Eliisa Matsalu • 26. märts 2015 kell 12:00

Veri lõi võimukõnelustel taas käima

Äripäeva ajakirjanik Eliisa Matsalu  Foto: Andras Kralla, Äripäev

Koalitsioonikõneluste juurde loodud töörühmad lõid hangunud läbirääkimistel vere taas käima, kinnitab kõnelusi lähedalt jälginud Äripäeva ajakirjanik Eliisa Matsalu.

Koalitsioonikõneluste pidajatele on ette heidetud ebaproduktiivsust ja detailinokkimist, ajakulu ja läbipaistmatust.

Lisaks tekitati peaministri Brüsselist päev varem tagasi tulekust kurioosum – näed, pelgab uut olukorda, kus Vabaerakond pruugib suud ja Keskerakonnas võivad toimuda muutused. Paraku polegi kõrvaltvaatajatel senimaani kriitika kõrval palju muud teha olnud. Koalitsiooni luuakse suletud uste taga, kus on kõlama jäänud peamiselt kaks lauset: "Kuniks pole kõiges kokku lepitud, pole milleski kokku lepitud. Aga tegime täna pika sammu edasi."

Kõnelusi pidavatel Reformierakonnal, SDEl ja IRLil on senimaani olnud hirm öelda välja midagi, mis hiljem teoks ei pruugi saada. Sellest hoolimata tuleks läbirääkimiste eestvedaja rollis olevat peaministrit kiita oskuse eest kohaneda.

Kui senimaani kõnelused venisid ja hangusidki, siis sellele leiti hea lahendus – valdkondade töörühmad. Taavi Rõivas jagas kooliõpetaja kombel igale töörühmale kodutööd – kui suure laua taga istuv delegatsioon arutleb riigifilosoofia teemadel, kratsivad töörühmadesse jaotatud erakondade liikmed detailide üle pead. Rõivase sõnul on see hea võimalus, kuidas kaasata koalitsioonileppe loomisesse rohkem spetsialiste.

Las nad arutavad detailide üle, nendes ju teadupärast saatan end peidabki. Loodetavasti ei jätku nende üle vaidlemine vaid pärast leppele allakirjutamist. Siis tuleb tegusid teha.

Hetkel kuum