Rainer Saad • 15. detsember 2012 kell 6:12

Apple on minetanud Jobsi sära

Üle aasta on möödas Steve Jobsi surmast, Apple on jätkanud kasvamist ja tõusnud maailma väärtuslikumaks ettevõtteks. Kuid Apple’il on kadumas see sära, mida Jobs juhina nii hästi esile tuua.

Kui Steve Jobs 2007. aastal iPhone’i esitles, alustas ta: „Seda päeva olen ma oodanud kaks ja pool aastat.” Tuli välja, et see oli revolutsiooniline päev peale Apple’ile ka kogu nutitelefoniturule: esimest korda esitleti seadet, millel puudusid nupud. Apple suutis taas kord innovatsiooniga muuta kogu turu arengut, nagu see oli õnnestunud muusikapleier iPodi, tahvelarvuti iPadi ning Maci arvutiga.

Jobs ei pakkunud maailmale mitte ainult uusi tooteid, vaid ta muutis inimeste suhtumist arvutitesse ja elektroonikaseadmetesse. Ta näitas, et elektroonika ei pea olema keeruline, vaid see saab olla kasutajasõbralik. Jobsi tooteesitlustest kumas läbi visioon ja vaimustus. Ta näis teadvat, mis suunas turg järgnevatel aastatel liigub. Vaadates Apple’i viimase aasta tooteesitlusi, siis on see sära ja vaimustus kadunud. Kuid tooteesitlused on alati Apple’i suurimaid sündmusi olnud.

Praegune Apple käib juba Jobsi rajatud teed, uued tooted on olnud eelnevate toodete uuendused. Vahetult pärast Jobsi surma laekus meediasse teateid, et Jobs jättis Apple’ile ette nelja aasta jagu tooteid. Praegu suudab Apple oma tooteid küll hästi müüa ja meedia tähelepanu tekitada, kuid kas tulevikuks on neil taas mõni trump varuks, nagu on olnud iPhone, iPod ja iPad?

Konkurents nutitelefonide ja tahvelarvutite turul on läinud väga tihedaks ning aeglast edasiliikumist ei saa ükski osapool endale lubada. Ei piisa enam konkurentsiga kaasaskäimisest –  et edukas olla, on vaja sellest ees käia. Järgnevatel aastatel võib juhtuda, et hoopis Samsung või mõni teine elektroonikatootja tuleb lagedale täiesti uue ja innovaatilise tootega, mis muudab kogu turu arengut.

See ei tähendaks loomulikult, et Apple’i turuosa hakkaks suure kiirusega kahanema. Apple’ist võib saada järjekordne igav suurettevõte, mis teenib miljardeid, kuid tehnoloogiamaailma kaelamurdvad uuendused hakkavad tulema väiksematelt ettevõtetelt.

 

 

Hetkel kuum