Pille Ivask • 11. aprill 2016 kell 5:16

Iraak tõstis enne Doha kõnelusi naftatoodangu tipptasemele

Nafta puurkaev  Foto: epa

OPECi liige Iraak pumpas märtsis rekordkoguse naftat, vahendab Bloomberg.

Iraagi keskmine päevane naftatoodang oli märtsis 4,55 miljonit barrelit, veebruaris oli sama näitaja 4,46 miljonit barrelit. Ühtlasi kasvas ka Iraagi naftaeksport: märtsis eksportis riik 3,81 miljonit barrelit naftat päevas, veebruaris 3,23 miljonit barrelit.

OPECi liikmed ning teised organisatsiooni mitte kuuluvad riigid, eesotsas Venemaaga, kohtuvad 17. aprillil Katari pealinnas Dohas, et arutada nafta tootmismahtude külmutamist. Naftatootjate eesmärk on vähendada ülepakkumist naftaturul ning sellega reguleerida ka hindasid. Iraak on teada andnud, et otsustas Saudi Araabia eestvedamisel sündinud ideed toetada, samas pole Iraagi naftaministeeriumi pressiesindaja Asim Jihad kindlalt öelnud, kas Iraak ka oma naftatootmise mahud külmutada plaanib.

Iraak on naftatoodangule hoo sisse lükanud ning soovib suurendada ekspordimahte pärast mitu kümnendit kestnud majandussanktsioone ja sõda. Jaanuaris pumpas Iraak rekordilised 4,43 miljonit barrelit naftat päevas. Iraagil on maailma suuruselt viiendad naftareservid.

Hetkel kuum