19. detsember 2012 kell 3:03

Meelitame Vene turisti Eestisse

Praegu tuleb ühe Eestit külastava Vene turisti kohta tuleb kolm Soome turisti. Kui soomlased jätavad päevas Eestisse keskmiselt pea 200 eurot, siis Vene turist kulutab kaks korda rohkem, kirjutab Tallinna kesklinna vanem Mihhail Korb (KE). 

Eri käsitluste kohaselt on Soome tarbijate roll Eesti majanduses suurem seni välja öeldud ametlikest numbritest – pakutud on isegi kuni miljardi euroni  ulatuvat Eestis tehtud kulutuste mahtu eelmisel aastal. Ent suur oleks ka poole väiksem summa. Kui soomlaste tubli panus siinse rahvamajanduse arengusse näib olevat saavutanud stabiilsuse, siis võiks teha sammu edasi. Eestisse tasuks meelitada uus ressurss, Vene turist.

Tänavu kaheksa kuuga peatus siinsetes majutusettevõtetes 177 186 Vene turisti, ületades mullust vastavat näitajat tervelt 32 % võrra. Tegemist on enamasti keskealise kontoritöötajaga, kes on tulnud siia mõneks päevaks koos oma partneri või sõpradega. Talle meeldib ostelda, linnas jalutada, külastada kohvikuid-restorane, tutvuda muuseumite ja vaatamisväärsustega. Ta kulutab Tallinnas keskmiselt 380 eurot päevas.

Siin käivate venelaste puhul on tegemist põlvkonnaga, kelle jaoks pole Eesti enam pelgalt tükike Läänt nagu nende vanematele. Nad tulevad selle pärast, et Eesti on lähedal ja ühendusvõimalused lähevad üha paremaks. Eestis osatakse kauplustes ja teeninduskohtades vene keelt.Venelastele meeldib Tallinna keskaegne vanalinn, mida näiteks Helsingil panna pole, siinsed spaad ja madalam hinnatase kui omamaistes metropolides. Nooremaealised Vene turistid väärtustavad Eesti liberaalsust, vabamat mõttemaailma ja suuremaid isiklikke vabadusi.

Mis meelitaks venelasi siia tihedamini ja kauemaks, kui ainult aastavahetust veetma? Peame Tallinna turistile veelgi huvitavamaks muutma. Ilmselt ei muutu Vene turistide arv Eestis kunagi Soome turistidega võrreldavaks, kuid 100 000 inimese lisandumine aastas on reaalne eesmärk, kui veidi sihiteadlikumalt selles suunas liikuda.  Pool miljonit Soome turisti ja veerand miljonit Vene turisti aastas kõlaks hästi.

Autor: Mihhail Korb, Vilja Kiisler

Hetkel kuum