Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jaak Roosaare: börsilangusi tasub vaadata „hullude päevadena“

  Väikeinvestor Jaak Roosare (vasakul) ja LHV pensionifondide juht Andres Viisemann.Foto: Andres Haabu

  Väikeinvestor Jaak Roosaare sõnul on ta läinud nädalal vallandunud börsipaanikat kasutanud nii mõnegi positsiooni suurendamiseks.

  Tema hinnangul tasuks börsilangusi vaadata "hullude päevadena", kus täna saab sama raha eest rohkem kui eile, kuid peab olema valmis ka selleks, et homme võib veel rohkem saada.
  Järgneb Jaak Roosaare kommentaar.
  Viimaste päevade närvilisus börsidel on taas meelde tuletanud, et ahnus ja hirm vahelduvad turgudel väga kiiresti – inimesed, kes pankade riskiküsimustikus panevad kirja, et nende rahulikku und ei sega ka -30% aktsiate hinnalangus, tormavad esimese 10% suuruse languse peale oma pikaajalisi positsioone müüma. Samuti on aktiveerunud maailmalõpukrahhi ennustajad.
  Ma ise pean ennast siiski mõõdukalt optimistlikuks investoriks ja kasutasin langust selleks, et suurendada oma positsiooni Berkshire Hathaway aktsias, lisaks tegin väikese panuse Exxon Mobile ja PotashCorpile – mõlemad on ka head dividendimaksjad – ja ostsin veidi ka Tallinki aktsiaid.
  Küll aga usun seda, et selline "jõnks" turgudel on hea äratuskell neile, kes on liiga uljalt ja suure võimendusega investeerinud. Kindlasti ei läheks ma 100% rahasse või kulda krahhi ootama, kuid väike püssirohuvaru võiks olemas olla ja võimenduse kinni panna. Müüsin näiteks kolmandiku oma SAF Tehnika positsioonist, sest suurema languse korral on sellest väljumine peaaegu võimatu. Sama kehtib tegelikult peaaegu kõigi Balti aktsiate kohta.
  Võib pikalt vaielda teemal, kas aktsiad on hetkel odavad või kallid, kuid minu meelest on saadaval päris palju korraliku dividenditootlusega ettevõtteid nii Baltikumis kui ka USAs. Kui uljamad krahhiennustajad kuulutavad lausa -60% kukkumist, siis sellise hinnalanguse juures võiks järgmisteks aastateks panna endale lukku 10%+ dividenditootluse väga stabiilsete ettevõtete näol, näiteks Walmart, Verizon, Coca-Cola, Altria, Ford ja nii edasi. Tallinna Kaubamajast ja Tallinna Veest rääkimata. Arvestades, et pangahoiustel teenivad investorid alla 1%, siis ma hästi ei usu, et tootlustel lastakse nii suureks minna.
  Kokkuvõttes tasuks börsilangusi vaadata "hullude päevadena", kus täna saad sama raha eest rohkem kui eile, kuid pead olema valmis ka selleks, et homme võib veel rohkem saada. Seega tasub jälgida oma pikaajalist investeerimisplaani ja mitte liigselt rapsida. Ja veelkord, aktsiatesse ei tohiks paigutada raha, mida 1-5 aasta jooksul on vaja näiteks kodu ostuks või lapse õpingute eest maksmiseks. Kui keegi väidab, et suudab ette ennustada, mida turud järgmise paari aasta jooksul teevad, siis suhtuksin sellesse skeptiliselt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele juhtimis- ja elutarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Audiitorfirmade TOP 2: Eesti majandus väljub kriisist fundamentaalselt palju tugevama, kuid ka oluliselt suurema võlaga
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.