• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jaak Roosaare: börsilangusi tasub vaadata „hullude päevadena“

  Väikeinvestor Jaak Roosare (vasakul) ja LHV pensionifondide juht Andres Viisemann.Foto: Andres Haabu

  Väikeinvestor Jaak Roosaare sõnul on ta läinud nädalal vallandunud börsipaanikat kasutanud nii mõnegi positsiooni suurendamiseks.

  Tema hinnangul tasuks börsilangusi vaadata "hullude päevadena", kus täna saab sama raha eest rohkem kui eile, kuid peab olema valmis ka selleks, et homme võib veel rohkem saada.
  Järgneb Jaak Roosaare kommentaar.
  Viimaste päevade närvilisus börsidel on taas meelde tuletanud, et ahnus ja hirm vahelduvad turgudel väga kiiresti – inimesed, kes pankade riskiküsimustikus panevad kirja, et nende rahulikku und ei sega ka -30% aktsiate hinnalangus, tormavad esimese 10% suuruse languse peale oma pikaajalisi positsioone müüma. Samuti on aktiveerunud maailmalõpukrahhi ennustajad.
  Ma ise pean ennast siiski mõõdukalt optimistlikuks investoriks ja kasutasin langust selleks, et suurendada oma positsiooni Berkshire Hathaway aktsias, lisaks tegin väikese panuse Exxon Mobile ja PotashCorpile – mõlemad on ka head dividendimaksjad – ja ostsin veidi ka Tallinki aktsiaid.
  Küll aga usun seda, et selline "jõnks" turgudel on hea äratuskell neile, kes on liiga uljalt ja suure võimendusega investeerinud. Kindlasti ei läheks ma 100% rahasse või kulda krahhi ootama, kuid väike püssirohuvaru võiks olemas olla ja võimenduse kinni panna. Müüsin näiteks kolmandiku oma SAF Tehnika positsioonist, sest suurema languse korral on sellest väljumine peaaegu võimatu. Sama kehtib tegelikult peaaegu kõigi Balti aktsiate kohta.
  Võib pikalt vaielda teemal, kas aktsiad on hetkel odavad või kallid, kuid minu meelest on saadaval päris palju korraliku dividenditootlusega ettevõtteid nii Baltikumis kui ka USAs. Kui uljamad krahhiennustajad kuulutavad lausa -60% kukkumist, siis sellise hinnalanguse juures võiks järgmisteks aastateks panna endale lukku 10%+ dividenditootluse väga stabiilsete ettevõtete näol, näiteks Walmart, Verizon, Coca-Cola, Altria, Ford ja nii edasi. Tallinna Kaubamajast ja Tallinna Veest rääkimata. Arvestades, et pangahoiustel teenivad investorid alla 1%, siis ma hästi ei usu, et tootlustel lastakse nii suureks minna.
  Kokkuvõttes tasuks börsilangusi vaadata "hullude päevadena", kus täna saad sama raha eest rohkem kui eile, kuid pead olema valmis ka selleks, et homme võib veel rohkem saada. Seega tasub jälgida oma pikaajalist investeerimisplaani ja mitte liigselt rapsida. Ja veelkord, aktsiatesse ei tohiks paigutada raha, mida 1-5 aasta jooksul on vaja näiteks kodu ostuks või lapse õpingute eest maksmiseks. Kui keegi väidab, et suudab ette ennustada, mida turud järgmise paari aasta jooksul teevad, siis suhtuksin sellesse skeptiliselt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Euroopa aktsiaturud taastuvad eelmise nädala järsust langusest Baltikumis langus
Euroopa aktsiaturud on täna eelmise nädala järsust langusest taastunud, sest omikrontüvega seotud hirmud on taandunud, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on täna eelmise nädala järsust langusest taastunud, sest omikrontüvega seotud hirmud on taandunud, vahendab Reuters.
Elektri hind tõusis uue rekordini Novembri algusega võrreldes 15kordne tõus
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Põllumajanduse esindajad kritiseerivad valitsuse kliimaseisukohta
Valitsuse kliimaseisukoht seab toidutootmise löögi alla, samuti puudub mõjuanalüüs, teatas põllumajandus-kaubanduskoda.
Valitsuse kliimaseisukoht seab toidutootmise löögi alla, samuti puudub mõjuanalüüs, teatas põllumajandus-kaubanduskoda.