Helena Mägi • 3. aprill 2017 kell 4:00

Pettasaamine on lihtsaks tehtud

Helena Mägi  Foto: erakogu

Investeerimishuvilisel tasub võtta aega ja uurida maakleri tausta, sest ebausaldusväärseid on võimalik ära tunda, kirjutab Admiral Markets Eesti müügijuht Helena Mägi.

Viimasel ajal on sagenenud soodsate ratsa rikkaks investeerimisskeemide pakkumine investeerimishuvilistele. Investeerimisühingu leidmine, mis vastaks kõikidele kaupleja ootustele, on keeruline, ent siiski mitte võimatu - tähelepanu tuleb vaid pöörata olulisele.

Paljud potentsiaalsed kliendid ei pruugi teadmatusest tähelepanu pöörata kõige olulisemale - kas investeerimisteenuseid või investeerimiskoolitusi pakkuv ettevõte omab ka vajalikku tegevusluba Eestis või mõnes teises riigis. Tegevusloa puudumine on aga ohu tunnus, mis tihtipeale võib viidata petuskeemile.

Eestis peab selline tegevusluba olema finantsinspektsioonilt, kes teeb ka edaspidi ettevõtte üle järelevalvet. Kui tegemist on mõne muu Euroopa riigi äriühinguga, tuleks kindlasti kontrollida teiste riikide finantsjärelevalveasutuste veebilehekülgi või esitada järelpärimine vastavasse riiki.

Tegevusluba on ouline märk seepärast, et järelevalve ja dokumentatsioon on maaklerile tasuline ja tasu väga suur. Tõenäoliselt maakler ei riskiks klientide kaotamise hirmus sinu raha kuritarvitamisega. Tegevusluba ja järelevalve tagab, et tegemist on tõsiseltvõetava ja turvalise maaklerettevõttega.

Teadvusta ka riske

Kõik investeerimishuvilised peaksid teadvustama, et kauplemisega kaasnevad ka riskid. Ei ole ühtset valemit, kuidas teha vaid kasumlikke investeerimisotsuseid. Alati tuleks kaaluda võimalusi, kuidas riske maandada. Seega tulevad maakleri pakutavad koolitused alati kasuks.

Samas üksnes veebipõhiste koolituste järgi maaklerit valida ei tasu, sest koolitusi pakutakse igal pool ja palju, kuid nende adekvaatsust ja neilt saadavate teadmiste kvaliteeti on äärmiselt raske kontrollida.

Kauplemisvõimalusi pakuvad mitmed maaklerettevõtted ning mida populaarsem valdkond, seda rohkem teenusepakkujaid turule üritab tulla. Uued maaklerettevõtted suletakse tihti pärast paari esimest aastat, kuna on raske järjest rangemate järelevalve nõuetega vastavuses olla. Seepärast võiks eelistada pikema ajalooga ettevõtet. Risk on kaotada oma investeeringud kiirelt ja lõplikult - seetõttu tuleks enne kauplemise alustamist investeerimisteenuste pakkujat kindlasti kontrollida.

Hetkel kuum