Palts: ettevõtjad soovisid muutust

Kadri Põlendik, Eliisa Matsalu 10. märts 2014, 16:54

Kaubanduskoja ettepanek muuta omavalitsuste rahastamist on koja tegevdirektori Mait Paltsi sõnul ajendatud nii KOVide kui ettevõtjate soovist muuta tulubaasi jaotuse põhimõtteid.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda esitas valitsusele ettepaneku muuta kohalike omavalitsuste rahastamise põhimõtteid nii, et füüsilise isiku tulust laekuks omavalitsustele tulevikus pool isiku elukoha ja pool töökoha järgi.

Kaubanduskoja tegevdirektori Mait Paltsi sõnul on ettepaneku eesmärk motiveerida omavalitsusi suuremale koostööle piirkonna ettevõtjatega, lisaks toetada just neid omavalitsusi, kes panustavad tasakaalustatult nii elu- kui ettevõtluskeskkonna edendamisse omavalitsuse territooriumil.

"Tegemist on pikaajalisele majanduslikule ja regionaalsele arengule suunatud meetmega, mistõttu on ka viieaastane üleminekuperiood meie hinnangul mõistlik ega tekita põhjendamatuid negatiivseid kaasmõjusid," märkis Palts.

Tema sõnul on kaubanduskoja uuringute tulemused näidanud, et nii ettevõtete kui ka KOVide hinnangul oleks vaja muuta praeguseid tulubaasi jaotuse põhimõtteid.  Ühe võimaliku lahendusena leidis toetust ettevõtete ja KOVide hulgas idee, et osa üksikisiku tulumaksust võiks laekuda KOVi eelarvesse töökohapõhiselt ja osa elukohapõhiselt.

"Füüsilise isiku tulumaksu jaotus ei nõuaks põhimõttelist maksusüsteemi muutmist, sest ka täna sõltub ideaalis kohaliku omavalitsuse tulu eelkõige füüsilise isiku makstavast tulumaksust," selgitas Palts. Ettevõtete tulumaksu laekumispõhimõtete muutmine tähendaks tema sõnul praeguse süsteemi suuremat korrelatsiooni ning võiks tekitada olukorra, kus tulud laekuvad ikkagi ettevõtete registreeritud asukohtade järgi, mitte aga selle järgi, kus reaalselt töökohad paiknevad. "See ei vastaks aga nii hästi muudatuse eesmärgile," ütles ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. March 2014, 11:45
Otsi:

Ava täpsem otsing