Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ema ja tütar õpetavad investeerima

  MTÜ Tarkade Naiste Klubi asutaja ja eestvedaja Maire Martinson.Foto: Andras Kralla

  Ema-tütar Maire ja Maria Silvia Martinson juhivad investeerimisklubi ning on võtnud naiste finantsharimise oma südameasjaks.

  Maire Martinson sidus end investeerimispangandusega 2002. aastal, alustades Sampo Grupis, jätkates Danske grupis ja LHV Grupis. Investeerinud juba üle 10 aasta, kogemustepagas investeerimisvaldkonnas on pikaajaline ja rikas.

  Maria Silvia Martinson lõpetas hiljuti Tartu Ülikooli õigusteaduskonna ning töötab patendibüroos juristina, tegeledes eelkõige intellektuaalomandi kaitse küsimustega. Investeerimise praktilise poolega puutub kokku peamiselt Maire.

  Martinsonid asutasid naistele mõeldud investeerimisklubi 2010. aastal, praegu on klubil liikmeid umbes 50. Tegemist on suletud ühendusega, kus käib koos sõpruskond. Esinejaid valitakse klubisse selle järgi, et ta oleks karismaatiline ja tõusnud oma investeerimis-, ettevõtlus- või ühiskondliku tegevusega arvamusliidriks.

  Kel on soov liituda investeerimisklubi sõpruskonnaga, võib kirjutada aadressil [email protected].

  Martinsonide juhitud MTÜ Tarkade Naiste Klubi peamine väljund on Eksklusiivne Investeerimisklubi Naistele, mis on Eesti esimene naistele mõeldud investeerimisklubi. Alguse sai see LHV panga ja Maire Martinsoni koostööst. Kui Martinson LHVst lahkus, tuli klubi temaga kaasa ning klubitegevuse aktiivse koordineerimisega hakkas tegelema ka tütar Maria Silvia Martinson.
  Järgneb intervjuu Maire Martinsoni ja Maria Silvia Martinsoniga.
  Miks otsustasite luua just naistele mõeldud investeerimisklubi?
  2010. aastal LHV investeerimiskooli seminaridel oli silmnähtav meeste osakaal: umbkaudu 85% mehi ning vaid 15% naisi. Selle pinnalt tekkis küsimus, kas naised tõepoolest ei ole investeerimisest huvitatud või seisneb probleem pigem asjaolus, et investeerimine tundub olevat meeste pärusmaa ning seetõttu oleks vaja aidata naistel n-ö esimene julge samm astuda.
  LHVga koostöös asutatud naistele mõeldud investeerimisklubi vastu osutus huvi väga suureks – esimesel üritusel osales 75 inimest ning paljud soovijad jäid ruuminappuse tõttu isegi ukse taha. Oli selge, et naiste varasem vähene osalus investeerimisüritustel ei olnud tingitud huvipuudusest.
  Tahtsime lihtsalt avada naistele ukse ja öelda, et ka nemad on vägagi teretulnud investeerimismaailmast osa saama. Tore oli näha, et nii paljud sellest uksest hea meelega sisse astusid. Rõõm oli suur, kui nüüd sügisel oli LHV investeerimishooaja avaseminaril naiste ja meeste osakaal võrdne. Kindlasti on oma osa ka 2010. aastal loodud naiste Investeerimisklubil.
  Soov oli luua klubi, kus on ühendatud mõnus ja kasulik. Kolmapäevaõhtune infoseminar on palju meeleolukam, kui lisada hubane keskkond, suupisted ning klaasike veini. Positiivsest tagasisidest ilmnes, et formaat toimib väga hästi ning ajaga huviliste hulk aina kasvas. Sel hooajal toimub Naisteklubi tegevus kahes formaadis: hubased klubiõhtud ja natuke formaalsema ülesehitusega seminarid.
  Kas teisi õpetades saab ka ise targemaks?
  Kindlasti saab, sest enne teistele millegi õpetamist tuleb ise korralikku eeltööd teha, et teadmisi täiendada ja vajalikuga kursis olla. Samuti tõstatavad kuulajad huvitavaid teemasid. Õpetamine on seega ka enese pidev areng.
  Eksklusiivse Investeerimisklubi Naistele formaat on selline, et igal üritusel on uus esineja, seega meie ei võta alati sõna. Kuigi klubi on mõeldud naistele ja osalejad naised, on meie külalisesinejaid mõlemast soost. Otsustav on seejuures, et esineja oleks karismaatiline ja tõusnud oma investeerimis-, ettevõtlus- või ühiskondliku tegevusega arvamusliidriks.
  Kas teie arvates ei kohelda mehi ja naisi finantsmaailmas võrdselt? Kas investeerimist peetakse rohkem meeste alaks?
  Kui vaadata ainult statistikat, kes rohkem investeerivad, siis võib öelda, et investeerimine on pigem meeste ala. Küll ei saa aga ühtegi valdkonda päris nii liigitada. Kui mehed söövad rohkem liha kui naised, ei tee see veel liha meeste toiduks.
  Finantsmaailm on iseenesest väga lai mõiste. Usume, et kui inimesel on tahe investeerida ja selleks ka materiaalsed võimalused, siis ei ole mingit vahet, kas oled naine või mees, noor või vana. Finantsmaailmas on investorid lugupeetud, olenemata soost. Nagu igas valdkonnas, võib tekkida erinevus selle pinnalt, kui võimekas investor keegi on. See ei olene aga investeerija soost.
  Kuidas teha nii, et meeste ja naiste palgalõhe väheneks?
  Usume, et see küsimus vajaks kindlasti pikemat arutlemist ning paari lausega on sellele raske vastata. Ilmselt ei ole me ka kõige kompetentsemad vastama, kuna erinevalt meist on palju spetsialiste, kes selle teemaga iga päev tegelevad. Kindlasti on aga selge, et naine ja mees peaksid samaväärse töö eest saama samaväärset tasu.
  Mida arvate Tallinna börsi hetkeseisust ja üldse maailma börsidest? Kas istume viitsütikuga pommi otsas ja varsti tuleb suur pauk või jäävad börsid järgnevatel aastatel rahulikuks ja on oodata hoopis tõusu?
  Ennustajaamet on paraku tänamatu. Ajalooliselt on börsid liikunud mõlemas suunas. Oluline on, mis toimub pikas perspektiivis. Tallinna börsi koha pealt on tõesti keeruline vastata, aga igale langusele on alati tõus järgnenud.
  Mida soovitate alustavale investorile?
  Kõigepealt tuleks selgeks teha nn investeerimise ABC. Alustada võiks näiteks Äripäeva ja Ärilehe investeerimisalastest artiklitest, LHV Investeerimiskooli loengutest, kasulik lugeda investeerimisalaseid raamatuid, näiteks Seppo Saario "Investeerimisraamat".
  Enne praktilise investeerimisega alustamist tuleks luua virtuaalkonto, kus nii võidud kui ka kaotused on virtuaalsed. Alles siis, kui investeerimisest kui valdkonnast ettekujutus olemas, on aeg asuda reaalse investeerimise juurde, luues eri väärtpaberitest investeerimisportfell ehk investeeritavate varade kogum.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

LHV võlakirjad märgiti pea 2,5 kordselt üle
Eelmisel reedel lõppes LHV Groupi esimese taseme täiendavatesse omavahenditesse kuuluvate võlakirjade pakkumine finantsinstitutsioonidele ja suurema investeerimisportfelliga teadlikumatele investoritele.
Eelmisel reedel lõppes LHV Groupi esimese taseme täiendavatesse omavahenditesse kuuluvate võlakirjade pakkumine finantsinstitutsioonidele ja suurema investeerimisportfelliga teadlikumatele investoritele.
Joonas Jõgi: Eestis avaldatakse isikuandmeid kohati valimatult
Euroopa Kohtu otsus tunnistada kehtetuks äriregistrites tegelike kasusaajate andmete vabalt kättesaadavaks tegemise kohustus rõhutab infoteenuse pakkujate vastutust, kirjutab Äripäeva Infopanga juht Joonas Jõgi.
Euroopa Kohtu otsus tunnistada kehtetuks äriregistrites tegelike kasusaajate andmete vabalt kättesaadavaks tegemise kohustus rõhutab infoteenuse pakkujate vastutust, kirjutab Äripäeva Infopanga juht Joonas Jõgi.
TS Laevad kutsub juhatuse liikme tagasi
Tallinna Sadama tütarettevõte TS Laevad nõukogu kutsus juhatusest tagasi teenindusvaldkonna juhi Ave Metsla, tema volitused lõpevad 9. detsembril.
Tallinna Sadama tütarettevõte TS Laevad nõukogu kutsus juhatusest tagasi teenindusvaldkonna juhi Ave Metsla, tema volitused lõpevad 9. detsembril.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.

Olulisemad lood

Kinnisvaraarendaja: Tallinna kesklinn on anomaalne piirkond
Kinnisvaraarendaja Endoveri juht Robert Laud ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et Tallinna popim uusarenduste piirkond on Haabersti, samas kesklinn hakkab silma sellega, et arendustegevus on seal sisuliselt kokku kuivanud.
Kinnisvaraarendaja Endoveri juht Robert Laud ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et Tallinna popim uusarenduste piirkond on Haabersti, samas kesklinn hakkab silma sellega, et arendustegevus on seal sisuliselt kokku kuivanud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.