• Jaga lugu:

  Estonian Airi ost on kasulik ka Tallinki väikeaktsionäridele

  Tallinki aktsionäridel on tulevikus põhjust loota suurematele dividendidele.Foto: Raul Mee

  Kuigi Estonian Airi ei soovi riigilt osta Tallink Grupp, vaid viimase suurim omanik Infortar, võib lennufirmasse investeerimine mõjutada ka Tallinki väikeinvestorite rahakotti.

  Arvan, et see mõju on positiivne, ja seda ka juhul, kui Infortari investeering Estonian Airi ei õnnestu nii, nagu seda praegu plaanivad Enn Pant ja Ain Hanschmidt. Näiteks ei jõua Estonian Air loodetud ajal ehk 2016. aastal kasumisse.
  Infortari suurim vara on Tallinki aktsiad. Infortari finantsvõimekus suurenes märgatavalt pärast seda, kui 2012. aasta lõpus müüdi 28 miljoni euro eest Tallinki aktsiaid. Eelmisel aastal teenis Infortar Tallinkist omanikutulu 12 miljonit eurot. Ehk kui Pandil ja Hanschmidtil peaks olema raha vaja, siis on Tallink üks koht, kust seda raha võtta, kas dividendidena või aktsiaid müües.
  Dividendimaksetest saaksid tulu ka teised Tallinki aktsionärid. Aktsiate müügi puhul seda nii kindlalt väita ei saa. Kui aktsiaid müüakse jupi kaupa ja pikas perioodis, siis hoiab see aktsia hinna madalal. Kui aga Infortar peaks panema müüki kogu osaluse Tallinkis, siis tõenäoliselt soovivad Pant ja Hanschmidt teenida ka korraliku preemia ning see võib aktsia hinna vähemalt lühiajaliselt raketina üles lennutada.
  Kui Infortari omanikel peaks Estonian Airiga seoses tekkima plaanitust suurem rahavajadus, siis on neil loomulikult ka alternatiivseid võimalusi lisaks Tallinkile. Infortari varade hulgas on näiteks üle 150 miljoni euro eest kinnisvara, millelt teenitakse väga head renditulu.
  Samuti kuulub Infortarile trükifirma Vaba Maa jt ettevõtteid, mida saab vajadusel müüki panna. Lisaks oli Infortari võlakoormus eelmise aasta lõpu seisuga alla 25% varade kogumahust. Mulle aga tundub, et esimene päästerõngas oleks Infortarile siiski Tallinki dividendimaksete suurendamine.
  Infortari ja Estonian Airi tehingu õnnestumise järel tasub väikeinvestoritel Tallinki reisijanumbritele ja kvartalitulemustele lisaks jälgida ka Estonian Airi ning Tallinna lennujaama reisijastatistikat. Sarnane soovitus kehtib ka teiste börsifirmade kohta.
  Börsifirmade aastaraamatute ja kvartaliaruannete kõrval võiks väikeinvestorite kohustuslikuks lugemisvaraks olla ka börsifirma suuromanike teiste ettevõtete aastaaruanded ning muu kättesaadav info. Börsifirma juhtkonna poolt aktsionäride koosolekuks tehtavate ettepanekute põhjus võib olla suuromanike teiste ettevõtete või investeeringute käekäik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Raadiohitid: investori kallis viga ja verelaskmine Hiinas
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam investeerimisõppetunnid ning kommentaarid värsketele majandusnäitajatele.
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam investeerimisõppetunnid ning kommentaarid värsketele majandusnäitajatele.
Spordiklubid võitlevad pimesi elu eest
See, et spordiklubid on viimase aasta jooksul pidanud liikumispiirangute tõttu ellu jäämise nimel pingutama, ei ole üllatav, kuid mõni ärimudel on pidanud paremini langustele vastu kui teine.
See, et spordiklubid on viimase aasta jooksul pidanud liikumispiirangute tõttu ellu jäämise nimel pingutama, ei ole üllatav, kuid mõni ärimudel on pidanud paremini langustele vastu kui teine.