Toomas Alatalu • 5. november 2019 kell 13:00
Arvamused
Ainult tellijale

Toomas Alatalu: sõõm Ungari mõtlemist

Venemaa presidendi Vladimir Putini järjekordne väisang Budapesti, tema kõnelused Ungari peaministri Viktor Orbániga ja kaheksa uut kahepoolset lepet on saanud oma harjumuspärased hinnangud. Mainimata on aga jäetud külaskäiguga kaasnenud uudsus ja avalikustamine – isegi Kremlin.ru avaldas pressikonverentsi täielikult ehk siis ka koos Orbáni hinnangutega, kirjutab väliskommentaator Toomas Alatalu.

Vladimir Putin ja Viktor Orbán Budapestis pressikonverentsil.  Foto: Reuters/Scanpix

Ungarlaste esivanemad tulid Doonau kallastele 1100 aastat tagasi rändrahvana idast ja kuulutasid end 100 aastat hiljem katoliiklikuks kuningriigiks, mille jäädav väärtus lööb välja tänagi, kui asutakse kolme jõukeskuse – Moskva, Berliin, Istanbul – vahel. Ungari võimuladvik on osanud end ka kõige hullematel aegadel tugevamate suhtes kehtestada, kui viidata vaid sellele, kuidas Austria impeeriumist sai Austria-Ungari ja 1956. aasta veresauna järel lubas Moskva ikkagi ungarlastel teha seda, mis teistel raudse eesriide taga olnuil oli keelatud.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse!
    Hetkel kuum