Jaapani majandus kahanes enim alates tsunamikatasfroofist

Birjo Must 13. august 2014, 09:55

Jaapani majandus kahanes teises kvartalis 6,8%, kuna aprillis kehtestatud maksutõus andis tarbimisele tugeva löögi.

6,8%-line langus teises kvartalis võrreldes aasta esimese kolme kuuga on siiski veidi parem kui Bloombergi küsitletud analüütikute prognoositud 7%. Samas oli see järseim langus alates 2011. aasta maavärinast ja tsunamikatastroofist, vahendab Bloomberg.

Kui Jaapani peaminister Shinzo Abe loodab kiirele taastumisele, siis oli riigi majandus juunis siiski üpris täbaras seisus. Majandusminiter Akira Amari lubas täna, et valitsus on valmis paindlikult tegutsema. Ta ei ole enam nii kindel, et Jaapani majandus taluks tuleval aastal uut maksutõusu.

Aprillis tõstis Jaapan oma tarbimismaksu 5%-lt 8%-le, mis oli esimene maksutõus pärast 17 aastat. See on osa valitsuse pingutustest ohjeldada kasvavat riigivõlga. Kui Jaapan tõstis viimati 1997. aastal  müügimaksu 3%-lt 5%-le, siis pöördus majandus õige pea langusesse.

„Tõenäosus on suur, et näeme kolmandas kvartalis taastumist,“ ütles Norinchukin Research Institute’i juhtiv ökonomist Takeshi Minami. „Samas võivad sissetulekute langus ja nõrk tootmine taastumise halvata.“

Kvartaalne kukkumine oli järsk ka seetõttu, et aasta esimestel kuudel üritasid ettevõtted ja eraisikud teha oma ostud enne maksutõusu ära.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. August 2014, 09:55
Otsi:

Ava täpsem otsing