Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lühendame laste suvevaheaega

  Meelis MandelFoto: Andras Kralla

  Peatoimetaja Meelis Mandel tahaks suvevaheaja oluliselt lühemaks kärpida.

  Ma tean, et kogun nüüd vihaseid pilke õpetajatelt ja lastelt, kuid ometi – kas poleks aeg diskussiooniks pika suvevaheaja lühendamise üle? Seda just alg- ja põhikoolis. Võtaks arutluse alla siis ühtlasi teiste vaheaegade ja koolipäevade kestvuse.  Küsiks ka lastevanematelt, maksumaksjatelt, missugust õpperežiimi nad ise tahaksid.
  Pikk, pea kolm kuud vältav suvevaheaeg õpilastele oli kindlasti õigustatud sajand tagasi, mil lapsed olid vanematel põllul ja talus abiks. Oli õigustatud ehk ka vene ajal, mil enamikul peredel olid „maavanemad“, kelle juurde lapsed saata.
  Praegu paneb võsukese pikk vaba põli väljakutse ette vanemad – mida teha lastega ajal, mil endal suvepuhkus läbi? Laagritesse kõik ei mahu ja ei tahagi. Vanavanemad tihti töötavad ise, nendega ei saa kogu aeg arvestada.
  Kõige suurem pika suvevaheaja argument on ikkagi kooliõpetajate (ja ka lasteaiaõpetajate) motiveerimine. Et tavainimestest pikem puhkus kompenseerib kohati väiksemat palka. Kuid see toimub lastevanemate arvelt. Kui paljud töötunnid jäävad seetõttu lastevanematel tegemata? Ja kui suure osa sellest suvevaheajast veedavad lapsed tegelikult hoopis teleka ja arvuti ees?
  Eestis on Euroopa üks pikimaid suvevaheaegu, jäädes ehk alla Itaaliale ja Türgile, kuid on nt kaks korda pikem Inglismaast. Suvevaheaja lühendamise diskussioon on igal aastal näiteks Soomes, kus lapsed juba sel nädalal kooli läksid. Miks mitte siis meil ei võiks see olla. Nagu juuresolevalt pildilt näha, nihkuvad suved üha enam sügisesse. Tarkusepäev ehk 1. september on selline tore traditsioon, las see jääda Eestis kooliminekuks. Kuid ehk lõpetada õppeaasta hoopis keset juulit? Näiteks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: ekspordi väljavaade on kiiresti halvenemas
Euroala majandussektorite kindlustunne on viimastel kuudel kiiresti halvenenud ja ostujuhtide indeks näitab, et juulis liikus kogu euroala majandus langusesse, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Euroala majandussektorite kindlustunne on viimastel kuudel kiiresti halvenenud ja ostujuhtide indeks näitab, et juulis liikus kogu euroala majandus langusesse, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
7,8 miljoniga saab Vana-Kalamaja tänava rekonstrueerimine teoks
Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti teatel kuulutati edukaks Merko Ehituse kontserni kuuluva Tallinna Teede ASi pakkumine Vana-Kalamaja tänava rekonstrueerimiseks.
Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti teatel kuulutati edukaks Merko Ehituse kontserni kuuluva Tallinna Teede ASi pakkumine Vana-Kalamaja tänava rekonstrueerimiseks.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Eesti toidukaup on kohati kallim kui Soomes
Kuigi Eesti hindu on peetud Soomega võrreldes soodsaks, siis enam see vähemalt toidupoes paika ei pea, kirjutab Helsingin Sanomat, kes võrdles poekettide hindu.
Kuigi Eesti hindu on peetud Soomega võrreldes soodsaks, siis enam see vähemalt toidupoes paika ei pea, kirjutab Helsingin Sanomat, kes võrdles poekettide hindu.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.