Vilja Kiisler • 15. august 2017 kell 4:00

Maksud on üle tähtsustatud

Raha  Foto: PantherMedia/Scanpix

Uudisvoo järgi otsustades on maksud kõige tähtsam majandusteema. Päriselt ei pane maksud majandust ei kasvama ega kahanema, kirjutab ajakirjanik Vilja Kiisler.

Maksumuutuste ja maksuraha kasutamise kaudu väljendab see või teine valitsus oma poliitilisi prioriteete. Et Keskerakonna võimule saamine tähendab maksutõuse, ei oleks tohtinud mingi eriline uudis olla. Vähem mõeldi ehk selle peale, et madalaid makse ja ettevõtjasõbralikkust jutlustanud Reformierakond tõstis ise makse järjepidevalt: aga jutt oli uinutav ja mõneti seostatakse oravaid madalate maksudega siiamaani. Päriselt seisnes vahe Keskerakonnaga seisnes ainult retoorikas – ja eks nüüd on Keskerakond asunud end samuti ettevõtja sõbrana esitlema. Suurel erakonnal aga ei saa ettevõtjatega erilist sõprust olla, sest neid on ühiskonnas nii väike protsent, et hääled tuleb niikuinii kokku korjata mujalt.

Kuigi ühe või teise sektori ettevõtjad teevad nende või teiste maksude asjus aeg-ajalt kõva kisa, ei võta suurettevõtjad sellest enamasti osa. Kes on otsustanud maksud ära maksta, see maksab. Kes nihverdab, see nihverdab. Aga suures plaanis ja laialt huvitavad maksud ettevõtjaid hulga vähem, kui see avalikus ruumis käivate arutelude põhjal paista võiks.

Ja tegelikult teavad ka poliitikud, et üks maks siia või sinna ei muuda kuidagi majanduse üldpilti (riigikassat küll). SKPd maksud kasvama või kahanema ei pane. Mõne ettevõtte või sektori kasum-kahjum võib ajutiselt küll maksudega seotud olla, aga suures plaanis sõltub maksudest palju vähem, kui kogu lärmi taustal arvata võiks.

Hetkel kuum