Andres Haabu • 26. oktoober 2017 kell 4:45

Noored lubaks roboti rooli

Foto: Tesla Motors

Värske uuring näitab, et rohkem kui 80 protsenti noortest on võimalusel valmis ostma isesõitva auto.

Ameerika autoveeb The Drive kirjutab, et isesõitvad auto on olnud mootorite maailmas kuum teema juba mõnda aega. Autotootjad ja tehnoloogiaettevõtted pingutavad autonoomsete autode arendamisega, eesmärgiks ohutumad teed, sujuvam liiklus ja võimalus sõidu ajal veidi tukastada.

Seni on siiski paljusid painanud küsimus, kas juhid tegelikult ikka tahavad isesõitvaid autosid?

Edmundsi värske uuringu järel on lühike vastus: jah! Bloomberg näitab ka graafikul, kui palju või vähe erinevad vanusegrupid isesõitvat autot soovivad. Pole vist üllatav, et eelkõige armastavad autonoomset sõidukit nooremad inimesed, kes on tehnoloogiauuenduste suhtes ilmselt vastuvõtlikumad.

Foto: Bloomberg

Millenniumlased (vanuses 33 ja nooremad) on sellistele sõidukitele kõige vastuvõtlikum vanusegrupp. Ligi 40 protsenti neist on valmis ostma autonoomse sõiduki järgmise viie aasta jooksul ja üle 60 protsendi y-generatsioonist mõtleb masina ostmisele järgmise kümnendi jooksul. Vaid alla 20 protsendi noortest ei ostaks isesõitvat autot.

Kontrast eakamatega on tuntav. Andmed 55-64aastaste ning 65ste ja vanemate kohta ütleb, et pooled neist ei lubaks kunagi robotit rooli. Vaid umbes 15 protsenti eakamast elanikkonnast sooviks endale lähema viie aasta sees isesõitvat autot.

Teised vanusegrupid on autonoomsete sõidukite vastu üsnagi vastuvõtlikud. Ilmselt jääb nende mõttelaadis kõlama ootus, et uus tehnoloogia tõestaks kõigepealt oma ohutust ja efektiivsust.

Hetkel kuum