Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lühendame laste suvevaheaega

  Meelis MandelFoto: Andras Kralla

  Peatoimetaja Meelis Mandel tahaks suvevaheaja oluliselt lühemaks kärpida.

  Ma tean, et kogun nüüd vihaseid pilke õpetajatelt ja lastelt, kuid ometi – kas poleks aeg diskussiooniks pika suvevaheaja lühendamise üle? Seda just alg- ja põhikoolis. Võtaks arutluse alla siis ühtlasi teiste vaheaegade ja koolipäevade kestvuse.  Küsiks ka lastevanematelt, maksumaksjatelt, missugust õpperežiimi nad ise tahaksid.
  Pikk, pea kolm kuud vältav suvevaheaeg õpilastele oli kindlasti õigustatud sajand tagasi, mil lapsed olid vanematel põllul ja talus abiks. Oli õigustatud ehk ka vene ajal, mil enamikul peredel olid „maavanemad“, kelle juurde lapsed saata.
  Praegu paneb võsukese pikk vaba põli väljakutse ette vanemad – mida teha lastega ajal, mil endal suvepuhkus läbi? Laagritesse kõik ei mahu ja ei tahagi. Vanavanemad tihti töötavad ise, nendega ei saa kogu aeg arvestada.
  Kõige suurem pika suvevaheaja argument on ikkagi kooliõpetajate (ja ka lasteaiaõpetajate) motiveerimine. Et tavainimestest pikem puhkus kompenseerib kohati väiksemat palka. Kuid see toimub lastevanemate arvelt. Kui paljud töötunnid jäävad seetõttu lastevanematel tegemata? Ja kui suure osa sellest suvevaheajast veedavad lapsed tegelikult hoopis teleka ja arvuti ees?
  Eestis on Euroopa üks pikimaid suvevaheaegu, jäädes ehk alla Itaaliale ja Türgile, kuid on nt kaks korda pikem Inglismaast. Suvevaheaja lühendamise diskussioon on igal aastal näiteks Soomes, kus lapsed juba sel nädalal kooli läksid. Miks mitte siis meil ei võiks see olla. Nagu juuresolevalt pildilt näha, nihkuvad suved üha enam sügisesse. Tarkusepäev ehk 1. september on selline tore traditsioon, las see jääda Eestis kooliminekuks. Kuid ehk lõpetada õppeaasta hoopis keset juulit? Näiteks.
 • Hetkel kuum
Liina Maria Lepik: eestlase konflikt – muudkui kripeldab, kuigi teised imetlevad
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Investor Toomas sai tunnustuse koos teiste rahatarkuse eestvedajatega
Äripäeva loodud investor Toomas sai Eesti Pangas tunnustuse rahatarkuse edendamise ja investorkogukonna kasvatamise eest.
Äripäeva loodud investor Toomas sai Eesti Pangas tunnustuse rahatarkuse edendamise ja investorkogukonna kasvatamise eest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: itaallasest talumees leidis Eestist naise ja hea ärivõimaluse
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Mudel, mis toob sinu muudatuste edu seitse korda lähemale
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Jätkusuutlikkuse ekspert: kestlikkusteabe aruandlus on see, millega ka ise maadleme
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Rehvimüüja: inimesed on sel aastal laisad rehvide vahetajad
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Valitsus saadab lisaeelarve parlamenti uuel nädalal
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Riigikassa kavatseb osa riigi kriisivarudest börsile paigutada
Praegu ainult võlakirjadesse raha paigutav stabiliseerimisreserv saab võimaluse panna osa rahast maailma indeksifondidesse.
Praegu ainult võlakirjadesse raha paigutav stabiliseerimisreserv saab võimaluse panna osa rahast maailma indeksifondidesse.