Mait Kraun • 18. detsember 2015 kell 17:02

Ekspert: Fedi olukord muutub keerulisemaks

Föderaalreservi peahoone  Foto: Epa

Intressimäärade esimene tõstmine oli Föderaalreservi jaoks lihtne – edaspidi muutub olukord palju raskemaks, ütles UBSi strateeg Mike Ryan.

„Ma arvan, et kõige raskem osa on alles ees – see, kuidas Föderaalreserv edaspidi intresse tõstma hakkab,“ ütles Ryan. „Ma arvan, et Föderaalreserv peaks rõhutama, et nad on tingimuslikud. See tähendab, et nad käituvad jätkuvalt vastavalt sellele, mis majanduses toimub. Samas ei saa iga väikse asja pärast paanitsema hakata.“

USA Keskpank tõstis kolmapäeval intressimäärasid 0,25 protsendipunkti võrra – tegemist on esimese tõusuga 9 ja poole aasta jooksul. Finantsturud üle maailma võtsid seda kui positiivset signaali, sest see peaks näitama, et USA majandus on täie tervise juures. Lisaks sellele lubas Föderaalreserv, et intresse tõstetakse rahulikult ja järk-järguliselt.

Kolmapäeval tõusis Dow Jonesi indeks üle 200 punkti. Päev hiljem olid turud jälle langemas ning Dow kaotas 250 punkti. Täna on indeks langenud lausa 300 punkti.

„Lõppude lõpuks on tähtis, kuhu intressimäärad liiguvad. Millal on intressimäärad 1,2 või 3 protsendi juures,“ ütles investeerimisfirma Fidelity Investmentsi makroanalüütik Jurrien Timmer.

Hetkel kuum