Anne Oja • 5. jaanuar 2012 kell 3:52

Kolmik kukutas elektroonika mahtu

Hanza Tarkon, Elcoteq ja Ericsson tõmbasid novembris elektroonikatööstuse toodangumahtu ootamatult 20% allapoole.

Statistikaameti andmetel tuli langus eelkõige sidetehnika tootmise kahanemisest, mille numbreid pannakse kokku kuue ettevõtte põhjal. Neiks tootjateks onEricsson Eesti AS, Hanza Tarkon AS, Elcoteq Tallinn AS, Orbis OY Eesti filiaal, Rantelon OÜ ja Hardmeier OÜ.

Milline firma langusse kõige rohkem panustas, pole tegelikult selge. Ericsson Eesti keeldus kommentaarist börsireeglitele vidiates, Hanza Tarkon ei toonud välja languse protsenti. Elcoteqi toodang vähenes novembris umbes 10 protsenti.

"Börsiettevõttena on meil käimas "vaikne periood" ehk enne kvartaliaruande avalikustamist, 25.01.2012, ei saa me kommenteerida," ütles Ericsson Eesti juhatuse liikme Jonas Ygeby nimel Katri Kuuse.

"Jah, elektroonikatööstuse toodang vähenes 2011. aasta neljandas kvartalis peamiselt mõne suure telekomikliendi tõttu. See mõjutas ka Hanza Tarkonit, õnneks ei sõltu me üksnes suurklientidest nagu mõned teised tootjad," kommenteeris Thomas Lindström, Hanza grupi asepresident müügi ja marketingi alal.

Elcoteq Tallinna juhi Jan Kotka sõnul suuri kukkumisi siiski ei olnud. "Kui vaatan kogu (2011 - toim) aastat, on november jäänud umbes 10% aasta keskmisest madalamaks ja detsember oli samuti madalam," täpsustas ta.

Hetkel kuum