Välisinvestoreid ei huvita Vietnami Hiina-vastasus

Romet Kreek 19. mai 2014, 11:22

Kuigi kardetakse, et Hiina-vastaste rahutused Vietnamis viivad välisinvesteeringute ja majanduskasvu vähenemisele, viitab 18 päeva järjest raha vool Vietnami aktsiatesse, et välisinvestoreid see ei huvita.

Iga päev alates 18. aprillist on välismaalased Vietnami börsil rohkem ostnud kui müünud. See on pikim ostuperiood alates jaanaurist, kuna aktsiate väärtustasemed kukkusid nelja kuu madalamale tasemele, vahendab Bloomberg.

Advance Emerging Capital, Samsung Asset Management ja Jefferies Group teatasid, et on jätkuvalt Vietnami suhtes positiivselt meelestatud, kuna inflatsioon on jäänud madalaks, valitsus eemaldab pankadest halvad laenud ja Vaikse ookeani kaubandusleppe väljavaade tõstab eksportööride ootusi. Peaminister Nguyrn Tan Dung andis 17. mail, pärast samal päeval toimunud vägivaldseid demonstratsioone, välja direktiivi, et edaspidi selliseid kokkupõrkeid vältida. Väljaastumised põhjustas Hiina naftapuurtorni rajamine vaidlusalustesse vetesse - nende käigus tapeti kaks ja umbes 140 inimest sai vigastada.

„Meie vaade Vietnamile on jäänud väga positiivseks," ütles Advance Emerging Capitali investeerimisjuht Samir Shah Londonist. „Pidev majanduse progress peaks jätkuma.“

Hiina evakueeris 17. mail üle 3000 kodaniku ja Taiwan plaanib teha sama. Vietnami peaminister Dung soovitas rahval väljendada patriotismi rahumeelselt, saates sadu politseinikke Hiina saatkonna lähedasse parki Hanois.

Vietnami valitsus teatas 7. mail, et Hiina paadid rammisid nende aluseid, tulistasid veekahuritest ja kasutasid madalal lennanud lennukit naftapuurtorni lähedal Parceli saarte lähedal. Järgmisel päeval süüdistas Hiina Vietnamit, et selle laevad provotseerivad olukorda, rünnates Hiina paate.

Tänavu 24. märtsi tipust on Vietnami aktsiaturg langenud 12%. Vietnami 51 miljardi dollarilise aktsiaturu hinna-kasumi suhtarvu näit on 13, mis madalaim tase alates jaanaurist. MSCI Kagu-Aasia aktsiaindeksi näit on 15.

„Kuigi pingete kasvu ei saa välistada, oleks halvim stsenaarium kaubandusembargode kehtestamine või investeeringute külmutamine,“ ütles Jefferies Groupi Hongkongis töötav üleilmsete aktsiate peastrateeg Sean Darby.

Üle 200 Taiwani ettevõtte on katkestanud Vietnamis tegevuse pärast seda, kui protestijad tungisid nende ruumidese ja süütasid hooned, teatas Taiwani majandusministeerium, kes nõuab Vietnamilt kahju eest kompensatsiooni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. May 2014, 11:22
Otsi:

Ava täpsem otsing