Rainer Saad • 18. september 2015 kell 7:45

„Nii madalad intressimäärad on ebanormaalsed“

Jaapani majandusminister Akira Amari  Foto: EPA

Kui Föderaalreserv arvas, et eilse intressimäärade muutmata jätmisega rahunevad investorid ka Aasia turgudel, siis nii see paraku ei läinud.

Mitu Aasia riiki ootab nüüd aktsiaturgude närvilisuse tõusu, sest investorid hakkavad uuesti keskenduma eesootavale USA intressimäärade tõstmisele.

Jaapani majandusminister Akira Amari nimetas USA rekordmadalaid intressimäärasid ebanormaalseks. „Pole kahtlustki, et USA madalad intressimäärad on toetanud arenevate majanduste kasvu, kuid hoida neid alla 1 protsendi nii pikka aega on ebanormaalne,“ ütles Amari.

„Ma ei usu, et intressimäärade tõstmine avaldaks Jaapani majandusele negatiivset mõju,“ lisas Amari.

Jaapani börsiindeks Nikkei 225 langes täna 2 protsenti. Aasia teistel turgudel käis kauplemine plusspoolel. Hiina Shanghai börs tõusis 0,4%, Hongkongi Hang Seng 0,25%, Lõuna-Korea Kospi 1%.

Lõuna-Korea keskpanga juht Lee Ju-yeol ütles, et kuna Föderaalreserv viitas maailmamajanduse ja Hiina ebakindlusele, on olukord muutunud keerulisemaks. „See on ajanud asjad keerulisemaks ja ebakindlus on jätkuvalt suur,“ ütles ta.

Ebakindlusele viitas ka Austraalia keskpanga juht Glenn Stevens, kelle sõnul võib see ka finantsturgudel tekitada volatiilsust. „Samas tasub märkimist, et USA olukord on jätkuvalt paranemas,“ ütles ta. Austraalia börsiindeks tõusis täna pool protsenti.

Hetkel kuum