Elvira Tulvik • 25. november 2014
Jaga lugu:

E-sigarettide maksustamine – Eesti võimalus

KPMG Advokaadibüroo vandeadvokaat Elvira Tulvik.
KPMG Advokaadibüroo vandeadvokaat Elvira Tulvik.  Foto: Erakogu

Eesti võiks kehtestada e-sigarettidele samuti tubakaaktsiisi ning pakkuda oma väljatöötatud maksustamismudelit seejärel ka teistele riikidele, teeb ettepaneku KPMG Advokaadibüroo vandeadvokaat Elvira Tulvik.

E-sigaretid on Eesti turul juba tuntud toode. Lisaks mõnevõrra väiksemale terviseriskile ning avastamishuvi tekitamisele on e-sigarettidel võrreldes klassikaliste tubakatoodetega tarbija jaoks praegu veel üks eelis – nende hinnale ei lisandu tubakaaktsiisi.

Toode on lihtsalt Euroopa turul veel piisavalt uus ning vastavat regulatsiooni pole jõutud välja töötada. Teatud samme on astutud Suurbritannias ja Portugalis, kuid jõustunud seadust pole veel kusagil. Olemasolevad ELi aktsiisidirektiivid selle toote maksustamist konkreetselt ei reguleeri. Need ei kohusta maksustamiseks, kuid ei keela seda ka.

Miks tuleks e-sigaretid maksustada? Selleks, et koguda toote kasutajatelt nii tubakaaktsiisi kui käibemaksu. Tavalise sigareti maksustamise peamine eesmärk on rahvatervise parandamine, sest kõrgem hind julgustab tarbimist piirama või sellest loobuma. Samuti panustab riigituludesse laekuv aktsiis juba tekkinud haigusjuhtude ravimisse.

E-sigareti näol on samuti tegu nikotiini sisaldava tootega, olgugi et manustamisviis erineb mõnevõrra sellest, millega suitsetajad on harjunud. 1 ml e-sigareti aktiivvedelikku sisaldab keskmiselt sama palju nikotiini kui kümme sigaretti – see on võrreldav ja mõõdetav kogus. Kuigi e-sigaret sisaldab tavapärase tubakatootega võrreldes vähem kantserogeenseid aineid, ei ole samas piisavalt meditsiinilisi uuringuid, mis annaksid kindlust, et see on suitsetaja tervisele ohutu. Seega ei ole e-sigareti aktsiisi alt väljastamine loogiline ega põhjendatud. Eriti olukorras, kus riigil on keeruline leida piisavalt vahendeid eelarve rahastamiseks.

Samas õigluse mõttes võiks maksubaasiks jääda siiski ainult nikotiinivedelik, e-sigareti korpuse, aku, soojuselemendi jt toote osade maksustamine tubakaaktsiisiga pole õigustatud.

E-sigareti maksustamise ümber tekkinud õigusvaakum annab Eestile võimaluse härjal sarvist haarata ning töötada välja selline e-sigareti maksustamise loogika, nagu meie riigile kõige sobilikum ja kasulikum tundub. See on meeldiv erand muude kaudsete maksude regulatsiooni kõrval, mille „vana“ Euroopa riigid panid paika 30–40 aastat tagasi ja mille puhul ei olnud meil muud valikut, kui need muutmatul kujul üle võtta. Nüüd on aga meil võimalus töötada välja oma maksustamismudel ja pakkuda seda teistelegi ELi riikidele järele tegemiseks, kasutagem seda.

Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt