Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Teder peab Ukrainas vastu

    Äsja oma Ukraina firmaga börsile tulnud suurärimees Hillar Teder on keerulises ärikeskkonnas vastu pidamiseks koondanud enda ümber tugeva eestlastest meeskonna, värskelt liitus sellega kunagine hanspankur Raul Parusk.

    17. augustil saatis Ukraina Jaemüüjate Tarnijate Assotsiatsioon laiali avalduse, kus hoiatab ohtude eest neid, kes soovivad Londoni börsilt osta Tederi osalusega Arricano Real Estate’i aktsiaid. Ukraina Jaemüüjate Tarnijate Assotsiatsiooni ja pankrotistunud O’key Ukraina ühe võlausaldaja esindaja Aleksei Dorošenko sõnul ei olnud nende eesmärk takistada Arricanol IPO korraldamist. “Meil on hea meel, et Arricano korraldas IPO, see annab meile lootust, et me saame oma raha tagasi,” märkis Dorošenko eelmisel neljapäeval Kiievis Äripäeva ajakirjanikuga kohtudes. “Eesmärk on see, et Teder saaks aru, et see olukord ei ole tema jaoks kasulik.”
    Dorošenko sõnul on vaja sõlmida rahumeelne kokkulepe, kuid praegu see seisab kohtu taga.
    O’key Ukraina on oma võlausaldajatele võlgu umbes 10 miljonit eurot, see on summa, mille on määranud kohus. Dorošenko sõnul on see summa siiski suurem, umbes 15–17 miljonit eurot.
    O’key Ukraina võlausaldaja, alkoholimüüja Bayadera Group esindaja Igor Tkatsi sõnul on O’kay neile võlgu umbes 100 000 dollarit. “O’key Ukraina olukord ei seisne selles, et me kaotame raha, me kaotame seda niikuinii,” selgitas Tkats. “See on ohtlik pretendent teistele jaekettidele. Kui neil läheb midagi halvasti, siis nad saavad kasutada samasugust skeemi, et ei maksa oma võlausaldajatele.” Tkats lisas, et kuigi nende jaoks ei ole tegemist suure summaga, siis mõne võlausaldaja on see summa hävitanud.
    Küsimus on usalduses. “Hillar Tederil on raske pidada läbirääkimisi teiste partneritega,” märkis Dorošenko. “See raha ei ole ka tema jaoks oluline. Küsimus on nüüd usalduses.”
    Samas märgib Dorošenko, et Teder on kindlasti parim kinnisvaraarendaja Ukrainas. “Ta ehitab seda, mida Ukrainas ei ole olemas,” tõdes ta.
    Kuigi kohtuprotsess on kestnud juba üle kolme aasta, usuvad võlausaldajate esindajad, et lõpuks laheneb olukord positiivselt, ja seetõttu on nad valmis võitlema lõpuni.
    Teder aga nimetas toimuvat Dorošenko provokatsiooniks. “See on puhas huumor. Kohtuprotsess on pooleli, aga ma ei ole aru saanud, miks,” märkis ta lühidalt.
    Tugev meeskond. Ukraina keerulises ärikeskkonnas vastupidamiseks on Teder loonud endale eestlastest meeskonna, kelle peale ta saab enda sõnul kindel olla.  “Kohalikke on ka vaja. Aga see on skelett, millega saab minna igale maale, ja nad saavad asjadest aru,” lausus Teder. Viimase tugeva tegijana asus 1. septembril Tederi juures tööle kunagine hansapankur ja vahepeal EASi juhtinud Raul Parusk. Parusk vastutab finantside eest ning otsib ettevõttele vahendeid. “Raul on ka tugev üldjuht. Vaatab, et projektid püsiks tempos,” märkis Teder. Paruski rollist selles ettevõttes annab aimu asjaolu, et ta esindab Tederit kui aktsionäri. Varem on Parusk olnud ka Tederi ettevõtte Ekspert Kapital direktor.
    Alates augustist 2010 töötab ettevõttes Kaspar Ots, kes on projekteerimisjuht, vastutab kaubanduskeskuste disaini ja projekteerimise eest. Tema on töötanud erinevates ehitusfirmades projekteerimisjuhina ja näiteks Tallinnas projekteerinud Metro Plazat.
    Viimased kuus aastat töötab Tederi juures ­Jüri Põld, kes on ehitusdirektor. Lausa 12 aastat on Tederiga koos töötanud Jaanus Saarlaid, tõsi, vaid kolm aastat Ukrainas projektijuhi ametis. “Tema on opereerimisspetsialist ja jagab rentnike filosoofiat,” märkis Teder.
    Kohalikest tegijatest ühines Arricano Real Estate PLC juht Emil Budilovsky ettevõttega eelmise aasta suvel. Tal on finantstaust ning on töötanud ennegi kinnisvaraarendusettevõtetes finants­direktorina. “See viimane aasta on olnud minu karjääri jaoks kõige huvitav ja rahuldavam. IPO korraldamise protsess on olnud edukas,” märkis Budilovsky. “IPO on pitsat sellele, mis on oluline.”
    Tederiga koos töötavatest juhtidest omab osalust Jüri Põld. Samuti on väikese osaluse ettevõttes saanud Hillar Tederi poeg Rauno Teder.  “Inimesed on kõige suurem vara ettevõttes. Jüri Põllu puhul on tegemist partneriga, kellega oleme ­Ukrainas asju teinud koos. Tema kanda on siin suur roll,” selgitas Teder.
    IPOga tulev lisaraha läheb arendusse
    Raha kaasamise mõte on arendada neli uut projekti, mis on praegu väljatöötamisel. Kui praegu on Arricanol neli keskust valmis ja üks arendamisel, siis pärast IPO korraldamist tuleb neli projekti juurde. Krundid on projekti jaoks juba ostetud. Krunte otsitakse kesklinnas, mõne metroojaama läheduses. Uute kaubanduskeskustega on plaan saavutada aastaks 2015 aastaseks rendituluks 100 miljonit dollarit. Praegune renditulu on umbes 50 miljonit dollarit aastas. Arricano eesmärk on avada igal aastal üks uus keskus. Selleks, et saada kaubanduskeskusele ehitusluba, kulub umbes 6–8 kuud ja 8 kuud ehitamiseks.Tederi sõnul on ettevõtte praegused omanikud samuti valmis panema Arricanosse lisaraha ning osa krunte on kavas müüa. See aga ei kata ambitsioonika kasvusooviga ettevõtte rahavajadust, sest pidevalt tuleb osta juurde uusi kinnistuid, et ettevõtte areng ei jääks toppama.Arricano investorid on Tederi sõnul friends and family ehk inimesed, keda ta tunneb. Kahe aasta pärast on ettevõttel plaan minna börsi põhinimekirja ning sealt kaasata investoriks mõnda investeerimispanka.Ehitustöid on teinud mitme kaubanduskeskuse juures ­Riverside OÜ, projekteerimistöid, kontseptsiooni- ja arhitektuuriteenust tellitakse Prantsusmaa, Hispaania või Inglismaa firmadelt. Tegemist on ettevõtetega, kes on vähemalt 40 aastat kaubanduskeskusi projekteerinud ning omavad oskusteavet Ukraina ja Venemaa kohta.Teder ei välista, et tulevikus nad teevad sama äri kuskil mujal ning hakkavad arendama näiteks ärikinnisvara veel mõnes muus riigis. Mis riigis täpselt tahetakse arendada, on veel tulevikuküsimus. Samas on Tederil plaanid ka Tallinnas ­Admiraliteedi basseini ümber, kus peaks tänavu ehitama aia ümber ja kopa maasse lööma.
     
    Tasub teada
    Kavas kaasata 24 mln dollarit
    Arricano esimene avalik pakkumine toimus eelmisel neljapäeval alternatiivturul LSE, kus ettevõtte plaanis omandada 10% osaluse ja kaasata 24 miljonit dollarit. Kokku läheb pakkumisele 103 270 637 aktsiat. Pärast täiendavat emissiooni 76,31% aktsiatega ei saa avalikult kaubelda.Kaasomanik Fund DUPD teatas augustis, et aktsiaid pakutakse hinnaga 2,33 dollarit aktsia.
     
    Taust
    Arricano Tradingu omanikud pärast IPOt
    osalusprotsentVunderbuilt S.A. 27,87Retail Real Estate S.A 24,45Dragon-Ukrainan Properties ja Development PLC 12,51Weather Empire Limited 8,34Rauno Teder 7,48Jüri Põld 7,07Sigma Real Estate Limited 3,13
     
    Taust
    Arricano juba valminud projektid
    Pristan ehk Sky Mall, osalus 50% + 1 aktsia.  Suurim Kiievi kesklinna kaubanduskeskus, arendatakse kohaliku investoriga. Ehitaja oli Nordeconi tütarfirma Eurocon. Pindala 113 552 m².
    M26Pindala 22 894 m².
    Sun GalleryAsub Kiievis Krivoi Rogil kiriku kõrval, kahe tee ristumiskohas. Pindala kokku 34 012 m².
    IntermallSimferopoli kaubanduskeskus, pindala umbes 27 000 m².
    City MallZaporožje kaubanduskeskus, pindala 22 094 m².
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tehistaibupidu tuli, aktsiaralli jäi tulemata
Nvidia esitles aastakonverentsil, millest on saanud suur tehistaibupidu, oma uusi hitt-tooteid, kuid nende järel prognoositud aktsiaralli jäi tulemata.
Nvidia esitles aastakonverentsil, millest on saanud suur tehistaibupidu, oma uusi hitt-tooteid, kuid nende järel prognoositud aktsiaralli jäi tulemata.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Raadiohommikus: Nvidia lööb letti uue info
Homses raadiohommikus räägime viimastest arengutest tehisaru alal ning sellest, kuidas saaksid ettevõtjad majanduse kasvule pöördumisele kaasa aidata, lisaks vahendame muljeid Tallinna Kaubamaja aktsionäride koosolekult.
Homses raadiohommikus räägime viimastest arengutest tehisaru alal ning sellest, kuidas saaksid ettevõtjad majanduse kasvule pöördumisele kaasa aidata, lisaks vahendame muljeid Tallinna Kaubamaja aktsionäride koosolekult.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.