Juhan Lang • 24. november 2015 kell 8:39

Türgi börs sai pihta nagu Vene pommitaja

Türgi liir on täna pisut langenud.  Foto: EPA

Nii Vene kui ka Türgi börs on täna langenud, sest Türgi tulistas oma Süüria piiri lähedal alla Venemaa ründelennuki, kirjutab Bloomberg.

Viimase kuue päeva jooksul üle 8% kerkinud Vene rublapõhine Micexi börsiindeks on täna langenud 1,61% ja Istanbuli börs kukkus uudise peale esiti enam kui 2% võrra.

Moskvas asuva varahaldusfirma Sputnik Asset Managementi tegevjuht Aleksander Losev rääkis Bloombergi uudistekanalile, et turud reageerivad uudisele emotsionaalselt. „Uudised viitavad regioonis kasvavale geopoliitilisele riskile.“

Türgi liir tegi täna kõigist arenevate turgude valuutadest halvima esitluse, nõrgenedes USA dollari suhtes 0,8%. Vene rubla on seevastu täna USA dollari suhtes tugevnenud 0,67%, mil ühe dollari eest tuleb välja käia 65,74 rubla. Kaasa on aidanud ka toornafta hindade taastumine - nii Brenti kui USA toornafta (WTI) hind on täna kerkinud ligi 1,4% jagu.

Londonis asuva Toronto Dominion Banki arenevatele turgudele spetsialiseerunud analüütik Cristian Maggio leidis, et allatulistatud lennuki näol on tegemist sündmusega, mis ootas juhtumist. „Liiri reaktsioon tundub loogiline. Juhtunu näitab, et turg alahindab oluliselt regiooni geopoliitilist riski.“

Euroopa aktsiate käekäiku kajastav Stoxx 600 indeks langes täna 1,11%. Terrorihirmu tõttu on kannatanud peale lennufirmade ka näiteks hotellipidajad – Sofiteli ja Novoteli hotellikettide omanikfirma Accori aktsia on täna Pariisi börsil odavnenud pea 4%.

Tuntumatest odavlennufirmadest on täna 3,7% langenud EasyJeti aktsia ja Ryanairi aktsia ligi 1% võrra.

Hetkel kuum