Hannes Astok • 16. oktoober 2017 kell 21:01

Tartu jätkab tasuta asjadeta

Tartu uuendatud kaarsilla avamise päev.  Foto: Kristjan Teedema, Taru Postimees / Scanpix

Tartus püsib arvatavalt senine valmisliit ja sõna “tasuta” jääb poliitilistest otsustest välja, loodab reformierakondlane Hannes Astok.

Volikogu valimistulemused Tartus taastasid Reformierakonna positsiooni. 20 kohta 49-liikmelises volikogus on tulemus, mida viimati nähti 2002. aastal. Kahtlematult on Tartu suurim häältemagnet linnapea Urmas Klaas 4801 häälega, mis on kolmandik kogu Reformierakonna häältest Tartus. Reformierakond katab Tartus hästi kogu valijate spektrit, tuues volikokku nii üliõpilasi kui pensionäre, rääkimata ettevõtjatest.

Tartu senistest koalitsioonierakondadest said tubli tulemuse ka sotsid (8, +0), kelle suurim häältekoguja oli Eesti poliitika perpetuum mobile Marju Lauristin (1888 häält). Ilmselt oodati erakonnana veidi enamat, aga sotside juhi Jevgeni Ossinovski kõikvõimalikud kreemisaiade ja limonaadi keeluaktsioonid on teinud oma töö.

Kolmas senine koalitsioonierakond Tartus Keskerakond sai 7 mandaati ja kaotas kaks kohta volikogus. Aadu Must kogus 1235 häält, teiste kandidaatide kehvem häältesaak ja suhteliselt tundmatu nimekiri enamat ei võimaldanud.

Seega andis valija senistele valitsejatele igati positiivse hinnangu.

"Meie mehega" tagasikäik

Pildilt kipub kukkuma IRL, kes eelmise korra 11 mandaati vahetas 3 vastu. Taustaks on siin pea kõigi tõsiste tegijate kadumine Tartu IRLi ridadest, kas siis poliitikast üldse või siirdumine teistesse erakondadesse või valimisliitudesse. Ja ilmselt oli traditsioonilistel IRLi valijatel või ülikoolide õppejõududel raske samastuda “meie mehe” Aivar Riisaluga (827 häält on siiski hea tulemus).

EKRE sai 6 mandaati, olles sellega suurim uustulnuk. EKRE linnavolinikest pole keegi enne poliitikas olnud, nende liidrit Indrek Särge tuntakse enam luuletaja ja jõelaeva kaptenina. Tulemuse taga on EKRE üldine tõus.

Lisaks pääsesid volikogusse kaks valimisliitu: vabakondliku ja endise IRLi lõhnaga Tartu Heaks kolme mandaadiga ning kahe mandaadiga Tartu Eest, mille kinnisidee on ehitada Tartusse linna raha eest umbes 40 miljonit eurot maksev spordihall, mis kõik linna probleemid alates töökohtadest ja lõpetades rahvusvahelise lennuliiklusega lahendab (või linna pankrotti ajab).

Mis saab edasi? 

Reformierakonnal on võimalus teha koalitsioon ühe partneriga, olgu nendeks siis sotsid või keskerakondlased. Samas oleks selline ülekaal küllaltki õhuke, mistõttu võib arvata, et senine kolmikliit püsib ja kindlasti jätkab linnapeana Urmas Klaas. Sotsidel kui suuruselt teise häältepaki omanikul on sel juhul võimalus Marju Lauristin volikogu esimeheks pakkuda, millega viimane ka kindlasti on päri.

Usutavasti jätkub senine ettevõtjasõbralik ja avatud poliitika ning Reformierakonna suur ülekaal välistab Tartu poliitilistest otsustest sõna “tasuta”.

Mis aga puutub Tallinna valimistulemusi, siis on huvitav vaadata, kuidas äsjased marulised Keskerakonna korruptsiooniga võitlejad Rainer Vakra (SDE) ja Raivo Aeg (IRL) istuvad Toompeal koalitsioonikoosolekul koos keskerakondlastega nagu kukupaid ja kiidavad nende suust tulevaid kuldmune tasuta avalike teenuste ja nendega kaasnevate uute ettevõtlusmaksude kehtestamisel.

Hetkel kuum