Pille Ivask • 26. aprill 2016 kell 5:37

Saudid avaldasid majanduse reformimise plaani

Mohammed bin Salman  Foto: epa

Saudi Araabia avaldas plaani „Saudi Vision 2030“, kus on kirjas, missugused reformid saudid järgneva 14-15 aasta jooksul läbi viivad.

15 aasta plaani täitudes peaks Saudi Araabia vabanema naftasõltuvusest. „Kuningriik saab 2020. aastaks hakkama ilma naftata. Saudi Araabia sõltuvus naftast on paljude sektorite arengut takistanud,“ lausus saudide asekroonprints Mohammed bin Salman.

Saudi Araabia väljasaadetud pressiteates seisab, et kuningriigi eesmärgiks on luua „jõukas ning jätkusuutlik majandus“. Saudide programm on üles ehitatud kolmele sambale: elavaloomuline ühiskond, õitsev majandus ning ambitsioonikas rahvas. Plaani kohaselt kasvab muude toodete ja kaupade eksport peale nafta varasema 16 protsendi asemel 50 protsendini.

Samuti plaanib Saudi Araabia erastamist ning uue riikliku investeerimisfondi loomist. Viimase suurus peaks olema 3 triljonit dollarit ning on seotud riigi naftasissetulekutega.

Lisaks on saudid võtnud ette suurema taastuvenergiate kasutuselevõtmise ning plaanivad arendada varasemast jõulisemalt ka turismisektorit. Viimasega seostub näiteks ka see, et viisa saamise tingimusi plaanitakse leevendada. 

Üks ehk olulisimaid uudiseid oli aga viimaks tulnud kinnitus selle kohta, et riiklik naftafirma Saudi Aramco viiakse börsile. Ettevõtte oodatav turuväärtus on üle 2 triljoni dollari.

Viimaks teatas Saudi Araabia, et plaanib rohkem naisi ühiskonda kaasata ning soovib seega tõsta naiste tööhõivemäära varasemalt 22 protsendilt 30le. Töötuse määra on saudidel plaanis langetada, praeguselt 11,6 protsendilt 7le.

Hetkel kuum