuste tegelikud organiseerijad jäävad varju, nende heaks töötavad varem seadusega pahuksis olevad alama astme tegijad, kes on ka ametlikult petuskeemides kasutatavate firmade omanikud ja juhid.
    Janek Aasmad on karistatud erinevate kuritegude eest. Meedias on tema nimi jooksnud läbi 2000. aastal ühe narkoprotsessiga seoses. Siis oli Aasma kohtu all amfetamiini ja ecstasy-tablettidega äritsemise süüdistusega. Koos Aasmaga olid kohtu all ka Tauno Veri, Siim Niinemägi, Marek Udras ja Marek Sool. Verit ja Niinemäge süüdistati suures koguses narkootilise aine ebaseaduslikus omamises ja edasi andmises ning Udrast ja Soola suure koguse narkootikumide salakaubaveos Soome.
    Aasmad süüdistati narkootikumide ebaseaduslikus omandamises ja hoidmises. Selle grupi juhtfiguur oli Tauno Veri, kes hiljem võttis endale uue nime Tauno Laasme.
    Ka Hando Palm on nime muutnud. Tema varasem nimi oli Hando Hanschmidt ning väidetavalt oli enne seda tema perekonnanimeks hoopis Mäesalu.
    Tauno Veri (hilisem Laasme) on olnud koos Janek Aasmaga 2000. aastal narkokuriteo pärast kohtu all. Ajakirjanikud ristisid Veri glamuurseks narkoärikaks, kelle moto oli "pidu igal õhtul". Ta sõitis ringi BMW maasturiga, mille numbrimärk oli BECKS23. Lisaks David Beckhami jumaldamisele mängis mees ka ise jalgpalli, kuuludes jalgpalliklubi Nõmme Kalju ridadesse.
    Postimees on kirjutanud, et Laasme sai esimese karistuse narkokuritegude eest juba 1997. aastal, kui ta tabati ööklubi Hollywood ees ecstasy-tablettidega.
    Teist korda mõisteti mees süüdi 2001. aastal suure koguse uimastite hoidmise ja liikluspolitseinikule 3000kroonise altkäemaksu vahendamise eest. Nende süütegude eest mõistis kohus talle kahe ja poole aastase vangistuse.
    2007. aastal jäi Laasme uuesti narkootikumide omamisega vahele. Tema maasturist leiti kokku 30 grammi kokaiini, mis politseinike kahtlustuse järgi oli mõeldud edasimüümiseks. Laasme kodust leiti veel üle 300 grammi sama ainet. Lisaks suures koguses sularaha erinevates valuutades.
    Leitud kogusest piisanuks narkojoobe tekitamiseks tuhandele inimesele ja narkootikumide väärtus tänavamüügis küündinuks 400 000 kroonini.
    2008. aasta sügisel mõistis kohus kokkuleppemenetlusega Laasme kuueks aastaks vangi. Lisaks pikale vangistusele konfiskeeriti mehelt kuritegevusega saadud tulu - rohkem kui 200 000 krooni.
    Palmi ja Aasma äripartner Indrek Sürje oli Eesti narkoparuniks nimetatud Toomas Helina üks lähemaid abilisi. Toomas Helin ja Indrek Sürje viimases kõmulisemas kohtuasjas süüdistati mehi ecstasy-tablettide tehase Eestisse rajamise ettevalmistamises.
    Kolmas süüalune oli Märt Joller, kelle nimi on samuti 1990ndatel jooksnud läbi allilmaga seostatud tehingutest.
    Kohus mõistis Helina 2004. aastal vangi suures koguses narkootikumide ebaseadusliku käitlemise katse eest. Hiljem pikendati tema vangistust narkootikumide salakaubaveo organiseerimise tõttu. Kokku pidi ta vanglas veetma kuus aastat, kuid vabastati ennetähtaegselt 2007. aasta sügisel.
    Helin, Sürje ja Joller olid soetanud seadmed ja vajaliku algaine, millega saanuks toota ecstasy-tablette 100 miljoni krooni väärtuses. Lisaks plaanisid nad Eestisse tuua ligi tonni marihuaanat, mille väärtuseks hinnati samuti 100 miljonit krooni.
    Helina nimega on viimased paarkümmend aastat käinud kaasas erinevad legendid. Juba enne Eesti taasiseseisvumist jõudis mees kolm korda kohtu ees käia - algul salajase varguse, siis dokumentide võltsimise ja lõpuks avaliku varguse eest.
    Kurjakuulutavaks muutus Helina nimi 1990ndate alguses, kui otse Tallinna südames, Vabaduse platsi veerel asuva Estonian Airi piletikassa kõrval plahvatas pomm ja aknaklaasid klirisedes purunesid. Politsei kahtlustas, et Helin on selle pommiplahvatusega otseselt seotud, ning kuulutas seejärel alguses Rootsi ning sealt Hispaaniasse pagenud mehe tagaotsitavaks.
    Alles 2000. aastal naasis Helin Eestisse, kus ta pärast korduvat ülekuulamist kaitsepolitseis pommiplahvatuse süüdistusest kummalisel kombel vabastati ja sai hakata oma elu Tallinnas sisse seadma. Kõigepealt ostis ta omaaegse metallikuninganna Tiiu Silvese pojalt Siivolt mitme miljoni krooni eest eramu Nõmmel, mille aga mõned kuud hiljem kiiresti oma poja nimele vormistas, kes oli siis alles ühe kuu vanune.
    Ametlikult ei olnud Toomas Helin pikka aega seotud ühegi legaalse äriühinguga Eestis. Ülekuulamistel väitis ta, et on Intel Trading Ltd nime kandva firma tegevdirektor. Millega ja kus firma tegeleb, jättis Helin enda teada.
    Väidetavalt oli Helin Hispaanias auto- ja kinnisvaraäriga tegeleva ettevõtte üks osanikke, partneriteks temaga pea sama kuulus Imre Arakas ning Janek Kukk, mees, kes oli samuti osaline Vabaduse väljaku pommiplahvatuses.
    Hispaanias Marbellas oli 1990ndate lõpus eestlastest kurjategijate peamisteks sissetulekuallikateks prostitutsiooni vahendamine, narkoäri ja autovargused.
    1990ndate lõpus tegutses Marbellas vähemalt paarkümmend eestlast, kes kodumaal olid erinevate kuritegude pärast kuulutatud tagaotsitavateks. Nendest mitmed jätkasid kuritegusid ka Eestis. Näiteks Imre Arakas sai sel nädalal süüdistuse nn Toomas Tamme mõrvalavastamise juhtumiga seoses.
    Imre Arakas on üks legendaarsemaid allilmategelasi, keda on mitu korda üritatud tappa. Teda peetakse Helina Eestisse tagasi tuleku vahemeheks. 2007. aastal pidas politsei eriüksus Araka kinni seoses meediaärimees Hans H. Luige lähedaste vastu tehtud süütepommirünnakutega. Samal ajal peeti kinni veel Assar Paulus, Rünno Kristjuhan, Jaak Tuuksam, Marek Võrk (endise nimega Tuvike) ja Rünno Link. Kohtu loal jäeti pikemaks ajaks vahi alla aga ainult Marek Võrk.
    Meedias on Assar Paulust nimetatud üheks allilmaliidriks, kes tõusis sellele positsioonile pärast Kalev Kure tapmist 2005. aasta novembris. Kurg tapeti Tallinnas Pirital oma koduukse ees.
    Tema julm ja demonstratiivne mõrv pandi toime naise ja lapse silme all. Kurjategijad ootasid Kurge ta koduhoovis. Kui auto puldiga avatavast väravast sisse veeres ja Kurg naise ning lapsega autost väljus, avati tema pihta automaadituli. Valang tabas Kurge kehapiirkonda. Vigastatud mees suutis autost umbes 15 meetrit eemale joosta, kuid varises siis kokku. Tulistamispaika jäi maha üle kümne padrunihülsi.
    Tapmise põhjuseks peeti Kure katset kuritegelikust maailmast eemalduda ja tekkinud kahtlusi, et tal on liiga head suhted uurimisorganitega.
    Kurg oli üks 1990ndatel tegutsenud Linnuvabriku grupeeringu liidritest, kes väidetavalt osales ka ühiskassa nõupidamistel. Kure minevik oli kuritegudest kirju. Teda oli neljal korral kriminaalkorras karistatud varguste ja isikuvastaste kuritegude eest.
    1990ndatel käis Kure nimi läbi igast tõsiseltvõetavast organiseeritud kuritegevusega seotud uurimisest. Tema juhitavat grupeeringut üritas politsei igati nõrgestada.
    Äripäev on viimasel paaril aastal mitu korda kajastanud kütuseturu maksupettuste skeeme ja toonud avalikkuse ette konkreetseid ettevõtteid, keda on põhjust kahtlustada maksupettusega tegelemises.
    2009. aasta suvel kirjutasime lahti skeemi, kuidas maksupetturid ostavad kokku soiku jäänud ehitusfirmasid ja petavad nendega lühiajaliselt kütust müües ning käibemaksu tasumata jättes riiki.
    Tänavu kirjutasime ühest suuremast skeemitajast kütuse hulgimüügiturul - Vikong Oilist ja tema järeltulijast Vikingfuelist, mille taga olid kriminaalse minevikuga Viljandi ärimehed Kaupo Püvi ja Andres Pajumägi. Nende firmade suurklient oli kütuse jaemüüja Olerex, kelle tarnijatena tuli hiljem välja veel n-ö tankistfirmasid, kelle pärast Olerex ka avalikult vabandas. Olerex lõpetas Viking Oili ja Vikingfueliga koostöö pärast Äripäeva artikleid.
    Püvi ja Pajumägi tegevusega seoses alustati mais kriminaalmenetlust seoses kelmusega vedelkütuse äris. Äripäeva andmetel kukkus nende kütuseäri pärast artikleid kokku.
    Tänases Äripäevas välja toodud võimalikelt maksupetturitelt on samuti Olerex kütust ostnud, samuti Mark Oil ja ilmselt veel terve hulk kütuseturu osalisi.
    Maksupetturitel läheb kütuseturul nüüd olukord keerulisemaks, kuna alates 1. juunist pole õigust kütust müüa neil ettevõtetel, millel puudub maksuametiga kooskõlastatud rahaline tagatis. Selline nõue vormistati seaduseks kiiresti tänavu kevadel ehk paralleelselt Äripäeva kajastustega kütuseturul toimuvast.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Baltic Horizoni kolm probleemi, mis mind fondi juures häirivad
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.