Juhan Lang • 19. veebruar 2016 kell 7:33

Parim fondijuht on rahausku

Hamish Douglass usub, et aktsiate hinnatasemed on endiselt kõrged.  Foto: Nic Long/Magellan Financial Group Ltd.

Aegsasti enne turgude langust enda hallatavas 5,4 miljardi suuruses Magellani globaalses aktsiafondis raha osakaalu suurendanud Hamish Douglass (47) on viimase viie aastaga edestanud fondiga 99 protsenti konkurentidest, vahendab Bloomberg.

Juba mullu aprillis otsustas ta paigutada fondi varadest 14% rahasse ja ennustas järgnevateks aastateks ärevamaid aegu. Toona antud intervjuus pidas ta aktsiate hindu krõbedaks ja leidis, et on arukas end raha osakaalu suurendamisega kindlustada.

„Kui jääme turule alla, siis on see hind, mida maksame kindlustuse eest,“ selgitas ta siis. „Ausalt öeldes on tähelepanuväärne, et rohkem inimesi sama ei tee.“

Ootab juhust

Nüüd on Sydneys tegutsev ja juba alates 2014. aasta keskpaigast finantsturgudel ohtu haistnud varahaldur suurendanud raha osakaalu fondis ligi 16 protsendile ega plaani lähiajal aktsiaid osta. „Ootame hea meelega sobivat juhust,“ märkis ta.

Aktsiad hakkasid allapoole liikuma mullu mais ning langus süvenes kolm kuud pärast Hiina jüaani devalveerimist. Olukord muutus veelgi hullemaks selle aasta alguses, kui langev nafta hind, mured Hiina majanduse aeglustumise pärast käsikäes langusesse sööstnud pankade aktsiatega suutsid kukutada MSCI maailma aktsiaindeksi esmakordselt viie aasta jooksul karuturule (langus 20% või rohkem).

Douglass, kelle hallata on koos teiste fondidega kokku 9,1 miljardi dollari eest varasid, teenis enda hallatava globaalse aktsiafondiga viimase aastaga 0,4% tootlust, samal ajal kui MSCI maailma aktsiaindeks langes 13%. Bloombergi andmetel on tema globaalse aktsiafondi tootlus olnud viimase viie aasta jooksul 17,8% aastas.

Hoolimata raha osakaalu suurendamisest on Douglass maailma majanduse edasise käekäigu asjus optimistlik. „Meie keskne tees on, et Hiina ja jüaan ei varise kokku ning USA majandus jätkab järgnevatel aastatel paranemist,“ rääkis ta ja nentis, et pigem valmistavad talle muret aktsiate kõrged hinnatasemed.

Ta selgitas, et kui majandus paraneb ja Föderaalreserv viimaks intresse tõstab, siis hakkavad mõned armastatumad aktsiad paistma ülehinnatuna. Douglass kavatseb taas ostma hakata pärast seda, kui nende aktsiate hinnad on kukkunud.

Parem vara kui hilja

Fondijuhi hinnangul on kvaliteetsed aktsiad endiselt väga kallid ning raha eelistab ta ka kõige turvalisematele aktsiatele. Jaanuari lõpu seisuga olid tema globaalse aktsiafondi suurimad osalused Apple’is, Microsoftis ja Wells Fargo & Cos. Rohkem kui pool fondi rahast on paigutatud USA aktsiatesse.

35aastaselt Deutsche Banki Austraalia ja Uus Meremaa globaalse panganduse üksuse kaasjuhiks kerkinud Douglass asutas Magellan Financial Groupi koos partner Chris Mackayga 2006. aastal. Ettevõtte hallata on 27,8 miljardit dollarit.

„Parem on tegutseda kuus kuud liiga vara kui kuus minutit liiga hilja,“ avaldas ta oma investeerimispõhimõtte. „Võimalik, et tegutsesin 12 kuud liiga vara, et mitte jääda 12 minutit hiljaks.“

Hetkel kuum