• Jaga lugu:

  Maksud on üle tähtsustatud

  RahaFoto: PantherMedia/Scanpix

  Uudisvoo järgi otsustades on maksud kõige tähtsam majandusteema. Päriselt ei pane maksud majandust ei kasvama ega kahanema, kirjutab ajakirjanik Vilja Kiisler.

  Maksumuutuste ja maksuraha kasutamise kaudu väljendab see või teine valitsus oma poliitilisi prioriteete. Et Keskerakonna võimule saamine tähendab maksutõuse, ei oleks tohtinud mingi eriline uudis olla. Vähem mõeldi ehk selle peale, et madalaid makse ja ettevõtjasõbralikkust jutlustanud Reformierakond tõstis ise makse järjepidevalt: aga jutt oli uinutav ja mõneti seostatakse oravaid madalate maksudega siiamaani. Päriselt seisnes vahe Keskerakonnaga seisnes ainult retoorikas – ja eks nüüd on Keskerakond asunud end samuti ettevõtja sõbrana esitlema. Suurel erakonnal aga ei saa ettevõtjatega erilist sõprust olla, sest neid on ühiskonnas nii väike protsent, et hääled tuleb niikuinii kokku korjata mujalt.
  Kuigi ühe või teise sektori ettevõtjad teevad nende või teiste maksude asjus aeg-ajalt kõva kisa, ei võta suurettevõtjad sellest enamasti osa. Kes on otsustanud maksud ära maksta, see maksab. Kes nihverdab, see nihverdab. Aga suures plaanis ja laialt huvitavad maksud ettevõtjaid hulga vähem, kui see avalikus ruumis käivate arutelude põhjal paista võiks.
  Ja tegelikult teavad ka poliitikud, et üks maks siia või sinna ei muuda kuidagi majanduse üldpilti (riigikassat küll). SKPd maksud kasvama või kahanema ei pane. Mõne ettevõtte või sektori kasum-kahjum võib ajutiselt küll maksudega seotud olla, aga suures plaanis sõltub maksudest palju vähem, kui kogu lärmi taustal arvata võiks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.