Eurokriteeriumi täitmine kukutab hoiuseintresse ja tõstab vara hindu

30. september 2009, 07:42

Kui Eesti täidab eurokriteeriumid lähikuudel, võivad kroonihoiuste intressid – mis on täna 5% ringis –, poole aasta jooksul kukkuda 1-2%ni. Selline kukkumine avaldaks suurt positiivset mõju Eesti kinnisvara- ja aktsiahindadele.

Eesti Panga andmetel on hetkel umbes 45 miljardit krooni paigutatud kroonisäästuhoiustesse. Nende hoiuste keskmised intressid on olnud tänavu veebruarist juulini stabiilselt 5,2% ümber. Augustis toimus langus 4,8%ni.

Aga olulisem on, mis toimub krooni hoiuseintressidega lähikuudel. Juhul, kui hakkab selguma, et Eesti liitub eurotsooniga juba 1. jaanuaril 2011, on lähiajal oodata krooni- ja eurohoiuste intressivahe (spread) vähenemist. Ja kuna kroonihoiused pakuvad hetkel tootlust 4,8%, siis eurohoiused vaid 0,7%.

Kroonihoiuste omanikud on enamjaolt Eesti residendid, ja nemad on isegi masu ajal nautinud kõrgeid intresse (eraisikud isegi tulumaksuvabasid). Milleks investeerida kinnisvarasse, mis pakub 6-7% tootlust, kui juba riigi poolt tagatud pangahoius pakub 5%? Niimoodi on suur hulk Eesti raha jäänud kinni hoiusekontodele ja varaturud on vastavalt kannatanud. See olukord võib aga äkiliselt muutuda, kui kroonihoiuste intressid hakkavad dramaatiliselt kukkuma. Piisab, kui väike osa hoiuserahast tahab liikuda.

Slovakkia liitumine eurotsooniga sai selgeks mai algul 2008, liitumine toimus 1. jaanuaril 2009. Kui Eesti eurokriteeriumide täitmine peaks analoogselt selguma mais 2010, võiks järgneval talvel areneda Eesti varaturud väga huvitavalt. Krooni hoiustajad oleksid huvitatud oma raha liikuma panemisest, kuna 5%st kindlat pangatootlust lihtsalt enam poleks. Aga ka välismaa huvi Eesti vastu muidugi kasvaks tänu eurole. Kui sellele veel lisada faktid, et viimasel ajal on Eesti väljamaksed EL struktuurfondidest kiirenenud ning jooksevkonto tugevnenud, siis majanduslik pilt muutub tõepoolest huvitavaks, masust hoolimata.

Ja veel samm edasi. Kui Eesti vara hinnad hakkavad liikuma üles, ärkab taas ehitussektor, tarbimine suureneb ja töötus väheneb.

Huvitav aeg on ees, aga palju sõltub eurost.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing